Tre norske hoppstjerner stoppet med feil utstyr

Ikke hør på NRK!

Her tar NRKs vanligvis flinke ekspert feil. Det er ikke dommernes skyld at hoppere våre bryter reglene.

ALENE PÅ PALLEN: Daniel-Andre Tande ble til slutt eneste norske på pallen under verdenscuprennet i Ruka. De tre andre beste nordmennene ble disket for feil utstyr. FOTO: AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
ALENE PÅ PALLEN: Daniel-Andre Tande ble til slutt eneste norske på pallen under verdenscuprennet i Ruka. De tre andre beste nordmennene ble disket for feil utstyr. FOTO: AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NORSK hoppsport har aldri prestert en bedre sesongstart. To Daniel-Andre Tande-seire på to individuelle renn, er historisk bra. Likevel er historien om norske hoppere akkurat nå fortellingen om for mange disk.

Akkurat det skjønner en som vanlig klok hoppledelse. Det er ikke de som setter spørsmålstegnet på feil sted etter at halve det norske landslaget ble diskvalifisert under gårsdagens verdenscuprenn i Ruka:

- Dette er en ripe i lakken for oss, konkluderte sportssjef Claes Brede Bråten.

Han har styrt denne sporten så bra så lenge at han innser at verken Norge eller idretten hans er tjent med at en toppnasjon skylder på alle andre for egne feil.

Hoppsporten har et både detaljert og komplisert regelverk for å sikre jevnest mulig konkurranse i en idrett der ulikt utstyr betyr mye. Men samtidig er ikke disse reglene verre enn at de aller fleste ikke blir tatt i kontrollen fordi de har gjort noe galt.

NETTOPP derfor er NRKs kunnskapsrike kommentator Johan Remen Evensen midt i et ukontrollert svev når han sier at dommerne er «litt ute etter å ta oss».

Etter et par sesonger med altfor mange norske disk, går det knapt an å lande et så provoserende argument. De norske hopperne er ikke blitt tatt fordi dommerne har rottet seg sammen mot Norge:

  • Våre hoppere blir tatt på slurv.

Og slike feil kan de bare rette opp selv.

DET var det som skjedde da fjorårssesongen ble innledet med disk for hopplandslagets mest nøyaktige mann. Da kom Robert Johansson rett fra avslutningsrennet på plastsesongen i tyske Klingenthal, der han ble strøket etter å ha hatt en for lavtsittende drakt. Så startet han vinteren med ny drakt, bare for å forsvinne ut på grunn av en enda en tabbe under syingen.

Den gangen plasserte landslagsledelsen ansvaret på rett sted. Det var en norsk svikt at landslaget vårt ikke var oppdatert på dommernes justering av selve kontrollen. Før fjorårssesongen hadde våre beste utøvere droppet for mange av plastrennene. Derfor ble både de og lederne overrasket over hvordan dommerne målte skritthøyden på draktene.

I hopp er dette en viktig måling fordi mest mulig stoff gir beste mulig bæreevne i lufta. Norge hadde ikke fulgt med på dommernes justerte praksis, og røk på for dårlige forberedelser.

I RUKA i går forsvant Robert Johansson igjen etter prakthopping og ledelse i første omgang. Det samme skjedde med Johann Forfang som lå på andreplass. Da var de to beste nordmennene ferdige med konkurransen, men norsk hoppsport var ikke ferdig disket:

  • Etter rennet ble unge Marius Lindvik også fratatt den flotte andreplassen sin.

Og alle tre forsvant på samme feil. Den norske hoppdressen hadde for liten luftgjennomstrømning på leggene:

- Det virker det som de blir testet på uvante steder, hvor de aldri har blitt testet før, kommenterte NRKs Remmen Evensen, og mente at FIS hadde undersøkt ekstra nøye etter alt snakket om de nye hvite norske hoppdressene.

Det var en grei forklaring på kontrollen, men ikke på ansvaret.

I ET internasjonalt hoppmiljø der hver detalj i utstyret vekker interesse hos konkurrentene, er det bare naturlig at dommerne sjekker nyhetene ekstra nøye. At de på den måten fant feil på de norske draktene på et uvant sted, forandrer ikke ansvarsforholdet. Det er ikke dommernes skyld at våre menn ikke følger reglene.

Å bli disket for bagateller som stoffkvalitetene på leggene, er ingen skam. Ingen av konkurrentene klaget på Norge etter rennet. De sterke slovenerne fikk også disket et par av sine toppfolk på grunn av samme feilen. Men heller ikke det er noen trøst.

FOR et utstyrsfiksert norsk hopplandslag som reiser verden rundt med et eget apparat som måler luftgjennomstrømning, er det fullt mulig å holde reglene.

I en sport der maksimalt bra utstyr betyr så mye, vil enhver nasjon legge seg tettest opp til grensene for det som er lovlig. Akkurat det er ok i følge miljøets felles etiske vurdering. Å bli disket ved slike regelbrudd, oppleves ikke som etisk problematisk. Det viser et sanksjonssystem som ikke er innrettet for å ta feil adferd. Straffen begrenses i utgangspunktet til det enkelte renn.

Det er altså norske kontrollrutiner og ikke urettferdige dommere, denne saken dreier seg om.

Og da kan vi ikke skylde på noen andre enn oss selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer