- Ikke overrasket om dommere drar hjem med penger

Norsk bryte-ess forstår sin gamle motstander.

(Dagbladet.no): Den svenske bryteren Ara Abrahamian laget en av OLs hittil største skandaler da han la fra seg bronsen på brytematta og forlot medaljeseremonien i protest mot korrupte dommere tidligere i går.


Norske Fritz Aanes tapte for svensken i VM-semifinale i 2003. Han forstår Abrahamians reaksjon.

- Det er ikke så rart det, det er hans siste OL og så blir han bortdømt. Da rablet det vel for ham, sier Aanes til Dagbladet.no.


Aanes husker Abrahamian som en hyggelig fyr. Selv om han ikke har sett sluttminuttene av den dramatiske semifinalen, tviler han ikke på at svenskenes protester kan ha noe for seg.

Nettopp på grunn av dømmingen i brytesporten.

Bryting er ikke rettferdig

Det var etter en såkalt parterre-situasjon i andre runde dommerne grep inn. Abrahamian lå på matta med italienske Andrea Minguzzi over seg, så ut til å ha klart å ri av situasjonen, og gjorde seg klar for tredje runde.

Men da ble italieneren plutselig utropt som vinner, ettersom dommeren mente han hadde gitt svensken en advarsel - offisielt for å ha krabbet utenfor matta.

- Ikke overrasket om dommere drar hjem med penger

- Det er ingen matteflukt når man er midt på matta. Dommeren finner på en advarsel som ikke fins, han burde dømme boule i stedet, raste Svensk Televisjons bryteekspert Eddy Bengtsson.

Fritz Aanes mener det er i nettopp disse situasjonene dommerne får en enorm makt, som kan misbrukes.

- Hensikten er jo å unngå at bryterne gjør det umulig for motstanderen å score poeng i parterre, ved å låse armene langs beina og liknende. Men da går det plutselig mye på mening og skjønn, og det blir veldig mye som kan diskuteres, sier den norske bryteren til Dagbladet.no.

- Har du selv opplevd tvilsomme situasjoner med dommere?

- Jaja, en hel haug. Det er sånn bryting er, det er ikke akkurat kjent for å være rettferdig, og særlig små nasjoner kan få det vanskelig, mener Aanes.

Ikke overrasket over korrupsjonsmistanke

Ara Abrahamian og treneren hans ropte høyt om korrupsjon etter semifinalen mot italienske Minguzzi.

- FILA-presidentens (det internasjonale bryteforbundet) bror står på matta og dømmer. Hela gjengen er italienere. Det føles som om de er italienske mafioso, raste svensken.

MANGLET EN SVENSKE: Den italienske nasjonalsangen runget ut over medaljeseremonien i Beijing, men det eneste sporet av Sveriges bronsevinner Ara Abrahamian var rosebuketten på plassen han forlot i sinne. Foto: AP/SCANPIX
MANGLET EN SVENSKE: Den italienske nasjonalsangen runget ut over medaljeseremonien i Beijing, men det eneste sporet av Sveriges bronsevinner Ara Abrahamian var rosebuketten på plassen han forlot i sinne. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Fritz Aanes vil ikke si noe spesielt om italienerne, men at det finnes mye snusk i brytesporten er han ikke i tvil om, etter selv å ha hatt en lang brytekarriere.

- Han har nok rimelig rett i det. Jeg kan selvfølgelig ikke si noe sikkert om det, men det overrasker meg ikke om det drar dommere hjem fra OL med mye penger i lomma, sier han.

IOC vurderer å frata svensken bronsen

Den svenske olympiske komitéen og brytetrener Leo Mylläri leverte inn en skriftlig protest etter hendelsen i semifinalen i håp om å få til en omkamp, men FILA nektet å ta i mot protesten ettersom det «strider mot regelverket».

Etter Ara Abrahamians protest under medaljeseremonien skal IOC ha reagert sterkt.

- Jeg kunne like gjerne droppet å stå på prispallen, men jeg tenkte det var bedre å ta i mot medaljen og la den være på matta, så får de plukke den opp, sier svensken til Expressen.


Ifølge SVT
skal OL-komitéen i dag vurdere om de skal frata Abrahamian bronsemedaljen for godt. 

Ikke at det virker som om han er så veldig interessert i å beholde den.

OJ, DA: En kinesisk frivillig plukket opp medaljen Abrahamian la fra seg. Nå vurderer IOC å beholde den for godt.
HADDE NÆRKONTAKT: Fritz Aanes møtte Ara Abrahamian i VM-semifinale i 2003. Han kan godt forstå at svensken reagerte voldsomt dersom han ble bortdømt i OL-semifinalen i Beijing.
MYE SNUSK: Fritz Aanes har selv opplevd merkelig dømming i brytesporten, og mener det er spesielt vanskelig å komme fra små land.