- Ikke sånn vi er oppdratt

John Arne Riise mener det ikke ligger i den norske kulturen å pipe på motstanderen.

TRENER: John Arne Riise er ny trener i Flint Tønsberg i 3. divisjon. Han engasjerer seg i debatten om piping i norsk idrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRENER: John Arne Riise er ny trener i Flint Tønsberg i 3. divisjon. Han engasjerer seg i debatten om piping i norsk idrett. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste dagene har debatten rundt publikums buing på motspillere under håndball-EM rast. Meningene har vært mange etter at tidligere landslagskeeper Ole Erevik gikk ut og etterlyste mer engasjement og buing på motstanderen.

Et fullsatt Trondheim Spektrum gjorde som Erevik ønsket mot både Frankrike og i gruppefinalen mot Portugal. Reaksjonene har vært mange, og delte. Spillerne virket å være utelukkende positive, mens det både på kommentatorplass her i Dagbladet har vært tatt til motmæle.

Tidligere fotballproff John Arne Riise har også kastet seg inn i debatten.

Først valgte han å svare både TV3-kommentator Daniel Høglund og ekspert Erevik på Twitter, før han overfor Dagbladet utdyper sine tanker om at det norske publikumet prøver å psyke ut motstanderen.

- Jeg så at Erevik ville ha mer buing. Jeg skjønner at han vil ha mer trøkk, og det vi fikk se mot Frankrike var helt vanvittig. Men noen pep og noen pep ikke. Egentlig er vi ikke sånn i Norge. Vi er ikke et folkeslag som buer på motstanderen. Vi trenger ikke å juble, men det handler litt om hva du lærer barna dine også, sier John Arne Riise til Dagbladet.

- Erevik svarte meg og lurte på om jeg mente at The Kop på Anfield skal støtte Everton eller Manchester United. Det er ikke dét det handler om. Det er noe helt annet, for det er en historie der. Man kan ikke sammenlikne, for disse klubbene møtes hele tiden og kjemper om de samme tingene, fortsetter han.

- Buer ikke på Ullevaal

Igjennom sin egen karriere har han selv spilt under voldsomt tribunetrøkk på både hjemme- og bortebane, både for Liverpool og Roma. Det var noe han selv trivdes i og ble bedre av. Det den tidligere venstrebacken mener det koker ned til er kulturforskjeller.

FÅR EN SØNN: Louise Angelica Riise føder i nyeste episode av «Kjendismødre». Video: Viafree / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

- Det er det som er poenget mitt. Det er ikke sånn vi er oppdratt. Vi buer ikke på Ullevaal heller. Det er ikke sånn vi er. Jeg synes det blir feil, mener Riise.

- Personlig tente jeg ekstra på det, og brukte det positivt til å pushe meg selv de gangene jeg fikk høre det. Når man løper opp og ned langs siden som back får man høre det hele tiden, sier Riise, mens han kommer med eksempler på grove gloser han har blitt servert igjennom karrieren.

- Stort sett smilte jeg bare tilbake. Man må bare ta det på den måten, fastslår sunnmøringen, som nå er bosatt i Tønsberg.

Skjønner spillernes reaksjon

Spillere som Sander Sagosen gikk ut og hyllet publikum i etterkant av seieren mot Frankrike, og mente det var godt å få støtte også da de sto i forsvar.

Riise skjønner spillernes reaksjoner.

- Selvfølgelig hyller spillerne det, og de støtter sin tidligere lagkamerat. Sånn skal det også være. Det er gøy å være på banen når det er ordentlig trøkk, men det vi fikk se mot Frankrike var litt halvhjertet. Jeg tror det var trøkket generelt som hjalp spillerne, ikke den pipinga fra tribunen. For de skal ha ære for at de har vært veldig gode på å få i gang publikum der oppe, sier Riise.

Samtidig som Riise er klar på sine meninger, legger han ikke skjul på at det er bra med en debatt.

- Jeg sa til ham at han at han har sine meninger og jeg har mine. Det som betyr noe er jo at Norge skal gjøre det bra, men jeg synes ikke at vi skal lære våre barn å være på den måten mot motstandere.

- Det handler om å respekt, sier John Arne Riise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer