Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke protester: Bare Norge har verdens beste 20-åring

Manglet sekunder på EM-finale. Har mange gode år foran seg.

HÅNDBALLSPRÅKET har nok av uttrykk som viser hvem som pleide å dominere denne sporten. Her går det i «Jugge», «Tsjekker» og «Russer» som en påminning om tida da de Øst-Europa dominerte, men nå har håndballen snart også en «Sagosen».

Sander Sagosen er 20 år. Han har sikkert spilt enda bedre kamper enn denne EM-semifinalen, men ingen viktigere. Og slett ingen som klarere viser hvorfor dette unge norske laget kan ta et bittert tap med strak rygg.

For det var Sagosen denne kampen vippet rundt.

FØRST da han dro vekk tyskere så mange ganger mot slutten av andreomgangen at Tysklands importerte sagatrener Dagun Sigurdsson måtte ut med et frimerke for å stoppe unggutten. Det virket såpass at tyskerne såvidt fikk karret seg til ekstraomganger.

Fra den andre trenerbenken svarte Christian Berge med å sende enda en fotrapp en-mot-en spiller ut i angrep, men Christian O'Sullivan klarte bare delvis å utnytte det større rommet som kom med merke på kameraten.

Så ble det i stedet Sander selv som nesten løftet Norge helt til EM-finalen.

DEN andre ekstraomgangen hans var formidabel. Da var han med på alle de norske scoringene.

At det likevel ikke holdt, var tungt der og da. Det som står igjen er uansett et helt nytt norsk landslag som vil prege denne sporten i år framover. Sportens aller beste klubber står i kø for å sikre seg Sander Sagosen, samtidig som de fleste av de bare litt eldre lagkameratene er på vei til stadig bedre arbeidsgivere.

Når bronsekampen er spilt på søndag, vil all denne individuelle framgangen løfte dette laget videre.

FOR nå skjønner de hvor gode de er blitt. Det var lett å da det skrubbet som mest med feil på feil i avslutningene midt i første omgang. På stilling 5 - 9 tok Christian Berge timeout, og justerte greit litt taktisk. Men det var kapteinen hans som fikk orden på følelsene:

- Stille og rolig gutter skal vi kjempe oss tilbake i kampen. Bare litt høyere tempo, sa Bjarte Myrhol.

Rent språklig henger kanskje ikke det med «stille og rolig» og «høyere tempo» sammen, med Myrhols kompiser fikk greit med seg hva veteranen snakket om. Også mot Tyskland var det nok av individuelle ferdigheter på det norske laget; akkurat som mot Kroatia, Polen og Frankrike på vei til denne semifinalen.

Så var timeout'en over, og håndballgutta bedre enn noen gang i denne turneringen. Så høyt nivå er det i denne gjengen. Da er det bra nok å være seg selv.

DET gjør at det meste i norsk herrehåndball nå blir målt i «før og etter EM 2016». Denne turneringen har forandret sporten totalt for oss. Med et TV-publikum på en million og spillere som herjer med Tyskland; håndballens historisk sett sterkeste nasjon, er festplattingen spikret for år framover:

•• Heretter er håndballgutta i kamp en begivenhet du bare må få med deg.

Det er selvsagt ikke større enn en EM-finale, men det er begynnelsen på noe virkelig stort.

Som Sander Sagosen; sportens beste 20-åring og norsk.

FOTNOTE: Norge fikk en teknisk mulighet til å legge inn en protest på grunn av overdreven tysk glede et parsekunder før slutt. Det får bli med det. Protester mot noe som ikke påvirker kampresultatet, påvirker bare vår egen glede ved spillet. Det er ikke slik vi skal komme til EM-finale.