- Ikke gode nok for Tippeligaen

10 poeng skiller de seks beste lagene i 1. divisjon. Opprykkskampen er mer spennende enn noen gang. Men hvilke av 1. divisjonslagene er gode nok for Tippeligaen?

- Det er ingen, sier Mandalskameratenes trener Svein Hansen til Dagbladet.

- Alle lagene i toppen viser så mye svakhetstegn at de må forsterke stallene for være gode nok for tippeligaspill. Det gjelder både Hamkam, Hønefoss, Fredrikstad og Raufoss, sier Svein Hansen.

- Uinteressant

Hamkam har inntatt førersetet sju serierunder før slutt, men trener Ståle Solbakken vil ikke nevne Tippeligaen med et ord.

- Spørsmålet om vi er gode nok for Tippeligaen, er uinteressant. Vi spiller ikke der, og konsentrerer oss kun om 1. divisjon. Avgjørelsen faller ikke før i siste serierunde 1. november, da vi møter Alta borte. For å rykke opp trenger vi mellom 60 og 62 poeng, sier Ståle Solbakken.

Ut 2007

Mange mener at Raufoss og Sandefjord har et lettere program enn topptrioen Hamkam, Hønefoss og Fredrikstad i serieavslutningen.

- Avdelingen er så jevn at jeg ikke bryr meg om programmet. Alle lagene er fysisk sterke og kjemper. Ingen kamper er lette, sier Ståle Solbakken som er ettertraktet på trenermarkedet, men har kontrakt med Hamkam ut 2007-sesongen.

Thriller

Tabelltoer Hønefoss har aldri vært i toppserien, og har nå en eventyrlig sjanse til å bryte lydmuren. Trener Lars Tjærnås er nøktern optimist.

- Jeg tror også det blir en thriller til siste slutt. Lagene er så jevne at alle kan slå alle. Selv er vi privilegerte som får være med i en så spennende serieavslutning, sier Lars Tjærnås.

- Er Hønefoss gode nok for Tippeligaen?

- Det spørsmålet synes jeg er irrelevant. Vi er gode nok for å være med i toppen i 1. divisjon. Per i dag er det det som teller.

- Hva må dere forsterke ved et eventuelt opprykk?

- Det viktigste er hva vi gjør som klubb. Rykker vi opp, er det like viktig å utvikle administrasjonen, få bedre rammebetingelser og treningsforhold som å videreutvikle laget, sier Lars Tjærnås, som har kontrakt med Hønefoss ut neste sesong.

- Rett opp

17 av 18 spillere hos tabelltreer Fredrikstad tror på direkte opprykk til Tippeligaen (unntaket er lagkaptein Tor Trondsen). Trener Knut Torbjørn Eggen er mest opptatt av at laget hans begynner å prestere igjen.

- Selv om vi ligger på kvalifiseringsplassen, har vi ikke vært noe gode i det siste. Vi er hakket bedre enn de fleste foran begge målene, men grunnspillet vårt er ikke bra nok. Vi kan heller ikke gå rundt og være så redde som vi var i Start-kampen søndag (vant 2-1). Da sneik det seg inn en passivitetsfølelse i hele laget, sier Knut Torbjørn Eggen.

Vil ha Sogndal-spiller

På spørsmål om Fredrikstad er gode nok for Tippeligaen, svarer Eggen:

- Foreløpig er vi ikke det. Rykker vi opp, må vi både forsterke rammeverket rundt organisasjonen, sørge for at Per Egil Ahlsen fortsetter som trener på heltid, få en administrativ oppgradering og skaffe oss tre-fire spillere av godt tippeliganivå som kan gå rett inn på laget, sier han

En av dem vi ønsker å starte samtaler med, er Sogndal-spilleren Rune Buer Johansen , sier Knut Torbjørn Eggen.

Orkdalingen har kontrakt med FFK ut sesongen 2005.

Tippernes skrekk

Tabellfirer Raufoss spiller ustabilt, og er tippernes skrekk.

- Opprykkskampen har vi et avslappet forhold til. Vi har bygd stein på stein i ti år, spiller framtidsrettet fotball med stor risiko og rykker opp den dagen vi er gode nok, sier Raufoss-trener Dag Opjordsmoen.

Om det blir i år eller seinere, har han ingen sikker formening om.

- Oppgaven vår er å jobbe videre til vi går opp. Å bare se på tabeller og kampprogram, blir litt søkt. Fotballen er proppfull av psykologi. Og det er ikke noe lettere å møte et lag langt nede på tabellen enn et topplag, sier Dag Opjordsmoen.

Han har kontrakt ut denne sesongen, og skal snakke med klubben om en ny.

Falt av lasset

Mandalskameratene lå på andreplass til ferien, men har falt ned tre plasser i høst.

- Vi har spilt seks bra kamper uten å ta mer enn fire poeng. Potensialet regner vi med å ta ut i resten av høstkampene. Selv om vi er gode nok til å bli blant de tre beste, har vi foreløpig ingen fokus på opprykk. Greier vi opprykk, må vi selvfølgelig forsterke laget. Forblir vi 1. divisjonslag, trenger vi bare én til to forsterkninger. 18 av spillerne i stallen har kontrakt ut neste sesong, sier trener i Mandalskameratene, Svein Hansen.

- Outsider

Skader og sjukdom har ødelagt for Sandefjord. Før sesongen var laget opprykksfavoritt, nå ligger det på sjetteplass. Ingen forventer lenger at Sandefjord skal bli blant de tre beste.

- Vi har vært favoritt, og ikke innfridd, av forskjellige grunner. Tidligere i høst ble vi enige om å bli laget med flest poeng på de ti siste kampene. Den tabellen topper vi, sier trener Tom Nordlie.

- Sandefjord har tatt sju poeng på de tre siste kampene, og er en outsider i opprykkskampen sammen med Mandalskameratene. Normalt står det mellom de fire beste lagene: Hamkam, Hønefoss, Fredrikstad og Raufoss. Selv må vi vinne seks av de sju siste kampene for å greie kvalifiseringsplassen. Fordi ingen lenger forventer opprykk, kan vi spille med lave skuldrer. Den fordelen har ikke topplagene, sier han.

Flere tilbud

Etter at det ble kjent at han gir seg som Sandefjord-trener etter sesongen, har han fått flere henvendelser om ny trenerjobb.

- Henvendelsene har kommet fra både svenske og danske toppklubber. Jeg kommer også til å søke stillingen som toppidrettsutvikler i regi av Vestfold Idrettskrets/Olympiatoppen, sier Tom Nordlie.

<B>TOPPMANN: </B> Markus Ringberg har 17 mål hittil i årets 1. divisjon. Nå satser han på å skyte Fredrikstad opp i Tippeligaen.