- Ikke glem at det var sånn vi endret historien for alltid

Spania, europa- og verdensmester, får kjeft for å spille for kjedelig.

FOR GODE? Cesc Fabregas, Santi Cazorla og Andrés Iniesta leker med ballen under trening i Polen. Det gjør de litt for mye, mener kritikerne av den spanske spillestilen, som mener Spanias pasningsdominans blir kjedelig. Foto: SCANPIX/EPA/KAMIL KRZACZYNSKI
FOR GODE? Cesc Fabregas, Santi Cazorla og Andrés Iniesta leker med ballen under trening i Polen. Det gjør de litt for mye, mener kritikerne av den spanske spillestilen, som mener Spanias pasningsdominans blir kjedelig. Foto: SCANPIX/EPA/KAMIL KRZACZYNSKIVis mer

Semifinale i Fotballstudio i morgen kl. 20.45: Portugal - Spania

(Dagbladet): Eleganse, ballbesittelse, finesser og effektivt angrepsspill har vært merkevarene til det spanske landslaget. De har blitt hyllet for sin fantastiske fotball.

Men nå er kritikerne på banen. At Vicente del Bosque stiller førsteellevere uten spisser, at spanjolene kontrollerer kampene fullstendig til sin egen fordel, triller og triller motstanderne i senk - det har frustrert deler av fotballseerne.

Ikke bare i England, der flere meningsholdere har uttrykt misnøye, spesielt etter Frankrike-kampen. Og der en kommentator sa det slik:

- Å se på Spania er litt som å være på skolen: Du vet det er bra for deg, men du sitter likevel og venter på at klokka skal ringe ut.

For selv i hjemlandet er folk tydeligvis skuffet over underholdningen fra heltene sine. En av Spanias største sportsaviser Marca spurte sine lesere følgende:

- Kjeder spillet til landslaget deg?

Hele 65 prosent hadde svart ja i går.

Forandrer seg ikke
På dagens pressekonferanse ville journalistene igjen ha svar på hvorfor den spanske fotballen har vært så lite underholdende i EM, eller rettere sagt, hva spillerne synes om kritikken.

- Vi har vår egen spillestil, og det har gitt oss suksess. Vi har vunnet to trofeer på denne måten, svarer Andrés Iniesta.

- Jeg respekterer alle meninger, men sannheten er at om du har ett lag som er i angrep hele tiden, mot et annet lag som forsvarer seg og gir veldig lite rom, så blir det selvfølgelig ikke like underholdende som en åpen kamp mellom to lag som ønsker å vinne. Dette er spillestilen som ga oss suksess, og vi kan ikke glemme at det var sånn vi endret spansk fotballhistorie for alltid, for noen år tilbake, sier Iniesta.

Flest skudd og mål
Det paradoksale er selvfølgelig at Iniesta, Xabi Alonso, Xavi og resten av det spanske stjernegalleriet er så godt som best i «alt», om du ser på statistikken.

Spania har så langt i EM:

• Scoret nest flest mål (8)

• Nest flest skudd på mål (44)

• Flest pasninger (3211)

• Størst ballbesittelse (61 prosent)

Dan Eggen kjenner den spanske kulturen etter flere år i landet som proffspiller hos Celta Vigo og Alaves. Han mener vi har sett det samme tidligere hos nasjoner som Tyskland og Italia.

- Det er typisk at det beste laget får kritikk, sier Eggen til Dagbladet.

- Ikke på sitt beste
- De har fått kritikk får måten de har spilt på. Forskjellen nå er at kritikken er rettet mot et ballbesittende Spania.

- Er EM-utgaven av Spania underholdende nok?

MINNER OM TROFEENE: Andrés Iniesta mener det er åpenbart at det kan bli mindre underholdende når lag legger seg svært dypt for å stagge Spania, men minner om at den spanske spillestilen har gitt dem EM og VM-titler. Foto: SCANPIX/AFP/ FRANCK FIFE
MINNER OM TROFEENE: Andrés Iniesta mener det er åpenbart at det kan bli mindre underholdende når lag legger seg svært dypt for å stagge Spania, men minner om at den spanske spillestilen har gitt dem EM og VM-titler. Foto: SCANPIX/AFP/ FRANCK FIFE Vis mer

- Det er nok ikke samme underholdning som tidligere. Men Spania skal vinne og det er det, sier Eggen.

Den tidligere Spania-proffen er likevel fornøyd med mye av det han har sett.

- Tidvis har de vist klassefotball. Det har vært både effektivt og elegant. Men det er ikke Spania på sitt aller beste, fastslår Eggen.

To av tolv
Selv om EM-statistikken til Spania er imponerende, er statistikken mot nabolandet Portugal skrekkelig. I de tolv siste oppgjørene dem imellom har Ronaldo og Co. stukket av gårde med seieren hele ti ganger.

Ronaldo bruker i hvert fall ikke tid på å kritisere Spania.

- De er et fantastisk lag, men alt er mulig.

I morgen får vi svar på hvem som spiller seg inn i våre fotballhjerter.