- Ikke rot det til for deg sjøl, nå!

Hushovds klare beskjed til seg selv på oppløpet.

- IKKE NOE ROT, THOR: Thor Hushovd (t.h.) har ikke hatt full klaff i alle spurtene denne sesongen. Da han skjønte at det bar mot spurt på VM-rittet i natt, sa han til seg selv at han ikke måtte finne på noe tøys. Det gjorde han da heller ikke, og tok en klar seier.  Foto: Mark Gunter, AFP/Scanpix
- IKKE NOE ROT, THOR: Thor Hushovd (t.h.) har ikke hatt full klaff i alle spurtene denne sesongen. Da han skjønte at det bar mot spurt på VM-rittet i natt, sa han til seg selv at han ikke måtte finne på noe tøys. Det gjorde han da heller ikke, og tok en klar seier. Foto: Mark Gunter, AFP/ScanpixVis mer

|||
(Dagbladet): Da Thor Hushovd til slutt innså at nattas VM-landeveisritt ville bli avgjort med en spurt, hadde han én tanke i hodet:

- Da jeg kom på oppløpet, tenkte jeg: «Ikke rot det til for deg sjøl», sier verdensmesteren til Dagbladet.

Det gjorde han på ingen måte. I mål var han halvannen sykkellengde foran sølvvinner Matti Breschel fra Danmark.

De normalt argeste spurtkonkurrentene var hektet av mange mil i forveien.

Men det var først med omkring to av totalt 260 kilometer igjen at Hushovd skjønte at det bar mot fellesspurt.

- Ja, vi skjønte det ikke før veldig seint.

- Kald og rolig Hushovd satt hele dagen i et felt som til enhver tid hadde noen foran seg i løypa. Aller minst lovende så det kanskje ut da en gruppe på drøyt 30 ryttere - med Edvald Boasson Hagen og mange av de største favorittene - stakk fra resten av feltet på jakt etter fire utbrytere.

Denne gruppa ble til slutt kjørt inn av feltet, takket være de spanske og russiske lagene, som ikke var godt nok representert i gruppa.

På den siste av 11 runder á 16 kilometer inne i Geelong, stakk Philippe Gilbert. Først med et par kilometer igjen tok gruppa med Hushovd igjen den belgiske favoritten, og hjemmehåpet Cadel Evans, som var på jakt etter ham.

Og plutselig hadde Hushovd fått tidenes VM-sjanse servert på et sølvfat, og han grep den med begge pedaler.

- Det var kjempeartig. Jeg var kald og rolig. Man må ha tilfeldighetene litt på sin side for å vinne VM, sier han.

Sportssjef Steffen Kjærgaard skryter også av Hushovd tålmodighet.

- Det som imponerte meg mest, var at Thor turte å spille så kald. Han kunne fort ha funnet på noen krumspring, sier Kjærgaard til Dagbladet.

- Var det kald beregning eller flaks som gjorde at Thor fikk den muligheten han fikk?

- Det var nok en god blanding. Men man må ta noen slike sjanser. De gangene man bommer, bommer man skikkelig.

Planen lyktes Det er begrenset hvor mye man kan gjøre lagtaktisk med et lite lag som Norge hadde i VM-feltet med tre mann. Men den planen som var lagt, fungerte utmerket.

SKAL BLI STRIPETE: Thor Hushovd varsler at han skal bruke verdensmester-stripene for alt de er verdt i året som kommer. - Jeg skal bli en jålebukk med verdensmesterstriper fra topp til tå. Sykkelen og greier skal males opp, sier han til NTB. Foto: Rob Griffith, AP/Scanpix
SKAL BLI STRIPETE: Thor Hushovd varsler at han skal bruke verdensmester-stripene for alt de er verdt i året som kommer. - Jeg skal bli en jålebukk med verdensmesterstriper fra topp til tå. Sykkelen og greier skal males opp, sier han til NTB. Foto: Rob Griffith, AP/Scanpix Vis mer

- Grunntaktikken var at Alexander (Kristoff) skulle være beskyttelse for Thor så lenge han klarte, mens Thor skulle kjøre beskyttet så lenge som mulig. Edvald (Boasson Hagen) skulle være med på de bruddene som gikk. Sånn sett lyktes vi med planen, sier sportssjefen.

Hushovd sa også i TV-intervjuet rett etter målpassering at han kunne sitte rolig i feltet mens Edvald var med på det som skjedde foran.

Boasson Hagen var med i det største og skumleste «bruddet» på drøyt 30 sterke ryttere, men brøt et par runder før slutt.

Alexander Kristoff ble til slutt nummer 69, men forteller til procycling.no at han kanskje kunne klatret noen plasser høyere om han ikke stoppet midt i løypa for å feire landsmannens seier.

- Det var utrolig kult. Gruppa mi stanset opp før den siste bakken, og så avslutningen på storskjerm. Jeg tror det bare var meg som jublet, sier Kristoff.

Han orket ikke henge med feltet lenger da de spanske og russiske rytterne startet hardkjøret.