Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gull, men det glimrer

Statsadvokaten har lest Mikel-mappa.

(Dagbladet.no): I går trakk Morgan Andersens forsvarer, Cato Schiøtz, overraskende opp en ukjent ringperm - nemlig Lyns originalmappe på John Obi Mikel.

En sjokkert statsadvokat og aktor Svein Holden nappet permen fra forsvareren etter rettsslutt og tok en kopi.

Nå har han fått lest permen, og statsadvokaten er fornøyd.

- Det er ikke gull, men det er absolutt noe som glimrer i den, sier Svein Holden.

Han mener permen inneholder helt sentrale bevis i saken mot forfalskertiltalte Andersen, men ønsker ikke å si noe om hva den inneholder.

- For å si det sånn: Jeg kunne spart meg en del spørsmål til Morgan Andersen dersom jeg hadde hatt den Mikel-mappa, sier Holden.

- Ingen konklusjon

Sirkus Mikel startet i dag med materialforvalter i Lyn, Tom Erik Jørgensen. Han mente at Mikel ble drapstruet av John Shittu og hans menn drapstruet supertalentet da han signerte for United 29. april 2005.

PÅ HVERT SITT LAG: Aktor statsadvokat Svein Holden og forsvarer Cato Schiøtz. FOTO: Knut Falch/SCANPIX
PÅ HVERT SITT LAG: Aktor statsadvokat Svein Holden og forsvarer Cato Schiøtz. FOTO: Knut Falch/SCANPIX Vis mer

Les også: - Mikel syntes Shittu var en pain in the ass.

Videre entret Lyn-eier Atle Brynestad vitneboksen, men ønsket ikke overfor pressen å svare på om han hadde god samvittighet i saken.

Ettermiddagen dreide seg i sin vesentlighet om svært detaljerte Kripos-rapporter om blekk, initialer, signaturer, skriftprøver og antall stifter i de forskjellige kontraktene i saken.

Skriftgransker Gunnhild Isager i Kripos oppsummerte deler av det slik:

- Det kan ikke trekkes noen konkludere om det er forfalsket eller ikke, sa hun i retten.

Polititabbe

Et annet vitne i saken var tidligere leder for Finans- og miljøseksjonen i oslopolitiet, Forde Bjelgerud.

Han var med i initialfasen av etterforskningen da Andersen ble anmeldt for dokumentfalsk i november 2005. Den 29. november hadde han og påtaleansvarlig i saken et uformelt møte med Morgan Andersen og Lyns daværende advokat Erik Nadheim.

- Vi avtalte et møte og ble godt mottatt av Andersen. Han ønsket å bidra med informasjon og samtykket til at vi skulle få tilgang til hans PC. PC-en hans var imidlertid ikke tilgjengelig akkurat da, så vi avtalte at vi skulle få den senere, sa Bjelgerud i retten.

Statsadvokat Holden spurte da om det var godt etterforskningsarbeid.

- En slik avtale var vel ikke akkurat taktisk, men det var en vurdering vi tok da, svarte han.

- Spiller ingen rolle 

Holden mener at dette kan ha bidratt til at Andersen påvirket innholdet og la til to møtedatoer i sin kalender i Outlook på sin PC etter at de møtene hadde funnet sted. Først to uker senere fikk politiet tilgang til maskinen hans.

- Dette er ikke akkurat politiarbeid etter boka. Politiet varslet med dette Andersen om at de var interessert i PC-en, men ga han anledning til å påvirke innholdet da de ikke tok den med seg med en gang, sier Holden til Dagbladet.no.

Aktoratet førte også et vitne om denne saken, men kom ikke spesielt langt på vei med dette. Seniorrådgiver Bjørn Niclas Opheim i Økokrim undersøkte i sin tid Outlook-kalenderen til Andersen.

- Der fant jeg en avtale som ble lagt inn etter at den hadde funnet sted, sa Opheim.

Men stort mer ble ikke fremmet. En annen person, som skal vitne senere i saken, hadde nemlig skrevet rapporten. Og dommeren ønsket ikke foregripe begivenhetenes gang, så vitnet må i så fall komme tilbake senere i saken.

For forsvarer Cato Schiøtz spiller det liten rolle. Han mener i motsetning til aktoratet at politiflausen, som kan ha ført til at Andersen fjernet viktige bevis, er irrelevant for saken.

- Det som teller noe nå er om min klient har forfalsket kontrakter eller ikke. Hva han har gjort på PC-en sin spiller ingen rolle, mener Schiøtz.

TILTALT: Morgan Andersen står tiltalt for dokumentfalsk i Mikel-saken. Nå er første uke av rettssaken over og vil starte opp igjen mandag morgen.
MIKEL-MAPPA: Her studerer forsvarer Cato Schiøtz og aktor Svein Holden den ukjente Mikel-Mappa. Aktor mener det er gode bevis i permen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media