Ikke så sint som han ser ut

Åge Hareide hadde all grunn til å være lynende forbannet i går kveld, men temperamentet hans ble blåst av med kampen. Grunn: Du raser ikke lenge mot spillere på ferie.

ULLEVAAL (Dagbladet): - Da jeg satte meg ned på benken, fryktet jeg at kampen kom til å bli som den ble, sier Åge Hareide. - Sola skinte, forventningene var høye etter seks strake seirer, og så kom de fleste spillerne fra en tilværelse som ikke var toppet. Men det er ingen unnskyldning at vi nesten kom rett fra solsenga.

Og:

- Derfor innrømmer jeg at dette var et lite steg tilbake.

Aksepterer elendigheten

Men ikke så langt at landslaget og Åge Hareide nå tar sommerferie med egg i buksene. Det var nemlig mange forståelige grunner til at Norge-Wales ikke så ut i godt norsk sommerkveldslys på Ullevaal. Og Åge Hareide kjøper dem alle sammen bortsett fra folkets dom over det som mildt sagt var en bånn fotballkamp:

Pipingen på tribunene.

- På en måte skjønner jeg dem, men det er vel grenser for hvor bortskjemte folk kan bli på kort tid, sier han.

Underforstått:

Du kan verken bestille eller forlange gode fotballkamper.

Du kan bare håpe på det.

- Alle som én får noe å tenke på etter en kamp som denne, sier Hareide. - Men noen ganger må du akseptere en dårlig forestilling. Og derfor kommer jeg ikke til å dvele lenge ved dette.

Norge manglet vilje

Og hovedgrunnen er denne:

Wales, som fra start stilte med et lag som til sammen hadde like mange landskamper som Henning Berg - 99 - var langt mer gira enn Norge. Det viste de da de feide ned Ole Gunnar Solskjær bakfra etter to minutter, og da Torstein Helstad ble brukt som bøylehest utenfor egen 16-meter. Og sånn ble et tilsynelatende viljeløst norsk lag brakt ut av fatning.

For seinere å aldri finne rytmen.

- Vi fikk ikke satt kampen, sier Hareide. - Og så kom vi ikke ut av det sporet. Og det skyldes nok at viljen ikke var like til stede som den har vært tidligere.

- Vi flyttet ikke beina og tok ikke duellene som kom.

Mål preger fotballkamper, og Bengt Sæternes skaffet seg en eventyrlig mulighet til å gjøre noe med kvelden da han brøytet seg fram i scoringsposisjon minuttet før pause. Dessverre hamret han ballen over. Da Rune Lange fikk sitt gylne øyeblikk, skjøt han rett på keeper. Og det var sansynligvis de sjansene Brügge-spissene fikk til å overbevise Åge Hareide om at de har den giften som trengs i internasjonal fotball.

- Sæternes jobbet seg fram til en stor sjanse og misset, sier Hareide. - Da Rune Lange fikk sin mulighet etter pause, forventet jeg at han skulle score. Men jeg vil ikke dømme dem for hardt.

- Men ja, er du spiss, så lever du av å score mål.

Ikke bekymret

Neste gang Norge skal ut i landskamp skriver vi medio august. Når det skjer, snakker vi om generalprøve før VM-kvalifisering åpner borte mot Italia 4. september. Én kamp, altså - 90 minutter.

Til å få laget tilbake på skinner.

- Jeg er ikke bekymret - overhodet ikke, sier Hareide. - Det går ikke alltid som man ønsker. Og derfor må vi tilbake og finne fram det gode igjen uten å bli deprimerte over det som skjedd mot Wales.

Men noe positivt var det lell. I hvert fall ett faktum.

- Det eneste positive ved denne kampen var at vi ikke tapte på en dårlig kveld, sier Hareide. - Det er også en viktig egenskap.

ENGASJERT: Landslagssjef Åge Hareide likte ikke det han så på Ullevaal i går kveld. - Men noen ganger må du akseptere en dårlig forestilling, sier Hareide. - Og derfor kommer jeg ikke til å dvele lenge ved dette.