Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke noe mas om elitedyrking

På et par tiår er kvinnehåndball blitt vår nasjonalidrett. Tenk litt på hvordan.

 FRA KLUBBHÅNDBALLEN:  Nora Mørk og Silje Solberg med de individuelle spillerpremiene sine etter EM-finalen. Begge ble valgt på turneringens All Star lag, og er produkter av den brede norske klubbhåndballen. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FRA KLUBBHÅNDBALLEN: Nora Mørk og Silje Solberg med de individuelle spillerpremiene sine etter EM-finalen. Begge ble valgt på turneringens All Star lag, og er produkter av den brede norske klubbhåndballen. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

SÅNN midtveis i den humpete førsteomgangen i går, tok trener Thorir Hergeirsson timeout. For en del år siden under Marit Breivik kunne slike timeouter tidvis høres ut som et ok vellykket gruppemøte på et pedagogisk seminar. Da pleide de mannlige TV-kommentatorene klagende etterlyse sterke trenere (les; mannlige) og  tydelige beskjeder i påvente av at jentene skulle prate seg ferdig, men den kritikken forsvant etter som Marit og håndballandslaget hennes spilte inn gull etter gull.

Marits tette samarbeidspartner og etterfølger Thorir har ført videre den samme inkluderende ledelsen, men for anledningen var det ingen som trengte å be om mer direkte trøkk i trenerens tilbakemelding under samlingen der på sidelinja:

- Dere tviler på konseptet, jenter. Det nytter ikke, sa Thorir kontant, og så ble alt så mye bedre ute på banen.

For norsk kvinnehåndball som konsept, er lite å klage over.

FORELØPIG har dette gitt norsk idrett 23 håndballmedaljer i EM, VM og OL, og da er det grunn til å se på hvordan denne suksessen har holdt seg tilnærmet uavbrutt siden midt på 1980-tallet.

Det mest bemerkelsesverdige er antall håndballklubber; flere enn 700 over hele landet. Den største av dem er Randesund IL fra Kristiansand. Den har du kanskje ikke hørt om fra eliteseriene eller den store sportsdekningen, men nå har sørlendingene som en av få klubber lag både for gutter og jenter i den nasjonale eliteserien for 16-åringer.

 10 av 10:  Linn-Kristin Riegelhuth gratuleres av lillesøster Betina etter sin historiske rekord. 10 mål på 10 skuddforsøk. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
10 av 10: Linn-Kristin Riegelhuth gratuleres av lillesøster Betina etter sin historiske rekord. 10 mål på 10 skuddforsøk. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

På 18-års laget deres er hele 40 jenter fortsatt med. Det er mange; og selve antall spillere er da også hovedgrunnen til at Norge har preget verdenseliten i kvinnehåndball gjennom flere tiår. Først da kvinnerevolusjonen kom i fotball gjennom 1990-tallet, ble håndballen med sportens nå mer enn 77 000 jenter passert som landets største kvinneidrett.

SÅNT gir de klokeste noen perspektiver om hvordan vi best legger grunnlaget for den stabile eliteidretten vår. I jentehåndball er det lokal forankring og bredde som gjelder:

•• For når hørte du sist en håndballmamma klage over at det ikke finnes noen privatdrevet eliteakademi for 12-åringen hennes? Eller at hennes håpefulle må rote sammen med klassevenninnene som er klomsete, og slik ikke får leve ut det utrolige talentet sitt blant dem som er like flinke til å kaste ball?

Av en eller annen grunn lyder det ikke noe ekko i norsk håndball av høstens meningsløse fotballdebatt om hvordan skape nok vinnere. Det var i den debatten noen av fotballpappaene nok en gang ikke evnet å skille mellom talentutvikling for de ytterst få og topping av lokale lag for å få et flyktig resultat i barneidretten, og det var der de privateide fotballakademiene trakk fram seg selv som løsningen på fotballens påståtte talentutfordring. For gjelder det ikke å få samlet de beste ungene så tidlig som mulig?

IKKE om du ser på historien til håndballjentene fra gjennombruddet i 1986. Etter enda et gull i et stort mesterskap er det greit å starte der. For uansett internasjonal bredde og nivå på denne idretten, går det an å være enige om at det knapt er mulig å gjøre det bedre i en lagidrett enn det disse jentene har klart.

Da vet sannsynligvis også håndballmiljøet noe om hvordan stadig nye talenter utvikles:

 GREI STEMNING:  Håndballjentene jubler etter sin tiende tittel. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
GREI STEMNING: Håndballjentene jubler etter sin tiende tittel. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

•• At det skjer gjennom et stabilt klubbmiljø som holdes så bredt og sosialt at alle unger og unge trives ved å være der i tida før de  aller beste trenger et annet kamp -og treningstilbud. At de samles på landslaget og hos alltid flinke Larvik Håndballklubb.

Kort sagt at det med å bli veldig god i en sport, skjer mer på barnas enn pappaenes premisser.

DENNE EM-bragden er et resultat av dette konseptet. Den nye kommandosentralen på landslaget med Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Nora Mørk var sammen om junior-gull i EM og VM for noen år siden. På det laget spilte også Silje og Sanne Solberg, pluss høyrekanten Maja Jakobsen. Seks juniorer fra 90 -og 91-årgangen som tar EM-gull som seniorer fem sesonger seinere, forteller om orden på rekrutteringen.

Det samme må sies om forvaltningen av toppspillerne; det å gjøre karrierene meningsfylte og lange. For da denne finalen snudde etter pause var det med en smilende stjerne som visst alltid har vært der:

•• Linn Kristin Riegelhuth Korens 10 mål på 10 forsøk er en prestasjon for sportskavalkadene.

Men selv en sånn praktrekke er bare tall som kommer og går. Det som består av topp idrett utvikles helst gjennom den kulturen som underveis løfter blikket fra tallene, og ser at framgangen oftest dreier seg om hvordan miljøet klarer å ta vare på flest mulige av dem som har lyst til å være med.

GULLFEST:  Som vanlig ble det seiersfest på de norske håndballjentene. Dette gullet var nummer 10 fra EM, VM - OL siden gjennombruddet i 1986. Her er da Bjørndalen Karlsson,Emily Stang Sando,Silje Solberg og søstrene Riegelhut. FOTO: Vidar Ruud/NTB scanpix.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GULLFEST: Som vanlig ble det seiersfest på de norske håndballjentene. Dette gullet var nummer 10 fra EM, VM - OL siden gjennombruddet i 1986. Her er da Bjørndalen Karlsson,Emily Stang Sando,Silje Solberg og søstrene Riegelhut. FOTO: Vidar Ruud/NTB scanpix. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Med sin tiende gullmedalje i OL, VM -og EM, kan alle de drøyt 700 norske håndballklubbene takke seg selv for en flott jobb.