Ikke overrasket over sjanseløse dansker

Drillo oppsummerer kvalikhøsten dagen derpå.

SMILTE DAGEN DERPÅ: En smilende landslagssjef Egil «Drillo» Olsen oppsummerte landslagshøsten og så framover mot møtet med Danmark i mars, før avreise Kroatia på flyplassen i Larnaca dagen etter at Norge slo Kypros 2-1.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SMILTE DAGEN DERPÅ: En smilende landslagssjef Egil «Drillo» Olsen oppsummerte landslagshøsten og så framover mot møtet med Danmark i mars, før avreise Kroatia på flyplassen i Larnaca dagen etter at Norge slo Kypros 2-1. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

|||LARNACA/OSLO (Dagbladet): Mens B-mennesket Egil «Drillo» Olsen våknet unormalt tidlig til ham og være vel vitende om at Norge kommer til å overvintre på toppen av EM-kvalikgruppe H, hadde nok hans danske motstykke Morten Olsen en betydelig dårligere følelse lørdag morgen etter at laget hans ble rundspilt og utklasset i Portugal.

Etter tre kamper, tre seirer, ni poeng og tabelltopp begynner Drillo å øyne et sluttspill sommeren 2012 i det fjerne etter 2-1 borte mot Kypros. Neste steg på veien mot Polen og Ukraina er mot Danmark på Ullevaal 26. mars neste år.

- I de tre kampene vi har spilt i kvaliken har vi hatt litt marginer, men det er ikke veldig flaks. Det har vært tre jevne kamper, og vi har ikke tapt noen i sjansestatistikken, oppsummerer Drillo, som begynner å bli lei av pratet om «Drillo-magi»:

- Men hvis dere så Norge-Ukraina, var det ikke mye magi der.

Det er imidlertid et faktum at entusiasmen og optimismen i og rundt det norske landslaget ikke har vært større siden 90-tallet.

Svekket Danmark
I den danske leiren er stemningenen ganske annen. 2010 har ikke vært noe godt år for Morten Olsens «drenge». VM i Sør-Afrika var nitrist, sett med rødhvite øyne, og selv om det ble seier i kvalikåpningen hjemme mot Island, ga ikke måten trepoengeren kom på særlig grobunn for optimisme. I går kveld ble de fullstendig avkledd på Estádio Drãgao.

- Etter det jeg har hørt vant Portugal veldig fortjent. Danmark var sjanseløse, og det er ikke noen stor overraskelse. Jeg innrømmer at jeg er litt spent med tanke på de to kampene på tirsdag, erkjenner Drillo dagen derpå i Larnaca, og sikter til Danmark-Kypros og Island-Portugal.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi Portugal så tidlig. Jeg skulle gjerne hatt Danmark i høst også, men slik gikk det dessverre ikke. Det var flere VM-nasjoner som gikk på overraskende tap i går, som Sveits og Slovakia, legger han til.

Det er med andre ord mye som kan skje i fotball i løpet av de fem månedene som gjenstår før nøkkelkampen i Oslo, minner den norske landslagssjefen om.

- Danmark er svekket nå. De mangler flere spillere, og mange ute av form, men det er fem måneder til vi møter dem, så det er godt mulig at de da vil ha folk som (Nicklas) Bendtner og (Daniel) Agger tilbake.

Tid for revansj
Landslagssjef Olsen er imidlertid ikke bekymret for at mannskapet hans skal ramle ut av flytsonen på tross av et langt kvalikopphold.

- Det er mye mye lettere å ta pause med ni poeng på tre kamper, understreker han.

Skulle han stå med 12 poeng etter fire kamper i slutten av mars 2011, innebærer det sannsynligvis at fotballinteresserte nordmenn kan begynne å belage seg på den første sluttspilldeltagelsen på 12 år, mens danskene må regne med å se EM fra TV-stolen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener at det er på høy tid at det norske landslaget revansjerer seg mot det han omtaler som et høyst ordinært dansk lag. I hans siste høst som landslagssjef, snøt nemlig danskene Norge for gruppeseieren i kvaliken til EM i 2004.

- Jeg synes ikke de har et så godt lag. Forrige gang vi var i gruppe, snøt de oss for sluttspill. Denne gangen er det vår tur til å snyte dem, understreker Semb.

Til EM med tre hjemmeseirer
I så fall blir det en duell mellom Norge og Portugal om gruppeseieren denne gangen.

- Det kan fort bli det. Slår vi Danmark på Ullevaal ligger det veldig an til det, sier Drillo, som tror seier i tre resterende hjemmekampene mot nevnte Danmark, Island og Kypros vil holde til å vinne gruppa.

Da vil Norge stå med 18 poeng til slutt, forutsatt at det blir tap på bortebane mot Portugal og Danmark. Portugiserene kan maksimalt oppnå 19 poeng etter uavgjort mot Kypros og tap mot Norge tidligere i høst.

- Ja, det tror jeg. Portugal kommer opp i 19 poeng om de vinner resten av kampene, men det forundrer meg om de ikke avgir flere poeng, sier Drillo.

Forhatt
Norsk EM-deltagelse på bekostning av Danmark, med Drillo ved roret, kommer neppe til å falle i god jord på den andre siden av Skagerrak. Riktignok tror den norske landslagssjefen at den danske forakten for fotballen han står for, har roet seg noe. Likevel har han ikke glemt at han ble kåret til den mest forhatte nordmannen i Danmark.

- Jeg tror det var verre før. Jeg husker at jeg skulle holde et foredrag for danske topptrenere for noen år siden. Da sto det på avisforsidene: «Hjelp, Drillo kommer!». Jeg vet jeg ble kåret til det største norske hatobjektet. Det skjedde da jeg jobbet litt for SVT under VM i 2002. Jeg slang litt med leppa etter at Danmark hadde slått Uruguay. Samtidig var det en kåring om hvilke nordmenn danskene hater mest, og jeg fikk 60 prosent av stemmene, mimrer Drillo til Dagbladet.

Han har et godt forhold til kollega Morten Olsen, men opplever stadig danske medier som nedlatende. «Fjellape-stempelet» hefter fortsatt ved norsk fotball.

- Jeg snakker mye med Morten Olsen, og han har stor respekt for det norske landslaget. Han roper ikke høyt om «fjellaper». Det er nok en forskjell på fagfolk og opinionen. Opinionen er negativ. Norsk fotball har ingen høy status der, understreker han.