Kilder til Dagbladet:

- Ikke så mye valg

Åpent om det blir et nytt møte mellom Clas Brede Bråthen og skiforbundet. Sentralt plasserte kilder til Dagbladet: - Skiforbundet har ikke så mye valg, annet enn oppsigelse.

OMRINGET: Clas Brede Bråthen var omringet av mediene før drøftelsesmøtet på Aker Brygge torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
OMRINGET: Clas Brede Bråthen var omringet av mediene før drøftelsesmøtet på Aker Brygge torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

AKER BRYGGE (Dagbladet): Konflikten mellom sportssjef Clas Brede Bråthen (52) og Norges Skiforbund kan gå inn i en avgjørende uke.

Førstkommende torsdag er det satt av tid til «del to» av drøftelsesmøtet, men det er dermed ikke sagt at partene kommer til å møtes igjen.

Etter drøftelsesmøtet på Aker Brygge for tre dager siden, oppsto det noe uklarhet om hva som ville skje videre.

SKIFORBUNDETS ADVOKAT: Nina Sandnes. Foto: Tore Ulrik Bratland
SKIFORBUNDETS ADVOKAT: Nina Sandnes. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Det er for så vidt avtalt et nytt møte neste torsdag, sa Bråthen da han kom ut av lokalene til Kluge Advokatfirma. Da skiforbundets advokat, Nina Sandnes, ble spurt om hva som skal skje på neste møte, svarte hun:

- Hvilket møte?

- Bråthen sier at det er avtalt et nytt møte?

- Vel, det vi har sagt, er at det er noen skriftlige bevis i saken som vi skal dele med ham. Så har vi sagt at hvis han ønsker å ha kontradiksjon (motsvar) på de, så kan han få det. Men det skal vi få beskjed om i neste uke

- Hva er det bevis på?

- Nei, det sier jeg selvfølgelig ikke.

Etter det Dagbladet forstår, skal Bråthen-leiren ha bedt om skriftlig dokumentasjon på noen av påstandene som kom fram i det 3,5 timer lange møtet.

HOPPTOPP: Clas Brede Bråthen har vært sportssjef i 17 år. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
HOPPTOPP: Clas Brede Bråthen har vært sportssjef i 17 år. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

På spørsmål til skiforbundets advokat - om hun bekrefter at det er et nytt møte på gang - svarer hun:

- Jeg sier at han har mulighet til å utøve kontradiksjon i nok et møte. Men utover det er det ikke avtalt noe konkret.

Det er satt av møtetid torsdag. Men det betyr nødvendigvis ikke at Bråthen-leiren vil utøve kontradiksjon, hvis de føler det ble sagt nok i det forrige møtet.

Utfallet av drøftelsesmøtet kan enten være at Bråthen beholder jobben, at han får tilbud om omplassering eller blir tilbudt en sluttpakke. Bråthen har tidligere avvist de to siste punktene.

MØTE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøte torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Sentralt plasserte kilder sier til Dagbladet:

- Skiforbundet har ikke så mye valg, annet enn å si opp Bråthen. Det vil framstå rart etter all støyen, at saken trekkes og han fortsetter som sportssjef. Hvordan skal det se ut?

I så fall ender saken sannsynligvis i retten. Bråthens advokat, Marit Håvemoen, har allerede levert inn en stevning til Oslo tingrett med krav om fast ansettelse etter 17 år i stillingen.

- Stevningen står ved lag, bekrefter LO-advokat Atle Sønsteli Johansen, som også representerer Bråthen.

Ved oppsigelse vil Bråthen kunne mene at denne er usaklig. Da skistyret i slutten av august redegjorde for grunnlaget for at han ikke får forlenget kontrakten etter april neste år, skrev de:

«Bråthen har over lang tid hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt.»

TIDLIGERE GENERALSEKRETÆR: Stein Opsal. Foto: Cornelius Poppe / NTB
TIDLIGERE GENERALSEKRETÆR: Stein Opsal. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Det er grunn til å tro at Bråthen i drøftelsesmøtet fikk alle historier fra sine 17 år som sportssjef «kastet i fanget». Det innebærer også tida under tidligere generalsekretær Stein Opsal. I et intervju med TV 2 i begynnelsen av september sa han:

- Jeg hadde tunge samarbeidsproblemer med Clas Brede Bråthen gjennom mine sju år som generalsekretær. Det var kraftige diskusjoner med utestemme i mange saker. Det var en kommunikasjonsform som jeg ikke var vant til etter mange år i næringslivet.

Han fortsatte:

- For min del ble det så krevende at det tappet meg for energi og motivasjon i jobben. Og etter hvert fant jeg ut at jeg gjør heller noe annet.

GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Tore Ulrik Bratland
GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Også nåværende generalsekretær, Ingvild Bretten Berg, og skipresident Erik Røste skal ha opplevd Bråthen som krevende å samarbeide med.

- Var det mye du ble konfrontert med i drøftelsesmøtet som du ikke var forberedt på?

- Nei, svarer Bråthen.

- Hva sa du?

- Jeg ønsker ikke å gå inn på hva som ble sagt konkret i møtet. Det er ikke noen tvil om at et sånt møte er ekstremt krevende. Jeg fikk lagt fram hele min historie uten å bli avbrutt en eneste gang. Det føles bra for meg å få lagt fram en versjon som er hundre prosent korrekt, slik jeg opplever det.

PÅ VEI UT: Clas Brede Bråthen (foran) og hans advokater forlater drøftelsesmøtet hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ VEI UT: Clas Brede Bråthen (foran) og hans advokater forlater drøftelsesmøtet hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Fikk du noen respons på dette?

- Det er vanskelig å tolke det. Det er en lite lystig setting. Jeg prøvde ikke å tolke så mye. Jeg prøvde å legge fram min versjon så godt som mulig.

Det paradoksale er at Bråthen er svært populær blant hopperne, trenerne, støtteapparatet og sponsorene. Han har hatt suksess som sportssjef og han har også en støttegruppe på Facebook med 38.000 medlemmer.

En støttegruppe som kaller seg «Støtte til Skiforbundet mot Clas Brede Bråthen» har 18 medlemmer.

BRÅTHENS ADVOKATER: Atle Sønsteli Johansen (foran) og Marit Håvemoen (til høyre). Foto: Tore Ulrik Bratland
BRÅTHENS ADVOKATER: Atle Sønsteli Johansen (foran) og Marit Håvemoen (til høyre). Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

På spørsmål til Bråthens advokat - om hun er mer optimistisk nå enn hun var før drøftelsesmøtet - svarer Marit Håvemoen:

- Vi har alltid ment at det er han som skal fortsette som sportssjef. Og det mener vi nå også.

- Hvordan var klimaet på drøftelsesmøtet?

- Det var et møte som gikk for seg i rolige former, hvor begge sider fikk forklart seg.

Hvis det ender med oppsigelse og rettssak, vil skiforbundet ta med seg en stor og tung konflikt inn i OL-året.

Som følge av usikkerheten på ledersida - og sponsorer som truer med å trekke seg - har landslagstrenerne Alexander Stöckl (herrer) og Christian Meyer (kvinner) ennå ikke vært i forhandlinger om nye kontrakter.

- Situasjonen er ubehagelig, sier Stöckl til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer