Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Ikke overrasket om Lillehammer også blir avslørt»

SKRAUTVÅL (Dagbladet): - Det vil overraske meg om ikke også Lillehammer har sine svin på skogen, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

Vegard Ulvang var utøveren som talte Juan Antonio Samaranch midt imot og måtte inn på OL-presidentens teppe for å forklare seg rett i forkant av Lillehammer-OL. I dag får hans kritikk bein å gå på da styret i IOC behandler korrupsjonsrapporten.

Vegard er på plass i Skrautvål sammen med kona Grete Ingeborg og lille Nora på to måneder. Han legger ikke skjul på at han stortrives i farsrollen og skulle i dag stilt på startstreken for Kirkenes i stafetten.

- Jeg holder meg i form ved å drive med noe fysisk hver dag, men kanskje er det like greit at Kristen Sørgård ble syk, slik at vi ikke kunne stille lag. Jeg er ikke akkurat i konkurranseform.

Engasjert

Vegard Ulvang er sterkt engasjert i utviklingen av langrennssporten som medlem av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og som leder av Atlethes of Trainees Group - et bindeledd mellom de aktive og ledelsen i FIS.

- Hva med IOC, du har vært nevnt som aktuell til å bli medlem der også?

- Nei, jeg vil ikke inn i IOC, sier Vegard bestemt.

Det var et langt TV-intervju med Vegard Ulvang noen dager før han skulle avlegge OL-eden på Stampesletta i 94 som satte ham på førstesidene i aviser både i Norge og andre land.

Fascist

- Jeg ble stilt et spørsmål om hva jeg syntes om at presidenten i IOC hadde en fortid som fascist, og jeg svarte at det ikke var noe man burde være stolt av. Jeg snakket også litt om demokratisk oppbygging av organisasjoner, men det var ikke noe bevisst utspill fra min side, sier Vegard i dag.

- Men er du overrasket over at det har vært såpass omfattende som det viser seg i dag?

- Nei, ikke overrasket. Jeg synes det vil være synd hvis man nå nøyer seg med å sparke noen afrikanske representanter. Nå bør man benytte anledningen til å gjøre noe med selve systemet.

Lag et nytt IOC

Vegard Ulvang mener hovedårsaken til at IOC fort kan utvikle en korrupsjonskultur ligger i organisasjonens egne valgregler. I dag er det bare IOC som selv rekrutterer nye medlemmer.

- Det eneste naturlige er at medlemmene i IOC sitter der som representanter for sine egne nasjonale forbund, altså som en vanlig organisasjon, sier Ulvang.
Han presiserer at dette likevel ikke er noen garanti for at IOC vil fungere bedre.

- Vi har en tredje faktor som heter sponsorer. Og det er klart at store konsern som f.eks. Coca-Cola, påvirker voldsomt. Dette vil alltid være et problem når det gjelder mulighetene for å få et mer renhårig OL, sier Ulvang.

Lillehammer under lupen

- Tror du Lillehammer også kan ha sine svin på skogen?

- Denne bestikkelseskulturen har pågått over flere år, og det ville være merkelig om Lillehammer har vært flinkest i klassen. Det vil ikke overraske meg om det kommer opp ting som ikke er så bra, også i forbindelse med Lillehammer. Det å bli valgt til å få arrangere et OL er et spill. Det hele avhenger av hva lederne for Lillehammer-OL har gjort - om de bare har gitt fra seg noen Weidemann-trykk og ellers holdt seg innenfor de etiske reglene. Men det vil forundre meg om Lillehammer er den eneste OL-byen som har vært ren de siste 20 årene, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling