Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ikke Håvards feil at Mueller dreit seg ut

Søndrål synes Bøkko går dårlig teknisk - tror Mueller-hjelp redder OL-medalje.

SLITER: Før første gang noensinne mener Ådne Søndrål at Håvard Bøkko går dårlig teknisk på skøytene. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
SLITER: Før første gang noensinne mener Ådne Søndrål at Håvard Bøkko går dårlig teknisk på skøytene. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): Håvard Bøkko bør selv få bestemme om han i privat regi vil gjenoppta samarbeidet med Peter Mueller fram mot OL.

Det mener Ådne Søndrål - som har sett en klar teknisk forverring hos 22-åringen siden treneren fikk sparken i november.

- Det er opplagt at han sliter en del. For første gang noensinne går han dårlig teknisk, og det er teknikken som har vært styrket hans. Håvard har alltid vært fantastisk stabil der, men nå stemmer det ikke. Den OL-medaljen som var veldig sikker, kanskje den sikreste av alle de norske utøverne i OL uansett idrett, er ikke sikker lenger, sier Søndrål til Dagbladet.

- Hvis du skal være konkret, hva er forskjellen rent teknisk?

- Det er to ting: Det ene er at det ser ut som noen har slått av turboen. Noe av overskuddet og gnisten er borte. Det andre er at han blir gående med kroppstyngden midt mellom skøytene, i stedet for å flytte tyngden fra side til side. De fleste skøyteløpere har perioder hvor de er slitne og teknikken funker dårlig, men Håvard har alltid vært utrolig stabil. Heldigvis kan det være en smal sak å få rettet på det igjen. Hvis du har slått baklengs salto tre ganger om dagen i 10 år, skal det være mulig å få dette på plass i løpet av kort tid.

- Må få vurdere dette selv
Bøkko har også vært rammet av svineinfluensa en liten periode, men Søndrål er overbevist om at det er trenersparkingen som har gjort Norges beste skøyteløper dårligere. 

Og selv om han personlig mener det var en helt riktig avgjørelse å sparke Mueller, synes han ikke det skal forhindre Bøkko i å gjenoppta samarbeidet i privat regi fram mot OL.

- Peter vil ikke kunne være trener i Norge uansett, men hva Håvard måtte finne på privat i egen regi må han få vurdere selv. Det er tøft når du har lagt en seksårsplan med noen, blir ferdig med 95 prosent av den, før du plutselig må bytte i tolvte time.

KASTET SEG OVER MUELLER-INTERVJU: Håvard Bøkko (t.v.) leste Se og Hør-intervjuet med Peter Mueller og kjæresten Hanne Skjellum med stor interesse da han var i Calgary.  Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
KASTET SEG OVER MUELLER-INTERVJU: Håvard Bøkko (t.v.) leste Se og Hør-intervjuet med Peter Mueller og kjæresten Hanne Skjellum med stor interesse da han var i Calgary. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Tror du det prinsipielle i saken vil gjøre det vanskelig å gi grønt lys til et sånt samarbeid?

- Skøyteforbundet må svare for det, men det er en sak det går mye politikk i. Ingen kan forsvare at Peter skal være trener, ikke jeg heller, og jeg tipper at Håvard innerst inne heller ikke kan det. Når Skøyteforbundet sparket ham på måten de gjorde, kan de ikke ha noe med ham å gjøre offisielt. Men én ting er hva du gjør som offisiell landslagstrener for Norge, noe annet er om Håvard får litt hjelp i de ukene som gjenstår foran OL, mener Søndrål.

- Ikke illojal
Bøkko selv har fra dag én vært uenig i sparkingen av Mueller, og ikke lagt skjul på at han savner treneren sin gjennom de siste seks årene.

Søndrål har stor forståelse for at han søker et samarbeid med Mueller, og synes ikke 22-åringen fortjener å stemples som illojal eller egoistisk av den grunn.

- Håvard har ikke gjort noe galt. Jeg skjønner at det kan være vanskelig for ham, han har hatt én trener fra han var 17 år, som har generert alt av resultater for ham. Da er det ikke rart at han har enorm tillit til treneren som har fått ham så god.

- Det er ikke Håvards skyld at Mueller dreit seg ut. Nå har han havnet i en vanskelig situasjon, hvor medaljen ser ut til å glippe mellom hendene hans. Håvard trenger ikke være svak moralsk fordi han føler han trenger hjelp. Du blir ikke illojal, eller en type som sjikanerer, bare fordi du snakker med Peter, sier Søndrål.

POSITIV: Ådne Søndrål mener Bøkko selv må få bestemme om han vil bruke Mueller i privat regi. 
 Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
POSITIV: Ådne Søndrål mener Bøkko selv må få bestemme om han vil bruke Mueller i privat regi. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I løpet av ettermiddagen forventer Erik Bøkko - Håvards far - at Skøyteforbundet og Olympiatoppen vender tommelen opp for at sønnen får benytte seg av Muellers kompetanse fram mot OL.

- Vi har fått veldig gode signaler, både fra landslagstreneren (Jarle Pedersen) og Olympiatoppen, på at vi får til en bra avtale, sa han til Dagbladet i går.

VIL HJELPE: Peter Mueller sier at han stiller opp for Håvard Bøkko når som helst. Foto:  Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HJELPE: Peter Mueller sier at han stiller opp for Håvard Bøkko når som helst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
503 Service Unavailable