- Ikke så bra som jeg trodde

OUAGADOUGOU (Dagbladet): Marokko-Egypt 1-0. Et brassespark fra verdensdelens øverste fotballskuff gjør at Marokko lever videre i troen på egen fortreffelighet. Det må de gjerne fortsette med. For på tribunen i Burkina Fasos hovedstad i går ettermiddag satt Drillo og assistenttrener Bjørn Hansen. - De er ikke så bra som jeg trodde, sier Drillo.

Olsen og Hansen dro fra Oslo til Ouagadougo godt på sørsida av Sahara fordi nysjerrigheten og utålmodigheten når det gjelder VM-turneringas første motstander ikke lenger kunne temmes. 17. februar - 113 dager før avspark i Montpellier - fikk de Marokko-trener Henri Michel til å lure på om de var sinnssyke.

Og sjøl vurderte jeg hele opplegget etter at to gribber for andre dagen på rad ga klare indikasjoner om at jeg valgte feil fra lunsjmenyen - som betydelig helsefarlig.

Men:

Hvem tror du lo sist?

- Skriv nå for guds skyld ikke at jeg ler av Marokko, sier Drillo. - Man kan fort bli lurt av en fotballkamp som denne. Og derfor vil jeg aldri undervurdere dem.

- Med en to tre utskiftninger og et nytt gir kan Marokko fort komme opp på et anstendig nivå.

En gledens vudering

Per dato og FIFAs siste ranking er Marokko Afrikas beste fotballag. Det har de vært i snart et år. Men statistikk og omdømme er en ting - fotballen de spiller, og motstanderne de har skaffet seg resultatene mot - noe ganske annet. Derfor tror jeg Drillos ville slått dem ni av ti ganger.

- Det er litt drøyt, sier Drillo. - Man skal huske på at mye uforutsett skjer i fotball. Men vi bør slå dem tre av fire ganger. Sjøl når jeg plusser på litt til deres fordel.

Ni av ti ganger gir en seiersprosent på 90. Tre av fire gir 75. Og der har du det sjøl om betraktningene ble gjort i mange og tredve varmegrader midt under vinter-OL:

75 prosents vinnersjanser fra Drillos eget hode er en gledens vurdering.

Gode individualister

- De er ikke så bra som jeg trodde, sier Drillo. - Men jeg vil passe meg for å si at de er dårlige. For Marokko har mange gode fotballspillere. Individuelt gjorde flere av dem veldig mye bra.

Det siste er ikke mer enn hva man kan forvente av folk som tross alt spiller for store klubber i Spania og Portugal. Det er ikke de individuelle ferdighetene som er Marokkos mangelvare. Men systemet - som enten har vært fraværende de to siste kampene, eller som rett og slett ikke finnes - er Henri Michels hodepine.

Og: Spørsmålet er om han er i stand til å gjøre noe med det.

Skreddersydd motstander

- Bortsett i fra sidebackene så ser jeg ingen klare linjer i det de driver med, sier Bjørn Hansen.

Og: - Hvis de ikke er bedre enn dette, skal de få kjørt seg skikkelig mot oss. Og kommer de ikke og ser oss før VM, så får de en skikkelig overraskelse også.

Med andre ord: Marokko er skreddersydd for Drillos-stilen.

- Hvis dette er tempoet deres, så henger de ikke med når vi spiller fotball, sier Drillo. Men han er sjølsagt nødt til å ta en del forbehold. For Afrika-cupen er glovarm og kampen mot Egypt betydde ikke all verden. Nesten uansett hvordan det gikk ville begge lagene være klare for kvartfinalen.

- Utålmodigheten er roet ned og nå er vi i hvert fall skikkelig i gang med VM-forberedelsene, sier Drillo. - Akkurat det er veldig godt. Og så får jeg lagre dette, la det synke inn mens jeg ser Marokko på Eurosport, og komme tilbake til dem når de spiller i slutten av mai og begynnelsen av juni.

Men en ting er Drillo-klart alt i februar:

- Det Marokko ikke klarer er å kjøre over folk slik vi kan.

FOTNOTE:

Marokkanks TV ville ha Drillos vurderinger og VM-betrakninger etter kampen mot Egypt. Sjølsagt fikk de det. Men ærligheten varte ikke lengst, og Drillo sa at det var et godt lag som ville bli veldig vanskelige for Norge i VM.

- Du er god til å ljuge?

- Jeg sa jo noe sant - jeg klagde på tempoet, gliser Drillo.