- Ikke nok bevis til å si at drapet på Reeva var overlagt

Gråtende Pistorius venter på dommen.

(Dagbladet): Den siste runden i retten for Oscar Pistorius har startet.

Iløpet av dagen i dag er det ventet at dommer Thokozile Masipa vil kunngjøre straffen for «Bladerunner».

Pistorius er tiltalt på fire punkter, for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp, to punkter for ulovlig bruk av skytevåpen og for å ha oppbevart ammunisjon uten tillatelse.

Men utifra dommer Masipas konklusjon, som pågår nå, ble det klart at «Bladerunner» ikke kan dømmes for overlagt mord.

- Staten har ikke lagt fram sterke nok beviser til å kunne dømme tiltalte for overlagt mord, fortalte dommeren.

- Det at personen inne på toalettet viste seg å være den avdøde, og ikke en innbruddstyv, er irrelevant, sier dommeren.

- Den tiltalte hadde ingen intensjon om å skyte og drepe den avdøde. Men det er ingen tvil om at han brøt loven da han skjøt, mener dommer Masipa.

Dommer Masipa mener Pistorius ikke så for seg at skuddene han avfyrte mot toalettdøra ville ende med drap.

- Et unnvikende vitne I dag startet dommer Masipa med å lese opp sine konklusjoner etter å ha hørt de 37 vitnene i saken. Oscar Pistorius ankom rettssalen med et samlet pressekorps i hælene, og tok til tårene da saken tok til.

Dommer Masipa sa i retten at Oscar Pistorius var et unnvikende vitne, som ikke hørte ordentlig etter når spørsmålene ble stilt.

- Tiltalte svarte ikke ærlig da han ble spurt om hvorfor han væpnet seg. Det gir ingen mening at Reeva ikke har hørt at Pistorius skrek at innbruddstyven skulle komme seg ut, sa dommeren, som stilte spørsmål ved hvorfor Pistorius avfyrte fire skudd - og ikke bare ett.

Motstridende forklaring Dommer Masipa har også startet gjennomgangen av Pistorius sin vitneforklaring, hvor han hevdet at han ikke tenkte da han skjøt de fire skuddene som drepte Steenkamp.

VENTER: Oscar Pistorius er i dag tilbake på tiltalebenken i Pretoria, hvor det er ventet at han vil få sin dom. Foto: AP Photo / Kim Ludbrook / NTB Scanpix
VENTER: Oscar Pistorius er i dag tilbake på tiltalebenken i Pretoria, hvor det er ventet at han vil få sin dom. Foto: AP Photo / Kim Ludbrook / NTB Scanpix Vis mer

Pistorius har hele tiden hevdet at han ikke visste at det var kjæresten som oppholdt seg inne på toalettet, men at han trodde det var en innbruddstyv.

I sin vitneforklaring fortalte Pistorius at om han hadde som mål å drepe innbruddstyven, ville han ha siktet høyere på døra.

- Den påstanden er i strid med noen som sier at han skjøt uten å tenke, påpekte dommer Masipa i retten i Pretoria i dag.

Sår tvil om forklaringer I sin gjennomgang stile dommeren spørsmål ved flere av vitnenes forklaring. Flere naboer har under rettssaken fortalt at de hørte kvinneskrik fra Pistorius sitt hus etter at skuddene mot toalettet hvor Reeva Steenkamp befant seg var avfyrt.

Dommeren sa i sin gjennomgang at retten ikke kunne legge vekt på naboenes forklaring, siden de kan ha tatt feil. Hun mente også at naboene kan ha blitt påvirket av hverandre og ting de har lest i mediene.

Masipa leste også opp forklaringen fra en rettsmedisiner, som påpeker at det ikke er mulig at Steenkamp kan ha klart å skrike etter å ha blitt skutt, siden de gjorde så stor skade på 29-åringens kropp.

- De tok rett og slett feil med tanke på det de hørte, påsto dommer Masipa.

- Mennesker kan ta feil, fortsatte dommeren, som la til at de heller vil legge vekt på elektroniske beviser, skriver LA Times.