Ikke hele Norges håndballjenter

Her er håndballkartet som viser hvor skeiv fordelingen er.

SKEIV FORDELING: Selv om det bor nesten en halv million mennesker i Nord-Norge, har de ikke fostret noen landslagsspillere på kvinnesida de siste ti åra. Foto: SCANPIX Grafikk: STIAN HARALDSEN
SKEIV FORDELING: Selv om det bor nesten en halv million mennesker i Nord-Norge, har de ikke fostret noen landslagsspillere på kvinnesida de siste ti åra. Foto: SCANPIX Grafikk: STIAN HARALDSENVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det er få norske idrettsutøvere som er heitere enn håndballjentene i desember.

Samtidig som julbaksten godgjør seg i ovnen lukter nordmenn også gull i stuene sine. Norge rundt.

Men er håndballjentene et landslag for hele Norge? Selvfølgelig er de det. Men de er ikke fra hele Norge.

Flest trøndere Med noen unntak er nemlig landslagsspillerne fra Østlandet, Vestlandet eller Trøndelag. Nord-Norge er ikke representert i det hele tatt.

Dagbladet har tråkket i barndomssporene til de 47 spillerne som har vært med i de ti siste mesterskapene på jentesida, og det er noen fylker som peker seg spesielt ut som storleverandører av klassespillere.

• Sør-Trøndelag har trent opp håndballstjerner på løpende bånd, og har sju jenter på lista.

• Akershus og Hordaland er begge representert med seks spillere.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er det registrert 465 621 mennesker i våre tre nordligste fylker - men det er likevel ikke fostret noen landslagsspillere fra nord i denne perioden.

Store avstander Det nærmeste vi kommer er Marit Malm Frafjord, som er født i Tromsø. Men hun flyttet til Trondheim som femåring, så det er der hun har gått sin håndballskole.

Hun er ikke så overrasket over tallene.

- Det er store avstander i nord og få gode lag. Du er nødt til å ha et godt treningsmiljø i en klubb, med flere gode spillere - sånn at de skal få bra nok matching daglig, sier hun til Dagbladet.

Men selv om landslagsspillerne har sørligere gener, er det ingenting å si på interessen i nord. Da Norge spilte Møbelringen Cup i Tromsø og Bodø før EM, var det stappfulle haller og stor stemning.

FØDT I NORD: Marit Malm Frafjord er født i Tromsø, men har vokst opp i Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
FØDT I NORD: Marit Malm Frafjord er født i Tromsø, men har vokst opp i Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Bodø hadde også soleklart flest tilskuere i guttas eliteserie forrige sesong, selv om klubben rykket ned. De hadde over 2000 i snitt, dobbelt så mange som seriemester Drammen.

Bodø kan dessuten skryte på seg Børge Lund, som vant Champions League med Kiel forrige sesong.

Tromsø 7. størst i Norge - Jeg synes de jobber bra i Tromsø, jeg har selv vært der en tur og trent klubben Bravo. De har en del bra spillere, men det må være mange for at treningsmiljøet skal bli bra nok. Kanskje Møbelringen Cup sørger for at interessen øker ytterligere, det hadde vært morsomt, sier Malm Frafjord.

I forbindelse med Møbelringen Cup poengtertere iTromsø at Tromsø er landets 7. mest folkerike by. Alle byene som er større har minst ett lag i 1. divisjon eller i eliteserien.

Andredivisjonslag i nord har sjelden klart å hevde seg når de møter sørnorske lag i kvalifiseringsspillet til 1. divisjon.

Dette til tross for at klimaet i nord jo burde være ideelt for en innendørsidrett som håndball.

Flere steder er gode haller et problem. iTromsø skriver at kommunen ikke har bygget en eneste hall i byen siden tidlig på 1980-tallet.

- Etter min erfaring er det drivkraften til ildsjelene som er avgjørende for å etablere et toppnivå. De må være tydelige på hvilke ambisjoner de har og hvordan de vil utvikle klubben. Man må ha tålmodighet og sette opp et realistisk tidsopplegg, sier tidligere landslagssjef Marit Breivik til avisa.