Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke så dumme likevel

Det er jentene som forandrer norsk langrenn.

FORANDRET SPORTEN:  Med ekstreme treningsmengder med fornuftige, varierte økter har Therese Johaug og Marit Bjørgen forandret norsk langrenn. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
FORANDRET SPORTEN: Med ekstreme treningsmengder med fornuftige, varierte økter har Therese Johaug og Marit Bjørgen forandret norsk langrenn. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Norsk herrelangrenn er ikke bare bedre enn på lang tid. Det lett så selvbevisste miljøet er blitt litt klokere også. Som herretrener Trond Nystad forklarte det på enda en flott dag i verdenscupen:

- For noen år siden var noen gutter som snakket om hvor idiotisk mye langrennsjentene trente. Nå skjønner de samme gutta at de selv må jobbe akkurat like hardt for å bli blant de beste. Det er bare trening denne framgangen vår dreier seg om.

NYSTAD kunne ha føyd til "sunn, tradisjonell, variert norsk trening", men i første omgang er han fornøyd med at hovedbudskapet har satt seg:

•• Der Marit Bjørgen og Therese Johaug skremte mange av herreløperne med et rekordantall timer og den møysommelige systematikken i treningshverdagen sin, har gutta nå tatt etter:

- Ingen har noe å skylde på mer. Du blir akkurat så bra som den jobben du gjør, sier herretreneren.

Etter Marit Bjørgens 61. verdenscup-seier i går, er det mulig å skjønne enda litt mer av den enkle sannheten. Jentenes suksess speiler ikke først og fremst en sport med en for smal internasjonal elite; den reflekterer den innstilling om å trene deg god som i lengden avgjør
resultatlista i hver eneste idrettsgren.

I hvert fall om den er ærlig.

DET er tilsynelatende langrenn for tida med plasseringer og tidsdifferanser som er til å skjønne. Denne opprenskningen har vært med å rydde vei for den norske skiframgangen også bak Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby, og gitt ferske norske navn sjansen. Som for eksempel Chris Andre Jespersen; som såvidt misset i VM-uttaket sist vinter.

 FÆLE SESONGER:  Chris Andre Jespersen sløste vekk talentet sitt med feil trening i årevis Nå har han lært, og er så godt som klar til OL.. FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI.
FÆLE SESONGER: Chris Andre Jespersen sløste vekk talentet sitt med feil trening i årevis Nå har han lært, og er så godt som klar til OL.. FOTO: AFP / FABRICE COFFRINI. Vis mer

Han var svært skuffet over selv uttaket da, men i etterkant er han mest fortvilet over hvordan han kunne rote bort talentet sitt gjennom fire, fem år med det Chris selv kaller "meningsløs trening" etter at han ble verdensmester for junior i 2003. Først da som 24-åring kom i kontakt med flinke Kåre Tønne gjennom Byåsen i Trondheim lærte Chris å gå effektivt på ski igjen.

Foran denne sesongen har også det nødvendige antall treningstimer kommet på plass. Det forklarer at han i løpet av et par skihelger nærmest er klar for OL.

LITT av den samme treningshistorien ligger bak det sensasjonelle løpet til Simen Andreas Sveen. Han har lenge vært kjent for et stort oksygenoptak på over 90, men først i sommer ryddet han plass i medisinstudiene til en heltids skisatsing.

Det var grunnen til at treningssjefen selv, Martin Johnsrud Sundby, i høst tok kontakt med Simen hver gang det var snakk om de aller tøffeste øktene. Ringsaker-gutten var den eneste som hadde kapasitet til å gi Martin konkurranse i trening.

Nettopp den tryggheten tok Simen med seg inn i gårsdagens 30km. Det er sjelden en overraskelse er blitt varslet så godt som i det intervjuet langrenn.com på forhånd gjorde med da nummer 117 på FIS-rankingen:

- Det rennet på lørdag blir absolutt et av høydepunktene, fastslo Simen Andreas Sveen, etter å ha forsikret at han var i strålende form og at både høyden og distansen passet ham godt.

Det går an å være trygg når du har trent for det.

 RØFF TRENINGSGUTT:  Råskinnet Simen Andreas Sveen blir hentet inn når Martin Johnsrud Sundby skal trene som tøffest. FOTO:
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
RØFF TRENINGSGUTT: Råskinnet Simen Andreas Sveen blir hentet inn når Martin Johnsrud Sundby skal trene som tøffest. FOTO: Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix. Vis mer