Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke råd til flere VM-flauser. Tyskland setter sin lit til 22-åring

Det er ikke lett å ta opp VM-arven etter storscorer Miroslav Klose. Det kan spissen Timo Werner (22) få smertelig erfare.

SKAL SCORE MÅL: Timo Werners oppgave er i utgangspunktet enkel, men som tysk spiss er det alt annet enn det når du ser presset som venter ham. Foto:   REUTERS/Christian Hartmann/NTB Scanpix
SKAL SCORE MÅL: Timo Werners oppgave er i utgangspunktet enkel, men som tysk spiss er det alt annet enn det når du ser presset som venter ham. Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB Scanpix Vis mer

MOSKVA (Dagbladet): Hele fem tyskere er på lista over de 13 spillerne som har scoret åtte mål eller mer i VM-sluttspill. Ingen andre nasjoner har mer enn to spillere på samme liste (Brasil med Ronaldo og Pelé).

Tyskland har en stolt tradisjon når det gjelder målscorere i VM.

Følgende spillere har scoret åtte mål eller mer (antall mål i parentes) i VM: Miroslav Klose (16), Gerd Müller (14), Jürgen Klinsmann (11), Thomas Müller (11), Helmut Rahn (10), Karl Heinz Rummenigge (9), Uwe Seelers (9) og Rudi Völler (8).

I 2014 var det kun Miroslav Klose som var ren spiss i Tyskland-troppen. I år er Timo Werner en av to rene spisser i troppen (Mario Gomez den andre), og det er han tyskerne setter sin lit til som ensom spiss på topp.

Sleit

Mot Mexico i åpningskampen stemte lite for Werner. Angriperen fikk to sjanser, den ene av typen stor da han vendte opp og skjøt rett på keeper, til å markere seg i sin første VM-kamp. I andre omgang var han helt usynlig, og ble til slutt byttet ut til fordel for Julian Brandt.

Hovedpersonen selv sto rakrygget i pressesonen etter kampen og brukte lang tid på å svare på spørsmålene til journalistene som flokket seg rundt ham.

- Skal du vinne VM må du kunne slå alle lag. Det har ingenting å si hvilket lag man møter. Nå må vi akseptere at vi må vinne de to neste kampene, sier Werner til et samlet pressekorps etter kampen.

- Vi spilte bra på noen områder i dag, vi gjør feil. Vi kan gå inn i neste kamp uten press mener jeg. Vi har et godt lag, vi vet hva vi kan gjøre og vi har vår stil, så vi er ikke under press, sier han videre.

Det er ennå tidlig i VM, men Werner kan fort få merke hva det vil si å ha presset med å score mål på det tyske landslaget utover i mesterskapet.

RB Leipzig-spissen slo igjennom for fullt da det tyske laget ble nummer to bak Bayern München. På landslaget står han med åtte mål på 15 kamper, nokså imponerende tall. Likevel er det mange som er skeptiske til om han er mannen som kan skyte Tyskland til VM-gull.

Miroslav Klose derimot, har troen på det som foreløpig ser ut til å skulle bli arvtakeren hans.

- Werner er ung, han kan seinere bli verdensklasse fordi han har momentum, uttalte Klose selv til tyske Kicker i juni.

Klose er selv en del av trenerapparatet til Joachim Löw, og hastet forbi pressesonen etter kampen mot Mexico. Han var ikke interessert i å snakke engelsk med journalister.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget og forteller hvorfor han tror Sverige kan gå hele veien. Magnus Kim forteller om et splittet Sør-Korea og synes det er utrolig synd at Heung Min Son må i militæret. Men hva med Kim selv? Slipper han? Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Første siden 1982

Tyskland har gått gjennom et generasjonsskifte siden VM for fire år siden. Ni av de 23 spillerne som spilte i Brasil, er også med til Russland. Det gjelder ikke Mario Götze, som avgjorde VM-finalen sist. Ei heller Leroy Sané, som også ble vraket.

Det sier litt om hvor trangt nåløyet er for å komme med i den tyske troppen.

Nasjonen har tatt seg minst til kvartfinalen helt siden 1978, hvor de røyk ut i andre runde. Siden har det tyske maskineriet spilt fem VM-finaler på ni sluttspill (to seire og tre tap).

Som regjerende mester kan Tyskland bli det første laget på 56 år som vinner VM to ganger på rad. Men foreløpig er det mye rusk i maskineriet.

Sist Mexico tapte en åpningskamp i VM var mot Norge i 1994. Siden har det blitt fem seire og en uavgjort. Tyskland tapte på sin side sin første åpningskamp siden 1982 (sju seire og en uavgjort siden).

- Du må spørre tyskerne om det. Jeg er respektfull og vil ikke snakke om den tyske historien, jeg vil snakke om meg selv, laget mitt og landet vårt. Jeg er veldig glad for at vi slo dem. I morgen vil vi begynne å tenke på Sør-Korea, for VM handler ikke om én kamp. Vi ønsker å komme til finalen i VM, så vi må gjøre det steg for steg, sier Javier Hernandez til Dagbladet om den tyske statistikken.

De to øvrige lagene i gruppa er Sør-Korea og Sverige.