Ikke noe for Europa

Brann uten Martin Andresen holder foreløpig ikke noe godt internasjonalt nivå.

• Les også: Branns Europa-fest opp i røyk

STRYK i første tysktime. Såpass brutalt ble seriemester Branns møte med seriespillet i UEFA-cupen.

Hamburger Sportsverein tilhører klassen under spanske Valencia som RBK overspilte på hjemmebane i Champions League, men på Brann Stadion var det andre norske hjemmehåpet aldri i nærheten.

Uten Martin Andresen var bergenserne også uten eget spill, og der ligger utfordringen for de norske klubbene som har lyst til å følge etter Rosenborg ut i Europa.

BRANN har definitivt lyst og sannsynligvis også kapasitet. I hvert fall etter hvert. Foreløpig er det blitt for mye på for kort tid.

Det så ut akkurat slik mot Aalesund i siste seriekamp, og forvirringen fortsatte i lagets første internasjonale test som norske seriemestere.

På den måten er det ingen grunn til å legge så mye i denne testen. Brann har skaffet seg en plattform for å ta steget ut i viktige europeiske kamper, men det skjer sannsynligvis først neste sesong.

Nå er det tid for å lære.

ET STYKKE IGJEN: En god Håkon Opdal måtte til slutt gi tapt. For det var klasseforskjell på Brann Stadion i kveld. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX
ET STYKKE IGJEN: En god Håkon Opdal måtte til slutt gi tapt. For det var klasseforskjell på Brann Stadion i kveld. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX Vis mer

DA UNGENE mine var små tidlig på 80-tallet måtte de dra Europa rundt for å se på Intertoto-kampene pappa dekket for Dagbladet. Det finnes muligens artigere ferieunderholdning for småtasser, men etter hvert som de vokste til lærte de seg uttrykket «intertoto-erfaring». Hjemme hos oss omfatter det en bred forståelse av annerledes kultur; en følelse av å ha vært der for å skjønne mer av hvordan du helst bør oppføre deg på fremmed grunn.

Ironisk nok er det ingen norske lag som har spilt Intertoto de siste årene. Hamburger Sportsverein derimot synes dette er en turneringsform som kan løfte laget opp mot toppen av Bundesligaen og ut i flere internasjonale kamper. I år brukte de nettopp disse sommerkampene i tippeselskapenes tjeneste til å kvalifisere seg for UEFA-cupen, og det gode resultatet av matchingen kunne du se mot Brann.

HSV HAR vokst til et godt europeisk lag. Det var derfor bergenserne knapt kom i gang med et eneste angrep gjennom midtbanen før pause og det var derfor høstens norske scoringsmaskin Thorstein Helstad spant rundt uten å produsere noen ting annet enn to sjanser.

Selv ikke en formasjonsendring tilbake til 4-4-2 og mer støtte rundt Helstad, kunne utligne kvalitetsforskjellen mellom tyskernes defensive organisering og de norske Tippeliga-forsvarene som Helstad har spurtet fra i månedsvis.

Brann var aldri i nærheten av HSV denne kvelden.

ETTERPÅ går det an å spørre seg hvor mye av forskjellen en frisk Martin Andresen hadde utlignet.

Svaret gir nødvendig etterpåklokskap, fordi Brann-ledelsen ennå ikke vet om de i det hele tatt stiller med Martin på banen neste år. Behovet for å finne en erstatter kunne knapt vært vist tydeligere.

Men det er mer å lete etter på veien ut i Europa. Det islandske midtforsvarets pasningskvaliteter holder heller ikke til å styre kamper i dette selskapet.

Ikke noe for Europa

Neste steg i en naturlig utvikling av Brann som et stabilt norsk topplag går via flere alternativer på disse plassene og det bør ha med seg minst en spillende midtstopper. Det er ikke sikkert at den funksjonen fylles ved å omskolere Azar Karadas på nytt fra spiss til stopper.

BRANN-SJEFENE rekker kanskje ikke å finne så mange svar i løpet av de tre neste UEFA-kampene, men de har heller ingen hast.

Sjelden har klubben tålt en elendig kamp bedre enn denne. Nå er poenget bare å ta til seg all den flotte kamperfaringen som dette gruppespillet gir for så å komme bedre forberedt inn til Champions League-kvalifiseringen neste høst.

Ingen ting hadde vært bedre for norsk klubbfotball enn å få nettopp Brann ut i sporene etter RBK.

Ikke noe for Europa
VANT MED ETT MÅL - MEN FORSKJELLEN VAR STØRRE: Vincent Kompany senket Brann, men Hamburg kunne fort vunnet med flere mål.