STRAM:  Martin Ødegaard ble byttet inn etter 70 minutter søndag. David Casado tuller ikke i jobben, og løser oppgavene med rak rygg.
STRAM: Martin Ødegaard ble byttet inn etter 70 minutter søndag. David Casado tuller ikke i jobben, og løser oppgavene med rak rygg.Vis mer

Ikke la deg lure av fyren i dress og slips når Martin blir byttet inn

Dresstil på sidelinja.

MADRID (Dagbladet): TV 2 oppgir at de hadde rundt 100.000 seere da Real Madrid Castilla spilte mot Athletic Bilbao søndag. Det er et tall kanalen er fornøyd med.

Men kanskje ble noen seere forvirret da Martin Ødegaard (16) ble byttet inn etter 70 minutter. Der sto «fjerdedommeren» i dress og slips, og holdt opp skiltet med bytter.

Og muligens tenkte noen:

Hvilken stil, hvilken klasse!

Men det er ikke hele sannheten.

Oppklaring Siden TV 2 har kjøpt rettighetene til Castilla-kampene, kan det være greit med en oppklaring.

Segunda B - som er det tredje øverste nivået i seriesystemet og den ligaen B-laget til Real Madrid spiller i - har ikke fjerdedommere.

Mannen du ser på bildene heter David Casado. Han er teknisk delegat på Estadio Alfredo Di Stéfano, og tar seg av spillerbytter.

- Segunda B har bare tre dommere, opplyser Ruben Jimenez, journalist i sportsavisa Marca.

Med en liga der noen av lagene og spillerne vasser i penger, hadde det kanskje ikke vært unaturlig med en fjerdedommer i dress og slips. Men sånn sett er det ikke noen forskjell fra Norge.

Dommertøy - Vi har fjerdedommer i Tippeligaen, 1. divisjon og Toppserien for kvinner. En fjerdedommer blir oppnevnt av et forbund, for eksempel UEFA eller Norges Fotballforbund, opplyser dommersjef Terje Hauge.

- Hva er kleskoden for fjerdedommeren?

MAGISK ØYEBLIKK:  Ødegaard gjør seg klar. Det samme gjør Alfredo Di Stéfano-delegat David Casado (i bakgrunnen).
MAGISK ØYEBLIKK: Ødegaard gjør seg klar. Det samme gjør Alfredo Di Stéfano-delegat David Casado (i bakgrunnen). Vis mer

- Han eller hun skal kle seg i dommertøy. På nivåene hvor det ikke er fjerdedommere, men det blir oppnevnt delegater eller funksjonærer, er det forskjellige koder i forhold til bekledning.

På Estadio Alfredo Di Stéfano er det altså dress og slips som gjelder.

Stadion ligger i utkanten av Madrid, ved Real Madrids treningsfelt Valdebebas. Dette er Ødegaards nye hjemmebane.

Blander seg ikke Til forskjell fra en fjerdedommer blander ikke delegaten på Alfredo Di Stéfano seg inn i hoveddommerens avgjørelser.

- Fjerdedommerens viktigste oppgave er å ivareta det tekniske området hvor trenere og spillere befinner seg. Men fjerdedommeren har fått et større ansvarsområde de siste åra. Han eller hun har plikt til å spille inn synspunkter ved frispark og kort, illustrerer Hauge.

David Casado satt i sitt eget skur når han ikke byttet ut og inn spillere søndag.

Castillas neste hjemmekamp er mot Barakaldo 22. februar. Da er den elegant antrukne delegaten på plass igjen.

FULL KONTROLL:  David Casado har orden i sysakene.
FULL KONTROLL: David Casado har orden i sysakene. Vis mer