Ikke la LSK få viljen sin

Om Jan Åge Fjørtoft fortsetter å spille dum, ødelegger han bare for egne spillere.

DET ER mye pent å si om Jan Åge Fjørtofts evne til å leve seg inn i fotballsporten, men i dag har han latt følelsene løpe av med seg.

Det er ikke første gang, og garantert ikke siste. Sånn blir Fjørtoft en artig kar å være sammen med og fotballen som regel morsommere for oss alle sammen.

Men til sammen er det ingen grunn for Norges Fotballforbund til å gi etter for  LSK-trusselen om å holde spillerne sine vekke fra landslaget i påvente av lavere straff for Simen Brenne.

I MORGEN har sannsynligvis Fjørtoft selv tatt det poenget. LSK-sjefen er ikke langvarig dum; han er bare akkurat så ivrig som de fleste ville bli om de hadde gått på en daglig diett bestående av energidrikk og fotballrus.

Når han bare for tørket opp seg selv, kommer erkjennelsen av at det ikke er noen saklig sammenheng mellom forbundets disiplinære straffer og forbundtrener Åge Hareides landslagsuttak.

DERMED går det heller ikke an for klubbene å vise sin uenighet i straffeutmålingen for røde kort ved å ramme Fotballforbundets inntektsmuligheter.

Forbundets valg kan bare rammes demokratisk. Det vil si at Lillestrøm Sportsklubb bruker sine stemmer på fotballtinget til å endre sportens lover eller lovforståelse. Et sånt arbeid tar tid, men er mer enn mulig for en klubb med sterke tradisjoner både på og utenfor banen.

MEN FØRST og fremst er Fjørtofts vei umulig.

FÅR INGEN LSK-SPILLERE: Landslagssjef Åge Hareide får ingen LSK-spillere med seg til England så lenge NFF opprettholder sin karantene av Simen Brenne. Foto: SCANPIX
FÅR INGEN LSK-SPILLERE: Landslagssjef Åge Hareide får ingen LSK-spillere med seg til England så lenge NFF opprettholder sin karantene av Simen Brenne. Foto: SCANPIX Vis mer

Ønsker han virkelig et fotballsamarbeid der det blir rom for sportens sterkeste klubber til å vise sin misnøye gjennom en sånn aksjon?

Det betyr et fellesskap der den sterkeste rett til enhver tid gjelder. Lillestrøm Sportsklubb er riktignok store, men hva når gigantene som Rosenborg, Vålerengen eller Brann kommer på banen. Skal de da få det som de vil i enhver sak fordi deres aksjoner vil ramme fellesskapet hardest?

DET ER slike enkle problemstillinger som Jan Åge Fjørtoft må møte seg selv med før han gjør alvor av trusselen om å holde spillerne sine hjemme fra landslagets samling i England neste måned.

Jeg tipper at han allerede vet svare selv.

Dette var nok et utspill i ordflommen og egentlig ikke seriøst ment.

SÅNT ER som sagt artig i noen timer, men bak underholdningsverdien ligger det litt alvor som både Fjørtoft og resten av LSK-ledelsen kan prate litt mer om.

For hvilke holdninger sprer han og klubben når de karakteriserer sportens egne sentralt ansatte som \'byråkrater som sitter i de mørkeste korridorene og leter med lys og lykte etter regler som kan straffe spillere\'?

Først og fremst at det ikke er noen sammenheng mellom Fotballforbundets kamp mot stygt spill og de holdningene som regjerer hos toppklubbene, og det er et enda dårligere signal enn Fjørtofts språklige foming mellom mørke korridorer og lys og lykte.

Ikke la LSK få viljen sin

DA ER det flere enn LSK-sjefen som trenger tydelig beskjed.

Derfor var det mildt sagt dårlig timing av Fotballforbundet  å redusere Simen Brennes soning til en Tippeliga-kamp bare noen timer etter utspillet til Jan Åge Fjørtoft. Den endringen hadde ikke noe å gjøre med LSK-kritikken, men slike detaljer er det ikke lett å få med seg fra sidelinja.

Derfor er det avgjørende for Norges Fotballforbund å vise at de nå verner om  den regeltolkningen som stopper stygt spill.

I lengden er det best både for LSKs landslagsaktuelle folk og resten av oss som ønsker en rettferdig fotball.

STØTTER NFF:</B> Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther har mye pent å si om Jan Åge Fjørtoft, men tror LSK-manageren snart vil innse at en landslagboikott ikke er noen god idé.