Ikke riktig frisk

Det er først når Noro-viruset setter seg på hjernen, at OL blir virkelig sykt.

PRAGELATO (Dagbladet): På en OL-dag da Sverige er foran oss på medaljestatistikken og den norske paradegrenen kombinert skulle sklidd gjennom løypene uten en eneste nordmann i rekkene, er det lett å bli smittet av en ganske meningsløs motløshet.

Nei, Norge blir neppe beste OL-nasjon, men derfra til å samle all nasjonal smittevern-ekspertise til kjapp avretting av troppens leger, er et drøyt stykke.

Faktisk adskillig lenger enn de samlete doturene som de norske utøverne har krøpet seg igjennom de siste dagene.

I DAGENS VG sier Bjørg Marit Andersen, sjefen for hygiene og smittevernavdelingen på Ullevaal Sykehus, at sykdomsutbruddet i OL er betenkelig når man ser på alle ressursene vi bruker på dette arrangementet.

Men spørsmålet er hvor det står mest på spill:

** Blant de som krever resultater, eller blant de som skal prestere dem.

I sykdomsdiskusjonen virker det som om skuffelsen er størst på sidelinja, og i så fall har altså det vemmelige Noro-viruset satt seg på hjernen.

For all smittevernekspertise til tross: Litt uvelhet og en og annen uggen dagsform hører nok faktisk med i hordene av veltrente atleter som er presset sammen i dalsprekken rundt Pragelato.

BETENKT: Men det er ingen grunn til å skylde på Lars Engebretsen eller de andre OL-legene. Foto: Scanpix
BETENKT: Men det er ingen grunn til å skylde på Lars Engebretsen eller de andre OL-legene. Foto: Scanpix Vis mer

DOKTOR ANDERSEN foreslår å løse smitteproblemet ved å gi hver enkelt utøver eget rom, toalett og dusj. For oss som er stuet sammen rundt hoppbakken og langrennsstadion etter et kvadratmetermål fjernt fra norsk bostandard, synes rådet noe teoretisk.

Men i virkeligheten er det meste mulig for de aller beste. Så derfor har også Marit Bjørgen enkeltrom uten at det hjalp henne å unngå smitten.

ELLERS vet alle som har vært i nærheten av norske langrennsløpere de siste årene, at det meste allerede er blitt gjort.

Du tar knapt en løper på fersken utenfor løypa uten våtserviett og desinfeksjonsmiddel innen rekkevidde.

De norske OL-legene holdt foredrag om faren for mage -og tarminfeksjon lenge før ankomst Pragelato, og troppen har levd deretter. Både det medisinske støtteapparatet og utøverne er erfarne nok. Stort sett har de holdt smitte unna ved alle de siste store mesterskapene. Den statistikken kommer som et avslørende ekko for alle som roper på skandale denne gangen.

FOR DET er ingen skandale at Norge har misset noen medaljer på grunn av et virus. Det er tilfeldighetenes spill. Akkurat som at Frode Estil nå har fått litt halsvondt -- han som har prikket helse og toppform inn til hvert eneste mesterskap.

Og det er ikke sånt halsvondt som gjør at du med tilnærmet god samvittighet dropper jobben i morgen. Estils plage er av den typen som måles i noen meter nedsatt fart pr. mil.

FØRST NÅR vi som tilskuere klarer å takle forfallene uten å miste proposjonene på friskt og sykt, er dette utbruddet av Noro-viruset under kontroll.

For med Hilde Gjermundshaug Pedersen på farten igjen på favorittdistansen 10 km klassisk i morgen, er det helst vi som trenger å bli ønsket god bedring.

Å skylde på OL-legene er ikke riktig friskt.