Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke godt nok til å gjøre det bra i Flandern Rundt

Treneren friskmelder ikke Kristoff helt etter etappeseier.

PÅ GRENSEN: Alexander Kristoff hang bra med Liuewe Westra og Alexey Lutsenko opp legendariske Muur van Geraardsbergen. Trener Stein Ørn mener Kristoff er helt på grensen formmessig, og tror det blir noe annet når Westra og Lutsenko byttes ut med Sagan og Cancellara til søndagens Flandern Rundt. - I Flandern henger mye på de to siste stigningene, Oude Kwaremont og Paterberg. Vi så i Gent-Wevelgem hvor brutalt gode Sagan og Cancellara er i slike bakker. Det er tøft å matche det nivået der. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com).
PÅ GRENSEN: Alexander Kristoff hang bra med Liuewe Westra og Alexey Lutsenko opp legendariske Muur van Geraardsbergen. Trener Stein Ørn mener Kristoff er helt på grensen formmessig, og tror det blir noe annet når Westra og Lutsenko byttes ut med Sagan og Cancellara til søndagens Flandern Rundt. - I Flandern henger mye på de to siste stigningene, Oude Kwaremont og Paterberg. Vi så i Gent-Wevelgem hvor brutalt gode Sagan og Cancellara er i slike bakker. Det er tøft å matche det nivået der. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Med en sykdomsperiode hengende igjen i kroppen var det mange som lot seg imponere av Alexander Kristoff, og måten han vant den første etappen i Driedaagse De Panne på.

Fra et brudd på 16 mann viste han seg som én av de sterkeste. Etter å ha hengt med over i alle de elleve stigningene på etappen, hadde han full kontroll i spurten mot Astana-duoen Alexey Lutsenko og Liuewe Westra. 

 - Den (seieren) viser Alexander sitt spekter. ikke minst på det taktiske planet, slik det blir på slutten. Fysisk sett var det mest imponerende da Westra og Rowe gikk til (opp Ten Bosse) og han hang med, sier trener Stein Ørn til procycling.no.

Kristoff uttalte selv etter seieren at han ikke følte seg bra, noe Ørn mener man kunne se tydelig. Samtidig mener treneren at det akkurat denne seieren sier mye om eleven.

 - Det sier alt om hans taktiske egenskaper, hans offensive strategi. Han har en vinnerskalle, det er et av de virkelige store talentene hans, sier Ørn.

 - Ikke der han skal være
Ørn er klar på at Katusha-stjernen gravde dypt for å vinne den første etappen, noe han bemerker som "typisk Alexander". - Når han kjører, så kjører han. Da kjører han for å vinne, sier treneren. 

Seieren hadde store likhetstrekk med fjorårets seier på tilsvarende etappe, da han også vant fra en mindre gruppe. Ørn mener det taktisk var et perfekt løp fra Kristoff.

 - Han er ikke der han skal være, men han er bra nok til å klare det. Det er fordi han kjører bra. Han er flink til å bruke kreftene på riktig måte, spare krefter der han kan og investere der han må investere. Det er veldig lite krefter som går til spille, sier Ørn.

Bekymret for restitusjonen
Samtidig som han hyller vinnerskallen Alexander Kristoff, er Stein Ørn klar på at dagens prestasjon ikke er godt nok til å forsvare fjorårets monumentseier i Flandern Rundt. 

 - Det er ikke godt nok til å gjøre det bra i Flandern, det må folk forstå. Det var et hardt løp, og han kjørte offensivt og brukt krefter hele dagen. Men når du kommer til Flandern og skal kjøre bra i bakkene der, så må han være hvassere enn det han var i dag. Det vet Alexander også, sier Ørn.

Stefaren mener nå Kristoff trenger hver dag for å komme à jour igjen før klassikeren, som arrangeres på søndag. Til tross for et svært overbevisende resultat, er Ørn nå bekymret for hvordan det går med restitusjonen.

 - Det gikk veldig bra i dag, men det er klart at han har kjørt med mye overskudd i dag. Jeg håper det går bra i natt, og at han får restituert seg til i morgen og utnyttet de dagene som kommer til oppkjøring til Flandern Rundt. Jeg håper han ikke får noe tilbakefall av sykdommen. Han må ha utvikling de neste dagene, sier Ørn.

Ikke fokus på sammendraget
Driedaagse De Panne har historisk sett vært et godt, og viktig løp for Kristoff. Nordmannen tok sin første internasjonale seier i rittet tilbake i 2012. Tirsdagens etappeseier var hans sjette i rittet, hvor han også vant sammenlagt i 2015 og ble nummer to i 2013. 

Med tirsdagens seier har Kristoff sikret seg et strålende utgangspunkt for nok en plass på pallen sammenlagt, uten at Ørn ser på det som særlig viktig.

 - Vi må bare bruke De Panne for å få Alexander til å bli best mulig. Det må bli fokuset, så er det selvsagt kjekt om det blir et bra sammenlagtresultat. Men hvis han ikke restituerer seg bra nok, kan det bli aktuelt å ta han ut etter morgendagen. Alt må vurderes fortløpende. Målet er selvsagt å komme best mulig gjennom, slik at han er godt forberedt til Flandern, forteller Ørn. 

Det var med fjorårets herjinger i De Panne at Kristoff gikk fra å være en outsider til å bli en av favorittene til Flandern Rundt. Det tre dager lange etapperittet er imidlertid lite populært blant Kristoffs ypperste konkurrenter. Peter Sagan, Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot og Greg Van Avermaet er bare noen av rytterne som ikke er med i det belgiske rittet.

 - De Panne er et viktig løp for Alexander.  Det har vi sett i alle år. Det har vært litt vanskelig å få gjennomslag for det, det er jo tross alt et løp som kommer veldig tett opp mot Flandern. Samtidig er det løp som passer perfekt til Alexanders kjørestil. Med to dager hvile etter siste etappe, er det veldig fint for hva Alexander har behov for, mener Stein Ørn, som mener De Panne er et undervurdert ritt.

Overrasket over Astana-taktikk
Astana fikk en del kritikk av sykkelfans verden over etter etappen. Det kasakhstanske laget var to mot én de siste 18 kilometerne, men var aldri i nærheten av å true Kristoff. 

Kristoff sa i etterkant at Westra var den klart sterkeste av de tre, og at han nærmest dro dem til målstreken. Westra sa selv til Cyclingnews etter etappen at han selv ikke var fokusert på etappeseieren.

 - Jeg var fokusert på sammenlagtresultatet. Jeg er fornøyd med beina, men jeg er ikke så fornøyd med de siste fem kilometerne. Vi tapte mye tid der, sa Westra. Tettrioen hadde en ledelse på feltet på ett minutt og 20 sekunder seks kilometer før mål, en ledelse som var krympet til 36 sekunder ved målgang.

Det skyldes i all hovedsak det taktiske spillet i front, hvor spesielt Alexey Lutsenko virket motvillig til å dra. Også Stein Ørn var noe skeptisk til hvordan Astana løste det på slutten.

 - Hvis jeg hadde vært Astana så hadde jeg bare akseptert at Alexander kom til å vinne etappen, og kjørt mye hardere på etappen. Liuewe Westra kunne sittet i en ideell posisjon med en ledelse på godt over minuttet til Luke Rowe og Tony Martin, sier Ørn. - De ville nesten kunne ha sikret sammenlagtseieren, de måtte bare kjørt fra Alexander på tempoen. Men det virket rett og slett som de hadde et problem med å bli enige seg i mellom om.  

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Hele Norges coronakart