Ikke like lett lenger

Slutt på lette kamper for kvinnelandslaget.

Nivået på internasjonal kvinnefotball er hevet, og konkurransen er skjerpet.

-  Det gjør at vi ikke kan ta noen kamper for gitt lenger, sier administrativ leder for kvinnelandslaget, Rakel Rauntun til Dagbladet.

Tyskland-USA

122 land er nå på FIFA-rankingen i kvinnefotball. Alle verdensdeler er representert. Tyskland topper foran USA og Norge. Tanzania er foreløpig helt sist.

-  Bak storhetene Tyskland og USA er Brasil alltid en outsider i internasjonale mesterskap. Frankrike satser stort helt fra 16-årsalderen, og er klare til å ta steget framover. Det samme gjelder Nord-Korea, sier Rakel Rauntun.

Trenerbytter

Kina, som både skal arrangere VM i 2007 og OL i 2008, er rangert på åttendeplass.

-  Kineserne har vært nede i en bølgedal. De har ikke noe særlig klubbfotball, og har byttet trener flere ganger. For kineserne er det avgjørende å lykkes på den internasjonale arenaen. Foran VM og OL på hjemmebane vil de få alle midler, sier Rakel Rauntun.

200 samlingsdøgn

Rekrutteringen er heller ikke noe problem for den kinesiske landslagsledelsen.

-  De har et bra 19-årslag, og rundt 200 samlingsdøgn i året for å stå best mulig rustet til VM og OL, sier Rakel Rauntun. -  Smertegrensa vår ligger godt under det halve. Hele tida gjelder det å finne balansegangen mellom klubb- og landslag slik at begge får forberedt seg best mulig.

Forberedelsene til de to Kina-mesterskapene har allerede pågått en god stund.-  Kina skulle opprinnelig arrangert VM i 2003, men måtte gi fra seg mesterskapet grunnet Sarsepidemien. Vi har personer som ser på arenaer for pree-camper, og får også god hjelp av taekwondo som er kjent med forholdene i Kina, sier Rakel Rauntun.

Til Kina i januar

For å se hvordan kroppen reagerer på den nye tidssona åtte timer fram, bli kjent med maten og teste nivået på motstanderne og arenaene, skal fotballjentene være med i en 4-nasjonersturnering som kineserne arrangerer i januar 2006.

-  Foruten Kina, deltar Tyskland, USA og Norge. For oss er turneringa et viktig ledd i VM- og OL-forberedelsene. Neste år får vi trolig et sted mellom 70 og 75 samlingsdøgn. Vi har alltid gode rammebetingelser foran store mesterskap, og er trygge på at det ikke skal stå på penger denne gangen heller.

19.rangert

Førstkommende lørdag starter VM-kvalifiseringen for fotballjentene, på Åråsen mot 19.rangerte Ukraina. De øvrige puljemotstanderne i Norges gruppe er Italia (ligger som nummer 10 på FIFA-rankingen), Serbia/Montenegro (30.rangert) og Hellas (53.rangert).

-  Bare gruppevinneren går til VM i 2007. Det er åtte kamper, og ingen play off. Tre kamper spilles i år, de fem siste neste år, sier Rauntun til Dagbladet.