Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke så gøy som sist

Flybilletter flagret til alle kanter da toppidrettssjef Bjørge Stensbøl kompletterte OL-troppen i går. Med en firerbob som pynt på kaka reiser 83 utøvere for å matche 26 medaljer fra Lillehammer-lekene. Det blir ikke like stas som sist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Nagano blir ikke et nytt Lillehammer, men hvis du er en av dem som måler suksessen i antall medaljer, kan du få et OL å glede deg til.

Problemet er at medaljene ikke blir like fine som for fire år siden.

De to siste vinterlekene har gitt henholdsvis ni og ti norske gullmedaljer. På Lillehammer kom 11 sølv attpå.

En Nagano-uttelling på 25 medaljer er ikke utenkelig.

Men over 20 gull og sølv?

Det er en helt annen historie.

Ikke som sist

Tre ting utenfor norsk kontroll påvirker den norske medaljefangsten:

  • Japan har hjemmebane, og vil ta mer enn dobbelt så mange medaljer som de fem de endte med i 1994.
  • Østerrike har fått fram et alpinlandslag på herresiden som gjør det bedre enn sist vis-ä-vis Norge. Da fikk Norge fem medaljer mot Østerrikes to.
  • Nederlands skøyteløpere slåss ikke mot Koss denne gangen, og vil ta flere medaljer enn Norge. I 1994 vant Norge skøytekampen med seks medaljer mot tre.

I andre grener er Norges sjanser dramatisk forbedret.

Treffer blink

Skiskytterne har en bredde som kommer til å gi uttelling i medaljekampen.

Dagbladet tror på sølv og bronse i stafettene, holder Ole Einar Bjørndalen som en gullfavoritt, men kunne like gjerne satt Frode Andresen på denne samme plassen.

Men ingen vintergren er så marginal som nettopp skiskyting, der 10 verdenscuprenn denne vinteren har gitt 10 forskjellige vinnere på herresiden.

Snowboard er ny som OL-øvelse, og halfpipe-konkurransen har norske medaljekandidater i begge klasser. Men grunnlaget for å vurdere sjansene er tynnere enn i de andre idrettene.

Langrenn-bankers

Langrenn blir enda en gang Norges paradegren - ikke minst fordi Vladimir Smirnov har mistet resepten, italienere er ustabile, og finnene kommer til OL med et dopingrabalder som oppladning.

Framgangen på kvinnesiden gir flere medaljer enn de to som Marit Wold (nå Mikkelsplass) og stafettlaget tok på Lillehammer.

Bjørn Dæhlie har alle forutsetninger for å gjøre fjorårets VM-vinter i reprise: Sjukdomsplaget i forberedelsene, og suveren i løypene.

Bommer han, så har Thomas Alsgaard stadig mer av det som behøves for å fylle Dæhlies plass.

Det er langt på vei «Dæhlie- Ulvang» om igjen. I Albertville tok de seks individuelle medaljer.

Bataljon

Hvem skal da stønne over et boblag uten Roger Ruud, hoppere som fortsatt får famle etter formen, og skøyteløpere som ikke får skøytene til å passe?

Ikke jeg.

Det er bare å konstaterte at Norge sender en tropp som er nesten like stor som Innsbruck-bataljonen fra 1976. Og at den er dramatisk mye større enn i de fem siste vinterlekene, all den tid ishockeylaget nå er utenfor.

  • Den som summerer Dagbladets tips ender med 22 norske medaljevinnere, og så kan man vel tro at Dæhlie, Alsgaard og en skiskytter kan ta mer enn én.

Da er sluttsummen som på Lillehammer.

Men det er ikke gull alt som glimrer.


PS:
Det er sju øvelser flere i årets OL enn på Lillehammer, og det skal deles ut 204 medaljer - mot 183 sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!