- Ikke så store, men fordømt gode

Med stolthet, begeistring og glede i bagen har Svarstad IL blitt stemt fram til vinnere av «Klubben i mitt hjerte».

SVARSTAD (Dagbladet.no): Den lille bygda har vært opptatt av én ting den siste tida. Plakatene på utsiden av butikkene reklamerte ikke for frossenfisk eller billig maling da Dagbladet.no kom på besøk i går ettermiddag.

«Stem på klubben i ditt hjerte: Svarstad IL,» sto det.

Engasjementet var fruktbart - og ildsjeler og unge utøvere jublet i går så høyt over seieren i kåringen at høstsola til slutt tittet fram gjennom skyene.

- Dette er bare helt utrolig. Fantastisk, sier klubbformann Ole Kristian Finnerud med et stort glis.

Stolthet og begeistring

I kampen om stemmene - som totalt i kåringen kom opp i 198 871 - var Svarstad helt overlegne i klassen for fleridrettslag med færre enn 500 medlemmer.

- Vi er ikke så store, men vi er fordømt gode, sier Nils Røsholt, ordfører i Lardal.

Det er spesielt én ting folk trekker fram når de snakker om idrettslaget, og det er at det handler om å ha det morsomt.

FY SVARSTAD FOR EN KLUBB: Simen Sjurstad (10) og Ingvild Hellerud (12) jubler sammen med ildsjeler og unge utøvere fra Svarstad IL. Foto: ARNT E. FOLVIK
FY SVARSTAD FOR EN KLUBB: Simen Sjurstad (10) og Ingvild Hellerud (12) jubler sammen med ildsjeler og unge utøvere fra Svarstad IL. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Vi har en visjon om å skape stolthet, begeistring og glede med artig idrett, sier fotballtrener Bjørn Erik Helgeland.

Idrettslaget med 438 medlemmer blir 100 år til neste år. Nå får klubben 75

000 kroner til idrettsutstyr fra Norsk Tipping.

- Det er sinnssykt mye penger for oss, og vi skal sørge for at alle gruppene får nytte av disse midlene, sier Finnerud, og legger til at klubben driver med fotball, ski, sykkel og friidrett.

- Ikke overrasket

Ordføreren mener at seier i denne kåringen betyr mye for hele Svarstad og hele kommunen - som har rundt 2500 innbyggere.

- Vi prøver å gjøre det samme i kommunen, som idrettslaget har fått til. Hvis du har trua på det du driver med kan du bli så god som du bare vil. Målet vårt er å være landets beste bokommune, sier Røsholt.

- Jeg er ikke overrasket over denne seieren. Dette er typisk Lardal, sier rådmann Inger Anne Speilberg, som er relativt nyinnflyttet.

- Ikke så store, men fordømt gode

- Det er lettere å få til ting når du har det moro, noe idrettslaget er et skoleeksempel på, mener ordføreren.

Fra 7. til 3. divisjon

Ei gruppe som har hatt det moro - og lykkes, er A-laget til Svarstad. I løpet av åtte år har de klatret fra 7. til 3. divisjon. Og det stopper ikke med årets opprykk, skal vi tro trener Bjørn Erik Helgeland.

- Jeg tror vi kan rykke opp igjen neste år, for vi har den beste stallen og det beste opplegget, sier han om laget som de i Svarstad omtaler som «det kjekkaste laget i Norge».

Der har du det igjen. Den bastante trua på at du er god på det du driver med.

Svarstad-treneren mener klubben kan nå så høyt den bare vil, så lenge beina er planta på jorda og økonomien og styringen er god. Det siste er på plass, men beina er ikke akkurat festet i jordsmonnet i Lågendalen for tida.

Ikke så rart, opprykk og seier i «Klubben i mitt hjerte» tatt i betraktning.

Nabo i sør vant også

Svarstad hadde rundt 1800 stemmer å gå på ned til fjorårsvinner Dalselv IL, som kom på 2. plass. De får utstyrspenger for 25 000 kroner.

I klassen for fleridrettslag over 500 medlemmer vant Fram (får 100 000 kroner) fra Larvik, som dermed sørget for skikkelig storeslem for de to nabokommunene. Start (25 000 kroner) kapret andreplassen.

Det var en tøff duell mellom ishockeyklubbene Narvik og Tromsø i klassen for særidrettslag med færre enn 100 medlemmer, men førstnevnte stakk av med seieren til slutt og klubbene får 25 000 og 10 000 kroner.

Vålerenga Fotball vant klassen for særidrettslag med mer enn 100 medlemmer, et godt stykke foran Rosenborg. De får henholdsvis 50 000 og 25 000 kroner.

I den nyopprettede student- og bedriftsklassen var det studentene fra NTNUI (50 000 kroner) som ble stemt fram til seier, foran Bloc AS B.I.L.

(25 000 kroner).

STOLTE: Ordfører Nils Røsholt, rådmann Inger Anne Speilberg og klubbformann Ole Kristian Finnerud smilte om kapp.