Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke så moro uten Justyna

Selv med litt overspill er hun perfekt i rollen som den store motstanderen.

DÅRLIG TID:  I løpet av et døgn avgjøres det om Justyna Kowalczyk får noe OL-gull i Sotsji. Uansett har hun vært en flott motstander for norsk langrenn. FOTO: EPA/Roland Schlager.
DÅRLIG TID: I løpet av et døgn avgjøres det om Justyna Kowalczyk får noe OL-gull i Sotsji. Uansett har hun vært en flott motstander for norsk langrenn. FOTO: EPA/Roland Schlager. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JUSTYNA KOWALCZYK har aldri vært noen vinner blant det norske sportspublikummet, men derimot den perfekte motstanderen. Ingen ting er bedre for underholdende toppidrett enn akkurat det.

Derfor er det flere enn noen titalls millioner polske TV-seere som håper at hun rekker tilbake i form i løpet av disse lekene. Målt i mulige OL-gull betyr det at Justyna har under ett døgn på seg. Morgendagens 10 km klassisk er egentlig hennes eneste mulighet til å vinne.

OSS har Justyna, eller Diesel-Doris som Petter Northug kalte henne mens han fortsatt var sporten ubestridte stand up komiker, aldri vunnet.

Kallenavnet i seg selv oser av uggen stemning. Det har forøvrig polakken bidratt flittig til i løpet av de siste sesongene:

- Jeg forbereder meg i løypene og ikke på apoteket, sa Kowalczyk til den polske storavisa Gazeta Wyborcza under forrige OL. Da hadde hun blitt slått av Marit Bjørgen både i duatlon og sprint, og trengte en forklaring i forhold til hjemmefansen. Marits godkjente og velkjente astmamedisin passet fint i kombinasjon med at den norske jenta den vinteren droppet Tour de Ski for istedet å trene til OL:

- Jeg har snakket lenge med treneren min, og vi er mest redd for dem som forsvinner en måned midt i sesongen og så kommer tilbake mye sterkere. Jeg tør si høyt at bruk av astmamedisin som den til Bjørgen, gir direkte og solid hjelp til kroppen.

For liksom å understreke hvor urettferdig det var at Marit angivelig hadde blitt OL-mester ved å besøke apoteket, fortsatte Justyna kritikken noen dager seinere:

-  Jeg angrer ikke uttalelsene. Jeg snakket rett fra levra og har fått ros fra mange hold for mitt mot. Endelig har noen våget å si det mange har hvisket om, fastslo Justyna uten å bry seg noe spesielt om at Bjørgens astmamedisin ikke har noen prestasjonsfremmende effekt på friske folk.

HVISKING har aldri vært hennes greie. Med over 250 000 venner på Facebook, blir det sjeldent helt intimt. Heller ikke da hun tidligere i vinter sendte følgende stikk til de norske konkurrentene etter å ha lekt med dem på 10km klassisk på Lillehammer:

- I dag lærer vi norsk: "Maktdemonstrasjon av Kowalczyk". ""Kowalczyk knuste de norske". "Bjørgen og Johaug fikk bank". Dette er en fin dag å lese norske aviser, pludret Justyna til alle Facebook-vennene sine.

Kanskje ikke så rart at hun aldri er blitt invitert med i det åpne norske treningsfellesskapet som ellers inkluderer Charlotte Kalla.

NETTOPP denne følelsen av å være isolert, har forsterket Justynas kamp mot alle de andre. Etter å ha trukket seg fra Tour de Ski i protest mot at arrangørene på grunn av snømangelen droppet et klassisk renn, dukket hun opp på avslutningsdagen og dunket til i mosjonsrennet opp monsterbakken som suverent beste jente. Vinnertida på 33,51. 4 -- tjue sekunder rakere enn det Tour-vinner Therese Johaug klarte i snøværet noen timer seinere -- ble lett demonstrativt publisert på Facebook.

Der dukket også bildet av en blå og hoven venstrefot opp rett før Sotsji-OL uten at det nødvendigvis ble oppfattet som noen sjokkerende skadenyhet av konkurrentene.

Der var derfor dette billedbeviset forleden ble forsterket med et røntgenbilde av den samme venstrefoten med en personlig hilsen til  alle de som ikke skjønte hvor vondt hun hadde det og mistroisk syntes at det ble vel mye skademas fra polakken:

- Dette er et røntgenbilde av foten min med brudd. Med en hilsen til alle «eksperter», skrev Kowalczyk.

Den er oppfattet. For sjelden har en konkurrent glidd lettere inn i skurkerollen som den store motstanderen.

MEN selv slike perfekte roller kan overspilles. Nettopp de gangene Justyna gjør det, er det viktig at vi minner hverandre på at hun har vært avgjørende for all den underholdningen kvinnelangrenn har gitt oss de siste fem, seks siste vintrene.

For snart er det slutt uansett. Kowalczyk legger opp etter denne sesongen, og da vil vi i hvert fall skjønne det:

•• Uten Doris-Diesel blir stemningen dårligere.

Hele Norges coronakart