IKKE OL HER: Dersom Oslo får arrangere vinter-OL i 2022 blir det ikke skøyteløp i Vikingskipet. Avstanden fra Oslo og Lillehammer blir for lang, skriver Hamar Arbeiderblad. Foto BØLSTAD/GEIR Dagbladet
IKKE OL HER: Dersom Oslo får arrangere vinter-OL i 2022 blir det ikke skøyteløp i Vikingskipet. Avstanden fra Oslo og Lillehammer blir for lang, skriver Hamar Arbeiderblad. Foto BØLSTAD/GEIR DagbladetVis mer

- Ikke OL på skøyter i Vikingskipet

Avstanden fra Oslo blir for lang.

Dersom Oslo får arrangere vinter-OL i 2022 blir det ikke skøyteløp i Vikingskipet. Avstanden fra Oslo og Lillehammer blir for lang, skriver Hamar Arbeiderblad.

Det skal være erfaringene fra vinterlekene i Torino (2006) og Vancouver (2010) som gjør at IOK overfor norske idrettsledere har understreket retningslinjene for kommende OL-søkere. Både i Torino og Vancouver var det lengre reiseavstander mellom deltakerby og arena enn reglene tilsa.

Kriteriene sier at det skal være maks 45 kilometer eller 60 minutter reisevei fra deltakerlandsby til arena. Norges IOK-medlem Gerhard Heiberg sier at kravet er enda strengere.

- Dette er for så vidt ikke noen nye regler, de samme reglene gjaldt da Lillehammer arrangerte OL i 1994, med utmerket hjelp fra Hamar, sier Heiberg.

Han forteller at hovedregelen er at utøverne ikke skal bruke mer enn 30 minutter ut til sin konkurransearena. Etter å ha hatt en dialog med utøverne i forkant av 1994, ble det bygget en ny deltakerlandsby for blant annet skøyteløpere og kunstløpere i Hamar.

- Det er slik at IOK har åpnet for to landsbyer til vinterleker, fordi vi ser at det er vanskelig å få til komplette vinterleker med alle øvelser i begrenset område. IOK vil imidlertid nødig ha mer enn to landsbyer, understreker Heiberg.

Det lover dårlig for Hamars sjanser til å ha viktige øvelser i Vikingskipet eller Hamar OL-amfi.

- Sånn sett kan du godt si det slik, at det blir for langt å reise fra to slike landsbyer hvis det blir Oslo og Lillehammer, fastslår Heiberg.

Innledende ishockeykamper er unntatt reglene, men for sluttspillet må spillerne bo i Oslo-området.

Alle idrettsforbundene som er involvert i en Oslo-søknad ønsker å bygge nye anlegg til sine idretter rundt og i hovedstaden. Både skøyteforbundet og ishockeyforbundet ønsker å ha sine øvelser i nye haller i Oslo. Slik kan de sikre seg moderne anlegg i mange år framover.

(NTB)