Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke helt tilbake på topp

Petter mangler tilsynelatende gammel styrke. Eller blir vi bare lurt av de løse, vanskelige forholdene?

 IKKE NOE SVAR:  Fortsatt har Petter Northug til gode å være med teten på distanserenn. Er det kreftene som mangler eller skyldes det bare de løse forholdene? FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE NOE SVAR: Fortsatt har Petter Northug til gode å være med teten på distanserenn. Er det kreftene som mangler eller skyldes det bare de løse forholdene? FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DISTANSELØPENE i dette mesterskapet har foreløpig ikke vært noe særlig trivelig opplevelse for sportens tungvektere. Løse løyper stopper effektivt de som er mest avhengig av faste forhold. Som for eksempel Petter Northug.

Han kom inn i VM med et brennende ønske om å vise det store skipublikummet at han fortsatt kunne gå fortest i verden på ski. To gull seinere er det ingen tvil om det, men det går an å lure på om Petter fullt ut har nådd opp til gammelt nivå.

Akkurat det lurer han sannsynligvis mest på selv.

I TO distanseløp på rad har han vært ganske langt fra teten. Som favoritt på 30km med skibytte var han sjanseløs på temposkiftet opp den siste lange motbakken. De meterne opp Mördarbacken minnet lite om Petter i gammelt slag fra VM i 2013 og bakover.

I dag var det stopp alt fra de første sekunderingene. Da viste den åpningsfarta som skulle vært noen sekunder foran, i stedet ganske mange sekunder bak. Så stoppet taktikeren Northug bare opp:

- Hadde dette vært et renn i verdenscupen, kunne det blitt greit nok. I VM kommer det flere løp, forklarte han rusletempoet inn til 62.plassen.

Det er en helt greit forklaring, men ikke noe svar på om det er mulig å bli med teten av feltet på søndagens 5-mil.

FORELØPIG virker det for vanskelig. Løypeprofilen i Falun har gitt de ekstreme kapasitetsløperne en fordel. Etter to distanserenn for gutta er resultatene blitt omtrent som Martin Johnsrud Sundby hadde forberedt seg for. Altså en jevn, høy marsjfart som knekker de aller beste spurtene underveis.

Nå har en sykdomsplaget Martin foreløpig ikke selv fått testet sin egen teori, men fikk i det minste høre Johan Olsson som et ekko av seg selv:

- Det som kreves er å ligge på hele tida. Være stabil i åkningen, og tyne ut alt over hver minste kul, sa verdensmesteren etter sitt flotte løp.

har vært bedre enn Petter i de detaljene. Han har lest løypa underveis, og gang etter gang hentet fram det som har vært nødvendig for å vinne. Det har gjort at han nå har vunnet alt.

I så måte blir søndagens 50 km slett ikke et skille mellom suksess og fiasko. Selv før han får enda en sjanse til å bruke spurten sin på stafetten på fredag, blir Falun 2015 stående som noe godt.

Det er bare det at denne 5-mila trigger selve langrennsgenet.

Dette er idrettens kongedistanse.

DER får de beste i hvert fall samme forhold. Det var mange sinte løpere med høye startnumre i dag, og det er til å forstå. Forsøket på å jevne ut forholdene ved å sette de høyest rangerte løperne fra verdenscupen litt framover på startlista, holdt ikke:

•• Der Olsson som knapt har verdenscuppoeng fikk gå på et tidlig startnummer under fastere forhold, slet resten av favorittene mer og mer i løssnøen.

Akkurat det fleipet Petter bare vekk. Det viser hvor stor respekt han har for Johan Olsson, men også hvor trygg han føler seg etter flere gode VM-dager.

I beste fall er det denne tryggheten; med et lag av salt på toppen over hele løypa som gjør at han litt overraskende slår tilbake på søndag.

PS) Anders Gløersen sin bronse var ingen overraskelse, men veldig morsomt likevel. Medaljen var et nytt tegn på hvor riktig sprinterne har trent de siste sesongene. Dette er blitt et treningsmiljø som nå  har produsert toppløpere til alle mulige distanser. En stafettseier med Anders på fredag, hadde bokstavelig talt vært gull. 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!