- Ikke kall oss negere

Sprinteren John Ertzgaard (23) er norskafrikaner, og aksepterer ikke ordet neger. - Ordet kan være sårende og gjør meg oppgitt, sier Ertzgaard til Dagbladet. Han får støtte av sine friidrettskamerater Fernando Ramirez og Quincy Douglas.

I et leserinnlegg i Dagbladet i dag går John Ertzgaard ut mot ordet neger. Han synes folk må respekteres for det de er, og oppfatter neger som et negativt ladet ord.

- Si afrikaner, norsk-afrikaner, farget person eller svart person, sier Ertzgaard.

- Ordet nigger ble tatt i bruk av europeerne, og dukket opp under slavetida. Alle vet hvordan slavene ble behandlet - rått, brutalt og fratatt både identitet, kultur og språk. Selv om slavetida for lengst er over, blir ordet neger fortsatt brukt her i landet, sier John Ertzgaard.

I går kveld var Ertzgaard på kino sammen med sine fargede kamerater Fernando Ramirez og Quincy Douglas. Løpertrioen så «Road Trip» på Colosseum. Ingen av dem liker ordet neger.

- Jeg ønsker at minoriteter skal slippe å bli diskriminert. Det er ikke fett å bli kalt neger, men når det skjer, prøver jeg å informere dem som sier det, sier Douglas.

- Ordet neger er et negativt ord fra slavetida. Det har vært svarte i Norge siden 1800-tallet, og vi burde lært oss hva det heter, sier Ramirez.

Bare i Norge

I England og USA er neger tabuord, både i det daglige språket og media.

- På dette området ligger Norge litt etter. Folk tenker ikke på hva som ligger bak ordet. Ingen afrikanere vil bli kalt neger. Selv hører jeg bare ordet brukt her hjemme, ingen andre steder i verden, sier Ertzgaard.

Selv har han sagt klart ifra hva han vil bli kalt, både i det daglige miljøet og på friidrettsbanen.

- Det finnes ikke noe negerland, bare Afrika. Og en afrikaner er ikke en neger. På Grünerløkka hvor jeg bor, er det mange afrikanere. Her kalles ingen neger. Det er annerledes litt utabys, sier sprinteren.

- Veldig ofte er det bereiste mennesker som kaller oss svarte - andre bruker ordet neger, sier Douglas.

- Jeg blir glad når jeg hører folk omtaler svarte som svarte og ikke som negere.

Fortsatt i ordlista

Daglig hører de ordet neger bli brukt - på gata, kafeen, TV, i radio, aviser og reklamesnutter. Ordet neger står også fortsatt i ordlista.

- Jeg hører det stadig vekk, og sier fra til dem som bruker det. Etter hvert håper jeg ordet forsvinner. Men det vil nok ta lang tid. Kanskje en generasjon til, sier Ertzgaard.

- Sluppet billig

Selv har han sluppet billig unna mobbing på grunn av hudfargen.

- Jeg er blitt kalt neger mange ganger, men har prøvd å heve meg over det. Kanskje har jeg sluppet billig unna fordi jeg er god til å løpe. Dessuten blir jeg sett på som en individualist. Dosen ville nok blitt betraktelig større hvis jeg hadde vært i en annen situasjon, sier John Ertzgaard.

På friidrettsbanen har han mange planer for framtida. Som pappa har han ett stort ønske:

- At datteren vår, Kaitesi (fire måneder), aldri blir kalt negresse!

<B>NORSKAFRIKANER:</B> Sprinteren John Ertzgaard (t.v) liker ikke at han blir kalt neger. - Det er sårende, sier Ertzgaard. Friidrettskameratene Fernando Ramirez (midten) og Quincy Douglas har heller ingenting til overs for ordet.