PEKTE NESE AV RBKFor ett år siden banket Kjell Jonevret og assistenttrener Erling Moe Rosenborg med 5 - 0 i kvartfinalen. Nå er de visst ikke flinke nok trenere lenger for Molde. Foto: ARNT E. FOLVIK
PEKTE NESE AV RBKFor ett år siden banket Kjell Jonevret og assistenttrener Erling Moe Rosenborg med 5 - 0 i kvartfinalen. Nå er de visst ikke flinke nok trenere lenger for Molde. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Ikke noe klokere med alderen?

Molde Fotballklubb fyller snart 100 år uten at det visst hjelper så mye.

|||DETTE var et trenerskifte som var så veldressert og vennlig at selv hovedpersonen uttrykte forståelse for sine bødler i styret, men det blir ikke noe klokere av den grunn. Snarere tvert i mot. For hvordan kan en så historisk sterk klubb gjøre noe så korttenkt bare noen måneder før Molde FK samles til 100 års jubileum?

Svaret ligger dessverre neppe i tabellen der fjorårets sølvvinner skled ned på kvalikplassen i går. Det ligger i vanen av lettvinte løsninger innen fotballsporten, og igjen:

•• Det gjør avgjørelsen bare enda verre.

Storheten Molde FK har gjort seg unødvendig liten.

SELV var Kjell Jonevret opptatt av å kunne spasere ut av småbyen med rak rygg. Det er til å skjønne. For en som lever av fotballkunnskapene sine har slike avskjedsritualer også sin verdi.

Samtidig var dette en trener som kunne ha skreket ut de spørsmålene norsk klubbfotball snart må svare bedre på:

_Kom igjen, Molde-ledere. Hva er det dere sparker meg for? 5 - 0 over erkerivalen Rosenborg i kvartfinalen, fjorårets sølvmedalje, noe av den beste angrepsfotballen som er spilt i Norge de siste sesongene eller salget av Mame Diouf og alle de skadete nøkkelspillerne som forandret Molde fra en naturlig medaljefavoritt til en panisk klubb som veiver etter redning fra nedrykket med det enkleste av alle virkemidlene?

Styreleder Erik Berg ga ikke akkurat noe utfyllende svar på pressekonferansen, men så ble han heller ikke spurt.

FOTBALLEDERE blir sjelden det. De får lov å lire av seg målsetninger uten at selve virkemidlene deres blir utfordret:

_Molde er en klubb som har hatt og har store sportslige ambisjoner. De er ikke blitt innfridd. Da det en naturlig konsekvens at hovedtreneren fratrer stillingen sin, messet Berg.

Det er akkurat der en og annen som er glad i Molde FK og all fotballen deres ikke bør istemme  ja og ammen, men heller si nei og hvorfor.

FOR det er ennå ikke gått ett år siden alle de oppegående i fotballsporten hyllet Kjell Jonevret for det utviklingsarbeidet han gjorde i Molde. Her var det virkelig en trener som med innsikt og engasjement tok tak i de neglisjerte pasningsferdighetene i norsk toppfotball og slik klarte å sette sammen et lag med kvaliteter til å angripe i et usedvanlig høyt tempo.

Selv med mange utenlandske spillere representerte klubben også en riktig utviklingslinje for å løfte kvaliteten på landslagene. Og det til og med midt i det distriktet som tradisjonelt er viktigst for fotballen. Få områder i landet produserer flere talenter enn Møre og Romsdal. I årevis er de blitt trukket mot Molde fordi fotballen der i byen har vært styrt godt og etter hvert fått midler av sin velgjører Kjell Inge Røkke.

Så hvorfor gjøre noe så korttenkt mot seg selv?

AKKURAT der kan ikke Molde-lederne skylde på dårlig trening en gang. Klubben vet alt om svingninger mellom medaljeplass og  redsel for 1.divisjon. Sånt hører en liten by til på tross av at fotballen støttes av en av landets rikeste.

Men på samme viset burde de vite at 1.divisjon ikke er farlig. Norgestoppen består egentlig bare av rundt tjue lag. De som driver riktig i denne gruppen klubber, kommer alltid tilbake i Tippeligaen.

Slik kunne Molde FK levd godt videre med Kjell Jonevret og en mer langsiktig utvikling av eget angrepsspill. I stedet stopper ledelsen altså en suksesslinje etter bare fire år, gyver på en vikarløsning med muligheter for dramatikk også utenfor banen og vet lite om hvordan den sportslige utviklingen skal fortsette etter nyttår.

For meg er ikke sånt store sportslige ambisjoner. Det er bare vissen tenkning i det som visstnok fortsatt er Rosenes by.