Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke gunstig for Alex

Team Kristoff bekymret for taktisk tendens før Flandern rundt.

TUNGT: Kristoff sliter seg over Muuren i Geraardsbergen. Søndag venter 18 stigninger i Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
TUNGT: Kristoff sliter seg over Muuren i Geraardsbergen. Søndag venter 18 stigninger i Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

FLANDERN (procycling.no): Alexander Kristoffs nedsabling av Marcel Kittel på oppløpet i Koksijde var ikke bare Katusha-Alpecins første seier i Belgia denne klassikersesongen. Det var også sårt tiltrengt næring for Kristoffs selvtillit før søndagens Flandern rundt.

– Formen min håper jeg er på vei. Jeg føler meg bedre, men jeg vet ikke om det er nok, sa Kristoff etter sin etappeseier i De Panne Tredagers onsdag, en seier Katusha-kapteinen håper blir et positivt vendepunkt i et ellers beskjedent felttog i Flandern.

Frakjørt i E3, uheldig i Gent-Wevelgem og satt på plass av Philippe Gilbert på bergene i De Panne. Ikke hva Kristoff og Katusha-Alpecin hadde sett for seg etter 4.plassen i Milano-Sanremo.

– I går (tirsdag) kunne jeg ikke henge på Philippe i bakkene, det lover ikke veldig bra. Jeg må henge med de beste hvis jeg skal ha sjans til å vinne Flandern, forhåpentligvis klarer jeg det på søndag. Jeg har hatt mine små tvil, avslørte den tidligere Flandern-vinneren – som avsluttet tredagersrittet med en meget solid tempo, men uten å true Gilbert i sammendraget.

De Panne ble sånn sett et godt bilde på klassikersesongen for øvrig. For de belgiske rytterne har så langt hatt god kontroll på de flamske brosteinsrittene.

Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem ble alle vunnet av Greg Van Avermaet (BMC). Yves Lampaert (QuickStep) tok heder og ære i Dwaars door Vlaanderen. Bare Kuurne-Brussel-Kuurne ble ikke-belgisk, med Peter Sagan (Bora-hansgrohe) som seierherre. I disse fem rittene var også ti av 25 podieplasser belgiske.

En annen påfallende tendens er at de avgjørende utskillelsene kommer relativt tidlig i rittene. Tirsdagens kongeetappe i De Panne ble avgjort med en utskillelse 75 kilometer fra mål.

I Omloop (Taaienberg, 58 km), Kuurne-Brussel-Kuurne (Oude Kwaremont, 85 km), E3 (Taaienberg, 71 km) og Dwaars door Vlaanderen (Berendries, 85 km) har vinnerbruddet også etablert seg ganske langt fra mål. Brannstifterne har som regel vært Van Avermaet og BMC, Gilbert og Quick-Step, Oliver Naesen (Ag2r) og naturligvis det slovakiske angrepsmonsteret, Peter Sagan.

GIKK TIDLIG: Mange ble sittende å se på da Gilbert angrep i E3, men ikke Van Avermaet og Naesen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
GIKK TIDLIG: Mange ble sittende å se på da Gilbert angrep i E3, men ikke Van Avermaet og Naesen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

En uheldig tendens for Kristoff, mener hans trener Stein Ørn. Katusha-Alpecin, sammen med Lotto Soudal først og fremst, har glimret med sitt fravær i de fremste gruppene i de fleste av disse rittene.

– Finalene starter tidlig, og lagene som havner bak har enten ikke vært sterke nok eller samarbeidet nok til kjøre seg tilbake. Sett fra Alexander sitt utgangspunkt har dette ikke vært gunstig, klager Katusha-treneren.

Spesielt lite gunstig når Kristoff selv sier:

– Jeg har ikke følt meg bra i stigningene.

Isolere Sagan

Noe av det mest interessante å se frem til i søndagens Flandern rundt blir derfor taktikken til Quick-Step. Det belgiske storlaget er spekket av spesialister, besitter flust av rambukker som kan åpne opp rittet tidlig og vil nok ha stor innflytelse på utfallet. Taktikken kommer sannsynligvis til å basere seg like mye på egne ryttere som Peter Sagan.

Sagan rettet kraftig skyts mot Quick-Steps Niki Terpstra i kjølvannet av søndagens Gent-Wevelgem, der strid om arbeidsfordeling i den avgjørende 5-mannsgruppen tillot Van Avermaet og Jens Keukeleire (Orica-Scott) å kjøre bort og bestride seieren seg imellom.

Dermed har både Quick-Step og Sagan vist seg villig til å tape fremfor å dra den andre inn til seier. Men spiller de et like risikabelt spill i Flandern rundt?

– Angrepene lykkes ikke før Sagan begynner å jobbe i dem. Han er sterk nok til å avgjøre rittene alene, og lagene angriper med mål om å isolere han mest mulig tidligst mulig. Man kan ikke slå Sagan uten å sette presset på tidlig, sier Alain Gallopin, sportsdirektør i Trek-Segafredo.

– Av og til bryr han (Sagan) seg ikke om han vinner eller ikke, bare han er i front. Han viser stor panache, men det er også svakheter å utnytte, sier Gallopin.

Søndag vil Trek-Segafredo ifølge den rutinerte franskmannen ha samme taktiske filosofi som Quick-Step: Være i forkant og legge press på Sagan.

– Vi har ofte et flertall ryttere i de fremste gruppene. (Men) det er ikke automatisk en fordel. Jeg tror mange lag vil prøve å antesipere de store favorittene, Van Avermaet og Sagan. Men det kan bli vanskelig, når de også angriper ganske tidlig. Jeg tror man kan se angrep tidligere enn vanlig i Flandern, legger Rick van Slycke til, sportsdirektøren i Quick-Step, laget som nå har en av de største favorittene.

Martin jager tettrioen i E3, med en overrumplet Sagan på hjul.Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
Martin jager tettrioen i E3, med en overrumplet Sagan på hjul.Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer

– Det er ganske åpenbart etter det vi har sett så langt i år, at det tre karer som er over alle andre, og det er Sagan, Van Avermaet og nå Gilbert. Det kan være interessant noen ganger når du har noen virkelige toppfavoritter. Vi har sett i år at det kan bli et annerledes ritt hvor de går langt før mål, sier Gallopins kollega i Trek, Dirk Demol.

Tidlig fyrverkeri fra Quick-Step?

I de to siste utgavene av Flandern rundt har avgjørende angrep kommet mellom Taaienberg og Kruisberg, omtrent 30 kilometer fra mål. Før søndag spør mange seg om ikke et aggressivt QuickStep-lag vil sende ut et stort navn enda tidligere. Terpstra? Boonen? Gilbert?

På toppen hierarkiet i det belgiske klassikerlaget står sannsynligvis Gilbert. Han har ikke syklet Flandern rundt siden 2012, men har vist gnistrende form i de siste ukene, med 2.plass i både Dwaars door Vlaanderen og E3 Harelbeke. I begge rittene tente han lunten tidlig.

I intervju med Sporza etter sammenlagtseieren i De Panne Tredagers, var valloneren i det spøkefulle hjørnet. Spurt om han skulle som vanlig angripe 100 kilometer fra mål også på søndag, svarte han med et djevelsk smil: «Ikke 100 kilometer fra mål, men 150 kilometer».

Etter tirsdagens imponerende soloseier snakket Gilbert mer alvorlig om gleden han får fra å kjøre offensivt i de flamske klassikerne, kontra de mer taktisk konservative og innesluttede rittene i Ardennene.

– Det er en helt annen type utvikling enn Ardennene. I disse rittene foretrekker jeg å kjøre i front og være med i angrepene. Jeg føler meg som en sirkustiger med ti kamera etter meg, gliste Gilbert tirsdag.

34-åringen har åpenbart funnet tilbake til gammel storhet under vingen til Patrick Lefevere. Quick-Steps manager liker det han ser i Gilbert om dagen: Angrepslysten til en frivol neopro, kløkten til en garvet veteran. Lefevere var også på plass for å se Gilbert vinne De Panne denne uken og avslørte kanskje noe om lagets slagplan i søndagens Flandern rundt.

– Jeg vil ikke holde Philippe tilbake på noen måte. Han vet hva han driver med, smilte Lefevere.

Kristoff stålsetter seg

Kristoff har fremsnakket Katusha-Alpecins nye dimensjon med Tony Martin på laget. Tyskeren ønsker å kjøre aggressivt, men et angrepsfylt ritt er ikke nødvendigvis et ønskescenario for Kristoff.

– Egentlig ikke. Selv om det var med et tidlig angrep jeg vant (i 2015). Jeg var faktisk av på Taaienberg, før jeg gikk med Terpstra (27 kilometer fra mål) på Kruisberg. Det pleier å roe seg litt ned en del mellom Taaienberg og Kruisberg. Men det skjedde ikke i fjor, husker nordmannen.

– De første årene var folk veldig redde for å kjøre Kwaremont og Paterberg. Løypen var hard og ny. Mens nå har de sett at det går fint og er blitt mindre redd for løypa. Det gjør nok at angrepene kan komme tidligere i år. Det har vært trenden i år i de andre løpene også. Kanskje kommer det angrep allerede på Muuren, smiler Kristoff spøkefullt.

Den mytiske Muuren i Geraardsbergen kommer 100 kilometer fra mål.

– Koppenberg kan også bli mer avgjørende (45 km fra mål). Der sprekker det opp vanligvis, men samles som regel etterpå. Hvis noen sterke kjører på videre, så kan det være avgjørelsen der.

Saken er levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media