KONGESTART: Petter Northug viste konkurrentene at han har skumle hensikter i den sjuende utgaven av Tour de Ski. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KONGESTART: Petter Northug viste konkurrentene at han har skumle hensikter i den sjuende utgaven av Tour de Ski. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Ikke rått i det hele tatt

Northug knuste konkurrentene på lavgir.

OBERHOF (Dagbladet): På gårsdagens pressekonferanse utelukket Petter Northug seier på Tour de Ski-prologen i Oberhof. Ikke var formen god nok, og ikke hadde han til hensikt å sløse med kreftene, var budskapet.

Et døgn senere mottok han ledertrøya etter å ha smadret konkurrentene på det fire kilometer lange fristilløpet. Northug slo Marcus Hellner med 6,1 sekunder. Bonussekundene gjør at 26-åringen fra Mosvik går ut 11,1 sekunder foran Hellner, 17,2 sekunder foran Alexander Legkov og 25,1 sekunder foran Dario Cologna på morgendagens 15 km lange jaktstart i klassisk stil.

- Jeg er overrasket, sier Northug rett ut til Dagbladet.

Prøvde å holde igjen For han mente det han sa på pressekonferanse et lite døgn før løpet.

- Jeg hadde ikke noen kjempefølelse og følte ikke at det var rått i det hele tatt, sier han.

Og:

- Jeg prøvde å holde igjen ganske mye i starten, og tok ikke ut det siste på slutten. Man kan ikke gå for rolig heller. Jeg har faktisk aldri gått en billigere prolog her i Oberhof, fastslår han.

- Er det fortsatt mulig å ha formstigning utover i touren?

- Ja. Det viktigste for meg i dag var å få en bekreftelse på at jeg har gjort ting riktig i høyden, og etter at jeg kom hjem. Jeg føler at jeg har fått overskudd.

De andre må jage Northug er selvfølgelig strålende fornøyd med utgangspunktet foran morgendagens jaktstart.

- Det betyr at jeg kan ta det litt roligere på førsterunden, mens de bak må jage, poengterer Northug, som likevel har et annet drømescenario:

- Hvis Marcus og Legkov åpner hardt, kan vi kanskje gå sammen i flere runder. Da må de bak jobbe hardere for å ta oss igjen.

Strafferunde Det var egentlig bare ett skår i gleden på Tourens første dag - at Northugs kontrollerte løp endte med en seier som igjen førte til at han måtte ut på strafferunde, eller mer presist: Pressekonferanse.

- Hvis ikke hadde jeg vært ferdig nedgått og snart rilbake på hotellet nå, fastslår Petter Northug.

Bak Northug var det for øvrig begredelig norsk innsats på prologen. Niklas Dyrhaug ble nest beste nordmann på 38. plass, og går ut 42,5 sekunder bak Northug i morgen.