Johannes Thingnes Bø:

- Ikke overrasket

Johannes Thingnes Bø er ikke overrasket over Dagbladets avsløringer om forekomsten av spiseforstyrret atferd blant unge utøvere i idretten.

MÅ FÅ I SEG NOK: Johannes Thingnes Bø vet hva som gjelder for å lykkes i skiskyting. Han er derimot ikke overrasket over Dagbladets tall. Foto: Geir Olsen / NTB
MÅ FÅ I SEG NOK: Johannes Thingnes Bø vet hva som gjelder for å lykkes i skiskyting. Han er derimot ikke overrasket over Dagbladets tall. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): En spørreundersøkelse Dagbladet har gjort, blant 300 elever ved norske videregående skoler med spesialisering i langrenn og/eller skiskyting, viser at 29 prosent av jenter mellom 16 og 19 år har det som kalles forstyrret spiseatferd. Og dermed har de økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

Johannes Thingnes Bø, som for tiden er på Beitostølen med resten av skiskytterlandslaget i sesongoppkjøringen, er blant dem som ikke er overrasket over funnene i Dagbladets undersøkelser.

- Jeg er på en måte ikke overrasket. Dette er jo kombinert med både det å være toppidrettsutøver, der man vil nå lengst mulig og være best på alt, kombinert med litt sosiale medier. Og hvis man først havner inn i et mønster så blir det forsterka hele veien. Jeg er ikke overrasket over at folk har et anstrengt forhold til det, eller tenker på maten man spiser. Det er en del av toppidrettslivet, men det handler om å få i seg nok, sier verdenseneren til Dagbladet.

TALENT: Eva Ingebrigtsen er en av Norges største langrennstalenter. Hun åpner opp om spiseforstyrrelsene hun må kjempe mot. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vedlog/Storyblocks. Vis mer

- En del av idretten

Den svenske langrennssjefen, Anders Byström, som fra 2014 til 2019 var norsk landslagstrener for rekruttlandslaget, påpekte overfor Dagbladet tidligere i uka, at trykket på norske langrennsløpere er enormt.

- Både på grunn av rekrutteringen og den enorme interessen for Norges nasjonalidrett. Av den grunn er det flere som vil tyne grensene, noe som til slutt kan ende med at de bikker over på sykdomssiden, uttalte Byström.

Thingnes Bø, på sin side, tror spiseforstyrret atferd kan komme som et resultat av kravene idretten stiller.

- Jeg tror det har litt med krava som idretten har. At du skal gå en gitt distanse i skogen i ofte tøft terreng. Og da er det jo en slags kurve. Du har utøvere som er gode i kupert terreng og utøvere som er gode i flatt terreng. Det er kanskje derfor det er todelt fra sprint til distanselangrenn. Det er bare krava som er litt sånn, sier Thingnes Bø før han fortsetter:

- Og det er klart vekt-tilpasning er en del av idretten for å prestere. Men du gjør det kanskje inn mot mesterskap og viktige konkurranser, for å på en måte komme i form av det. For så å gå opp i vekt etterpå. Sånn er det i veldig mange idretter, fortsetter Thingnes Bø.

- Det som er farlig, er hvis man ikke klarer å justere det tilbake igjen, understreker han.

Thingnes Bø oppfordrer folk som sliter til å spørre om hjelp. Og at man som venn, familiemedlem, eller trener må følge bedre med. Man burde også ha en varslingskanal, der man kan varsle om ting, utdyper han.

- Så man kan redde utøveren, og potensielt et liv, for man har hørt historier om det. Og det er ikke idretten verdt i det hele tatt.

- Tenker du det er viktig med åpenhet rundt tematikken i idretten?

- Ja, det er kjempebra. Vi har ingen jenter og gutter å miste fra idretten. Det første man ofte mister er idrettsgleden, og det er jo derfor vi driver med det her. Det er kanskje derfor vi er en god idrettsnasjon i langrenn og skiskyting. Fordi vi har lyst, kunnskap og anlegg til å bli blant de beste i verden. Så vil kanskje folk strekke seg litt lenger enn hva som er bra for en selv.

Gjelder også gutta

Skiskytteresset Vetle Sjåstad Christiansen har vært åpen til Dagbladet om at han jobber mot sin egen genetikk. Han har i lang tid jobbet med å redusere muskelmasse for å prestere på elitenivå, og syns det er trist å høre at så mange unge idrettsutøvere sliter.

SKULLE ØNSKE FÆRRE SLEIT: Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB
SKULLE ØNSKE FÆRRE SLEIT: Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Tallet høres fryktelig høyt ut. Jeg merker jeg er litt interessert i å sammenlikne hva det eventuelt kan være mot resten av befolkningen i samme aldersgruppe. Fordi det er jo viktig å tenke på det at i samfunnet generelt blir det mer og mer kroppspress, med de idealene vi har på Instagram og de som viser kropp der. Jeg tror nok tallene generelt også er høyere enn før, sier Sjåstad Christiansen, før han fortsetter:

- Jeg gikk på NTG selv og vi hadde en usunn tankegang i andre enden, kanskje. Det var på mange måter om å gjøre å spise mest pizza og folk var helt ville, så jeg kan ikke kjenne meg helt igjen i det. Men det kan jo så klart ha utviklet seg litt, sier Sjåstad Christiansen, som igjen poengterer utviklingen med sosiale medier i resten av samfunnet.

Dagbladets undersøkelse viser også at blant guttene har 7,5 prosent av utvalget, på 159 respondenter, forstyrret spiseatferd. Tallet er høyere enn det som tidligere er påvist i sammenliknbare undersøkelser. Sjåstad Christiansen understreker at unge gutter er like lett påvirkelig som unge jenter.

- Jeg vil jo tro at det samme vil gjelde for gutter. Det å bli påvirka av rollemodeller i samfunnet. Det er ikke bare bikinilinjen som vises fram på Instagram. Det er jo ganske mange sixpacker og godt trente gutter også. Vi er ikke bedre på å stå imot det presset enn jentene, på en måte. Vi er like lett påvirkelig som unge gutter, som ei ung jente.

- Ikke overrasket

Egil Kristiansen, som er trener for elitelandslaget for herrene, syns tallene er høye.

SYNS DET ER SYND: Men landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, understreker at forstyrret spiseatferd ikke bare gjelder idrettsutøvere. Foto: Geir Olsen / NTB
SYNS DET ER SYND: Men landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, understreker at forstyrret spiseatferd ikke bare gjelder idrettsutøvere. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det er jo dessverre synd at noen skal ha de tankene rundt dette med mat og idrett. Det syns jeg er utrolig synd.

- Er du overrasket?

- Jeg er vel overrasket over at det er så mye, men at det eksisterer, det er jeg ikke overrasket over. Hvis man ser seg rundt i samfunnet i dag, er det ikke bare i idretten det er press på hvordan man skal se ut.

Kristiansen tror informasjon rundt hvordan trenere, foreldre, og utøvere selv skal opptre i forhold til kosthold og trening er svært viktig.

- Jeg mener det mye bedre å ha ting oppe i dagen. Hvis det er en utøver som er for tynn, så må man opp. Og hvis man er for tung så er det bedre å diskutere de tingene og å gjøre det på kontrollert og ordentlig vis, enn at folk driver med eksperimentering selv.

At vekt er en prestasjonsfaktor innen idretten, er han ikke i tvil om.

- Selvfølgelig er det det. Det er det ingen tvil om. Sånn er det i alle idretter.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer