Ikke gull uten hjemmebakt

ØYER/LAHTI (Dagbladet): - Legg merke til den gode brødkniven. Måten man skjærer skivene på kan være forskjellen på gull og sølv. Odd-Bjørn Hjelmeset (29) er klar til å forsyne seg av VM-medaljefatet. Uten samboerens brød, måtte han sannsynligvis nøyd seg med smuler.

Langrennsløpere trenger mat. Masse mat. Odd-Bjørn har de siste åra slitt med en mage som er svært selektiv i hva slags mat den vil holde på. Ett glipptak i matfatet, kan koste han en dag i senga. Og på potta. Uten næringstilførsel er det også vanskelig å spise sekunder fra konkurrentene i langrennsløypa.

- Problemene kommer i perioder der jeg forflytter meg. Men jeg tror det skal gå bra, sier Odd-Bjørn til Dagbladet.

Han er på plass i Lahti. Med seg i reisesekken har han brødene til samboeren Elisabeth.

- De tåler jeg. Skulle det gå galt, så får jeg leve på brød til frokost, middag og kvelds. Sjøl om det blir litt ensformig.

Begge ender

Han smiler og tidvis ler når han snakker om sykdomsproblemene sine. Og det er litt typisk Hjelmeset. Han er den glade gutten. Uansett hvor store helseproblemene fortoner seg for oss andre.

- Jeg har aldri tenkt på å gi meg som løper på grunn av plagene. Aldri.

Han har operert en lukkemuskel i tilknytning til magesekken. Han har ført nøyaktig logg over ting han spiser der det står hva han tåler. Og ikke tåler. Han har sin høyst private ja- og nei-matliste. (se sidesak). Hjelmeset er vel ganske alene om å definere peanøttsmør som ja-mat.

Storspisere

- Den medisinske oppfølgingen fra landslaget har også vært god. Jeg har blitt grundig undersøkt, med slanger ført inn i magen både den ene og andre veien. Så jeg føler jeg har god kontroll, småler han. Igjen.

For ingen tar fra ham troen på at Lahti VM blir et godt mesterskap. Matproblemene skal ihvertfall ikke stoppe ham.

- Bortsett fra sesongåpninga (og lørdagens 10 km. i Estland. red.anm), så har jeg vært på pallen i alle klassiskløp jeg har gått denne sesongen. Så jeg står like hardt på målsettingen om å ta medalje i VM, sier han.

Hvorfor skulle han ikke det. Hjelmeset er nesten litt stælkete av natur. Og derfor har han ikke samme behovet for mat som en del av sine landslagskolleger. Tor Arne Hetland ble nesten rikskjendis som storspiser da han røpet å ha spist trippel middag før han vant gull på tremila i NM.

- Ja, he,he, han eter mye. Men ingen spiser så mye som Kristen Skjeldal. Sjøl om det ikke ser sånn ut på kroppen. Men så sitter han også på potta halve dagen.

Billig hus

Før VM-avreisa, besøkte vi Odd-Bjørn hjemme i Øyer. Gutten fra Sandane har selvfølgelig som vestlendinger flest kjøpt seg et hus som ligger i oppoverbakke. Bare et par kilometer opp i veien, ligger Hafjelltoppen og kaksehytta til Bjørn Rune Gjelsten.

Ja-mat

 • Sjokolade, smågodt, fruktnøtt etc.
 • Peanøttsmør
 • Samboerens hjemmebakte brød
 • Hvit fisk
 • Poteter, pommes frites, stekt eller kokt.
 • Brunost
 • Hvitost
 • Makrell i tomat- Ja, rundt svingen rett her oppe stiger prisene med noen millioner. Her er det ikke så dyrt, smiler han.

Odd-Bjørn har innstallert høydehus og treningsstudio over garasjen. Han sykler, og leser lokalavisa Firda.

- Det har vært så kaldt her oppe. Alt vannet frøys, og det sprakk noen rør i kjelleren. Fullt kaos. Stakkars Elisabeth har hatt sitt å stri med, ler han.

Bilgal

- Hva skal du bli når du blir stor?

- Ja, si det. Jeg har sagt før en gang at jeg ender vel opp som bruktbilselger hjemme på Sandane, he,he.

Nei-mat:

 • Pasta
 • Leverpostei
 • Brød med frø, eller mange ulike typer korn.
 • Halvstekte brød
 • Epler
 • Biff, rødt kjøtt
 • Kylling
 • Skinke- Har du utdanning?

- Ja, jeg har vel mellomfag i idrett. Men jeg liker dette med salg. Det er gøy. Og siden jeg også har stor interesse for biler, så passer det bra å være bilselger.

For tida leier han en Volvo V70. Ikke noe bil man kimser av. Likevel drømmer han om raskere doninger.

- Jeg har virkelig lyst til å kjøre rally. Det skal jeg gjøre den dagen jeg får råd til det. Jeg må si at det er en ting jeg virkelig misunner Thomas (Alsgaard) - at han har råd til det.

Men Odd-Bjørn tenker ikke på penger når han stiller til VM-start. Han er i Finland for minst å kopiere medaljen fra Ramsau i 1999.

MEDALJE I BLIKKET: - Det er gleden ved å prestere, å nå et mål som driver meg fram, sier Norges framste VM-håp Odd-Bjørn Hjelmeset.
GULLBRØD: Odd-Bjørn Hjelmeset skjærer skiver av samboer Elisabeths brød.