Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke noe OL-2022 uten åpenhet

Det er derfor 7 000 passe hemmelige sider med IOC-krav til Oslo blir tilgjengelige for alle til uka. I mellomtida kan du lese det meste her.

MÅ STILLE OPP  Ifølge IOC-manualen er Kong Harald forpliktet til å stille opp under vinterlekene 2022. Det går nok greit. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET.
MÅ STILLE OPP Ifølge IOC-manualen er Kong Harald forpliktet til å stille opp under vinterlekene 2022. Det går nok greit. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ikke tilfeldig at OL-kritikere har klart å få resirkulert den gamle nyheten om at den kommunale organisasjonsgruppa for Oslo-2022 baler med 7 000 hemmeligstemplete sider med krav fra Den internasjonale olympiske Komite (IOC). Sotsji-lekene er tida for oppmerksomhet for begge sider i den hjemlige OL-debatten, og den lange lista med kravspesifikasjoner fra IOC er noe som trenger åpenhet.

Ironisk nok like mye for de som gjerne vil arrangere vinterlekene i Oslo og Lillehammer i 2022.

FOR mens den politiske debatten om en eventuell statsgaranti for den norske søknaden fortsatt bare er bakromsprat, skal du ikke være den kjappeste politiske rådgiveren for å oppfatte at lange, hemmelige lister for gamle, mystiske menn ikke akkurat er noen vinnersak inn mot den nasjonale avgjørelsen i høst.

Mer konkret:

•• Forblir innholdet i disse listene hemmelig, blir det ikke noe vinter-OL i Norge.

Men det skjer ikke. Med listene altså.

POENGET med hemmeligholdet er forlengst tatt i IOC-ledelsen. Seinest i går var den norske idrettsledelsen i møte med sportsdirektør Gilbert Felli i Sotsji og fikk en ny forsikring om at kravspesifikasjonene kunne offentliggjøres. Med unntak av noen sider med forretningshemmeligheter, betyr det at nordmenn flest kan gyve løs på detaljene om hva det vil si å arrangere et vinter-OL.

Det finnes garantert flere merkverdigheter blant dem. Organisert eliteidrett er ofte gravalvor som du må stå på utsiden for å se det komiske ved. Men papirene inneholder neppe så mye pikant.

I VIRKELIGHETEN er dette en såkalt "teknisk manual" som enhver OL-arrangør må operere etter. London hadde sin som også ble offentliggjort, og kravene til et eventuelt Oslo-OL er ikke mer mystiske enn at de allerede er blitt kontrollert av bystyret i hovedstaden, alle de innleide private revisjonsfirmaene, samt både finans -og kulturdepartementet.

Hva kan vi så vente oss? For eksempel at medaljeseremoni-mesterne må snakke fransk før de fortsetter på engelsk (Tech Manual side 6), at Kongen ifølge manualens kapittel for selskapeligheter må stille opp for å hilse på IOC-delegatene og at arrangørene forplikter seg til å bekjempe ulovlige reklame-T-skjorter blant tilskuerne. Det siste har vært relevant i subtropiske Sotsji, og rykker nok eventuelt nærmere oss når klimaendringene i løpet av åtte år gjør Oslo mildere.

Forøvrig er det side opp og side ned om tekniske spesifikasjoner på de enkelte anleggene. Til sammen så mange sider at skriverne i Dagblad-redaksjonen brøt sammen da jeg printet ut en tidligere utgave av denne IOC-manualen sist sommer. Du kan gjenta forsøket ved å bruke denne linken.

Her er det altså prinsippet, mer enn detaljene det er snakk om. Det er også det viktigste.

FOR skal den nyvalgte IOC-presidenten Thomas Bach lykkes i sin ambisjon om å modernisere den olympiske bevegelsen i alt dens pompøse vesen, må han få til en slik åpenhet. Innbyggerne i demokratiske land forventer seg såpass.

Det er ikke mer enn et par måneder Bach gikk på en smell på hjemmebane da folket i hans egen hjemby München sa nei nettopp til å søke vinter-OL 2022. Dette har gjort ham enda mer bevisst på at den gamle IOC-oppskriften med å få søkerbyene til å gjøre seg lekre for Ringenes Herrer, har gått ut på dato. I hvert fall i de demokratiske landene som langt på vei også har det privat næringslivet til å betale for den olympiske moroa.

DET er denne endringen som tvinger fram en helt åpen prosess i Oslo. En IOC-ledelse som vil modernisere bevegelsen sin, har ikke noe valg.

Til slutt blir det kanskje tilhengerne av norske vinterleker som jubler mest for det.

Hele Norges coronakart