Profilert Bråthen-hjelper:

- Ikke noe mystisk

Den tidligere NRK- og TV 2-profilen Terje Svabø (69) har vært rundt Clas Brede Bråthen (52) i bråket med skiforbundet. Bråthen trekker fram Svabø som sin viktigste eksterne støttespiller.

VENNER: Clas Brede Bråthen og Terje Svabø (t.h.) kom side om side til pressekonferansen torsdag. Her ble det klart at konflikten med skiforbundet er over. I forgrunnen: Skiforbundets kommunikasjonssjef, Espen Graff. Foto: Tore Ulrik Bratland
VENNER: Clas Brede Bråthen og Terje Svabø (t.h.) kom side om side til pressekonferansen torsdag. Her ble det klart at konflikten med skiforbundet er over. I forgrunnen: Skiforbundets kommunikasjonssjef, Espen Graff. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): - Det er ikke noe mystisk ved dette, sier Svabø til Dagbladet og smiler.

Vi møter ham på Ullevaal stadion i forbindelse med torsdagens pressekonferanse i «Bråthen-saken». Konflikten med skiforbundet er offisielt over.

Svabø var også i kretsen rundt Bråthen etter drøftelsesmøtet i lokalene til Kluge Advokatfirma torsdag i forrige uke. Han var ikke inne på selve møtet. Men 69-åringen var i «Bråthen-klikken» som kom ned trappa da pressen ventet etterpå og lurte på utfallet av møtet.

TRIO: - Jeg er en gammel venn av Clas Brede, forteller Terje Svabø. I bakgrunnen: Bråthens datter, Silje. Foto: Tore Ulrik Bratland
TRIO: - Jeg er en gammel venn av Clas Brede, forteller Terje Svabø. I bakgrunnen: Bråthens datter, Silje. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Mange vil huske Svabø som en profilert debattleder på NRK og nyhetsanker i TV 2 for noen år siden. Så hvilken rolle har han hatt i saken som til slutt endte lykkelig for Bråthen?

- Det er ikke noe hemmelig, svarer han.

- Jeg er en gammel venn av Clas Brede. Jeg har mange, mange år bak meg i journalistikken. Jeg har vært med på å gi råd og jobbet med ham. Det er det jeg har gjort.

Skiforbundet må ha utfordret krefter de ikke ante fantes da de ikke ville forlenge kontrakten med Bråthen etter sesongen. Han skal angivelig ha hatt en problematisk kommunikasjonsform og atferd. Men plutselig meldte det seg på 54 000 personer i en støttegruppe på Facebook.

DEBATTLEDER: Terje Svabø under et debattprogram på NRK i 1993. Til venstre: Daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland. Frp-leder Carl I. Hagen til høyre. Foto: Ørn Borgen / NTB
DEBATTLEDER: Terje Svabø under et debattprogram på NRK i 1993. Til venstre: Daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland. Frp-leder Carl I. Hagen til høyre. Foto: Ørn Borgen / NTB Vis mer

Også internt blant hopperne har Bråthen fått massiv støtte. Og han har hatt hjelpere eksternt.

I den grad det kan kåres en vinner i konflikten, må det være Bråthen. Han sto på kanten av stupet og risikerte å bli kastet ut av hoppsporten. Men nå har han skrevet under på en fireårskontrakt.

Fra å gå fra sportssjef til landslagssjef, har han også fått en mer prestisjefull tittel i navnet. Han vil ha full sportslig kontroll de neste fire åra. Han har ganske enkelt befestet posisjonen som Hopp-Norges sterke mann.

Personen som erstatter ham som sportssjef blir i realiteten en «byråkrat» i administrasjonen.

Om Svabø sier Bråthen:

- Veldig mange har spilt en viktig rolle for at vi skal stå samlet i Hopp-Norge. Terje har vært en ekstern bidragsyter for teamet vårt. Jeg vil si at han har vært den viktigste eksterne bidragsyteren.

Bråthen og Svabø ble kjent i forbindelse med en norsk markering i Kulm i 2008.

- Terje er en ekstremt klok mann. Jeg har vært så heldig å ha både Terje og Astrid Versto (kona) som gode venner i snart 15 år. Å få lov til å nyte godt av den formen for klokskap - og vennskap - er en gave veldig få forunt.

EKTEPAR: Terje Svabø og kona Astrid Versto ankommer Grand Hotel i Oslo i forbindelse med middagen til det østerrikske presidentparet i 2007. Foto: Lise Åserud / NTB
EKTEPAR: Terje Svabø og kona Astrid Versto ankommer Grand Hotel i Oslo i forbindelse med middagen til det østerrikske presidentparet i 2007. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Konflikten med skiforbundet har rast i mediene i over to måneder. Torsdag kom det til en ende. Partene var lettet. Men skiforbundet er åpenbart noen advokatutgifter fattigere.

Svabø bruker ordet frilanser om seg selv i dag.

- Jeg har et firma som først og fremst jobber med konferanser, debattledelse og rådgivning, forteller han.

- På hvilken måte føler du at du har bidratt overfor Bråthen?

- Jeg har vært et ledd i en fin gruppe som har stilt seg bak ham. Vi har tro på at han er den beste til å lede den sportslige utviklingen av hopp.

- Hvilken rolle hadde du under drøftelsesmøtet?

- Jeg var ikke med på det. Men jeg hadde en prat med Clas Brede etter at møtet var ferdig for å snakke budskap og sånt. Det er ikke noe mystisk ved dette, annet enn at det er en vennetjeneste.

Svabø fortsetter:

- Når du har vært journalist i mange år, så vet du gjerne litt hvordan du skal utforme budskap. Så jeg har hjulpet til med det.

NY JOBB: Clas Brede Bråthen har fått jobben som landslagssjef i hopp. Video: NTB Vis mer

- Hvordan har du opplevd oppmerksomheten rundt saken?

- Den har vært helt enorm. Det må jeg si. For et engasjement. Det er sjelden du opplever noe sånt. Men det er gledelig at så mange er glade i hoppsporten.

Hopp-Norge må kunne sies å være tilbake til normalen igjen i dag. Neste helg er det NM i normalbakken i Midtstuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer