- Ikke mulig

Hoppstjernene med klar tale: Tror ikke det er mulig å sette verdensrekord i Vikersund i helga. - Det er ikke forsvarlig med over 250 meter, sier Halvor Egner Granerud. - Da må du brekke beina, erklærer Stefan Kraft.

NUMMER TRE I KVALIKEN: Halvor Egner Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB
NUMMER TRE I KVALIKEN: Halvor Egner Granerud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VIKERSUND (Dagbladet): Østerrikeren Stefan Kraft var best i kvaliken til skiflygingsrennet i Vikersund lørdag. På de neste plassene fulgte landsmannen Michael Hayböck og Halvor Egner Granerud.

Hayböck hadde det lengste hoppet fredag med 239,5 meter. I prøveomgangen landet tyske Andreas Wellinger på 245 meter. Det var dagens lengste svev i Vikersund - 8,5 meter bak verdensrekorden på 253,5 meter.

VERDENS STØRSTE: Vikersundbakken er et mektig skue. Verdensrekorden er på 253,5 meter. Foto: Tore Ulrik Bratland
VERDENS STØRSTE: Vikersundbakken er et mektig skue. Verdensrekorden er på 253,5 meter. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Rekorden ble satt av Kraft i 2017. Som alltid når hoppsirkuset kommer til Vikersund, raser spekulasjonene om det er mulig å sette verdensrekord igjen.

Etter kvaliken stilte Dagbladet spørsmålet til mannen som har den - Stefan Kraft - som landet på 239 meter:

- Nei, da må du brekke beina. Forholdene var perfekte for verdensrekord i prøveomgangen. Wellinger landet på 245 meter, og det var tøft for ham å stå. Jeg tror 246 meter er det lengste du kan stå på her i helga, sier Kraft til Dagbladet.

LENGST AV ALLE: Stefan Kraft har den gjeldende verdensrekorden. Foto: NTB
LENGST AV ALLE: Stefan Kraft har den gjeldende verdensrekorden. Foto: NTB Vis mer

Granerud påpeker:

- Jeg er veldig glad for at jeg landet der jeg gjorde (238 meter). Det er ikke forsvarlig å hoppe 250 meter med bakvind i den bakken her. Jeg tror ikke det er forsvarlig å hoppe 250 meter i utgangspunktet.

Men hva er forskjellen nå sammenliknet med da Kraft hoppet 253,5 meter for seks år siden?

- Det er en ny profil på de siste 60 meterne. Det er mer flatt, sier østerrikeren til Dagbladet.

- Bakken er liten sammenliknet med hvordan den var. Du så hvordan Wellinger landet på 245 meter med massiv oppdrift, sier Granerud.

Endring av bakken handler om krav om sikkerhet for hopperne. Lenge var det et kappløp mellom Planica og Vikersund om å ha verdensrekorden, men dette synes å ha roet seg noe.

253,5 meter har stått i seks år - i favør Vikersund.

Rennene i helga avslutter hoppturneringa Raw Air. Granerud leder og har 1770,3 poeng. Kraft følger 22,4 poeng bak, mens sloveneren Anze Lanisek er 58,8 poeng bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer