KOMMER TILBAKE: Kommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther, mener Petter Northug vil komme tilbake. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dropper siktelsen mot Petter Northug for ruspåvirket kjøring

Ikke lur deg selv!

En frafalt siktelse forandrer ikke den personlige utfordringen for Petter Northug. Han har ingen grunn til å lure seg selv. Men dette er også historien om at alle har vært for raske.

Publisert
Sist oppdatert

NÅR politiet nå frafaller siktelsen mot Petter Northug for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, likner dette mer og mer den triste historien om at alle har vært altfor raske:

  • Petter ble jo også fordømt for fort.

Etter at han selv fortalte om hvordan han ble stoppet av politiet for råkjøring utenfor Oslo, tok det bare noen timer før svenske Expressen avsa en bastant dom:

- En ting er jeg sikker på; det er aldri synd på en person som utsetter andres liv for fare gjennom å råkjøre med kokain i kroppen, skrev avisas kommentator, og tilføyde nådeløst:

- Da er han ingen god gutt.

Det er en dom hun nok vil ønske uskrevet i dag etter at Petters blodprøve viste at han ikke var påvirket av kokain.

Men hva med all den andre fordømmelsen?

STØTTEERKLÆRING: Emil Iversen fikk oppmerksomhet for målgangen under Toppidrettsveka fredag kveld. Video: NRK / Kristoffer Løkås / Andreas Særsland /Rødt Kort Vis mer

DEN var ganske voldsom i dagene etter at nyheten sprakk, og overskygget det aller viktigste i denne fortsatt triste saken. Det at vi klarer å skille mellom stygge handlinger og menneskene som gjør dem. At menneskeverdet er det samme også etter rusmisbruk og råkjøring.

Ja; like sterkt også om politiet hadde fått tilbake en blodprøve som viste at Petter virkelig kjørte rusa.

RUSPROBLEM: Petter Northug innrømte under en pressekonferanse fredag 21. august at han har et alvorlig rusproblem. Video: NTB Scanpix Vis mer

DET gjorde han ikke, men flere medier skrev det uansett:

- Fakta i saken er ikke noe å diskutere. Petter Northug har driti seg ut - igjen. Kjørt bil i narkotikarus, konkluderte Nettavisens kommentator da han diskuterte på trykk om det var noen grunn til å tilgi skikongen.

- Hadde han vært yngre, hadde dette vært mer trist. Nå kan han bare gråte som Johaug, uten at det vil hjelpe, sa Peggy Brønn ikke utpreget forståelsesfullt til fagnettstedet Kampanje.

Om du tror det eller ei; Peggy Brønn er professor i kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI.

Ikke i ukultur.

OPP gjennom åra har det ellers vært nok av ukultur rundt Petter Northug. Denne saken bør danne utgangspunkt for selvkritikk i flere medier for hvor tankeløst kommentatorer og journalister har hoppet inn i den heiagjengen som preget Petters egen utvikling utenfor sporet.

Han valgte I hvert fall å omgi seg med et hoff av ja-folk, og det kostet ham dyrt. Historien om Northugs fall er også fortellingen om en totalt mislykket privatisering av norsk toppidrett. Det perspektivet forsvant i all heiingen fra Norges sterkeste medier.

SELV skal vi kanskje sjekke etter om vi mistet medmenneskeligheten. Det er enkelt å stimle sammen rundt et idol som faller. Jatte med i all fordømmelsen. Som om vi selv aldri har kjørt altfor fort, eller tabbet oss ut med rus.

Dette oppgjøret med Petter Northugs synder ble i hvert fall i overkant moralistisk.

Og altså ikke til å tro.

RUSPROBLEM: Petter Northug innrømte under en pressekonferanse fredag 21. august at han har et alvorlig rusproblem. Video: NTB Scanpix Vis mer

er poenget uansett at det er mulig å komme tilbake. At han innser hvor heldig han egentlig var da han ble stoppet av politiet, og presset til å ta et åpent oppgjør med all den egne løgnen. At han ikke lenger lurer seg selv. Altså selve grunnlaget for at hverdagen kan bli bra også uten rus.

Der hjelper det kanskje rent praktisk at politiet har frafalt den alvorlige mistanken om kjøring i ruspåvirket tilstand. Sett utenfra trenger Petter et tett treningsmiljø og et stramt treningsregime på veien tilbake. Med en eventuell kortere soning blir det lettere.

SNAKKET UT: Petter Northug snakket ut etter kokain-skandalen. Se hele pressekonferansen her. Vis mer

HADDE skisesongen vært normal, ville trening med langløperne fram mot Vasaloppet i mars vært naturlig. Viruspandemien gjør også den massemønstringen svært usikker, men muligheten til å trene ligger I hvert fall der.

Petter Northug er blitt stor igjen i Sverige før. VM-eventyret i Falun 2015 endret livet hans, men altså ikke mer enn at vi må slutte å blande promillekjøring med medaljer.

Petter ble ikke tilgitt for fyllekjøring fordi han vant alle VM-medaljene i Falun. De hendelsene hører ikke sammen.

Men det gjør heller ikke den nådeløse fordømmelsen av et menneske som prøver å reise seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer