«Ikke selg de beste spillerne, Røkke»

LONDON (Dagbladet): Wimbledon-Watford 5-0. Det ble én fotballkamp og én maktkamp i går. I hovedrollene: Mister Wimbledon Sam Hammam og klubbeier Kjell Inge Røkke, med Drillo plassert et sted midt imellom.

Wimbledons gnistrende 5- 0-seier kom helt i skyggen av den pågående pengedisputten mellom Sam Hammam og Kjell Inge Røkke. Krangelen ødela mye av gleden over kalasseieren for både Drillo og spillerne i går.

  • Forrige uke la Røkkes fotballselskap Wyndmore fram et regnskap som viste et underskudd på gigantiske 150 millioner kroner.
  • Tapene er størst i Wimbledon, og Røkke varslet umiddelbare innskjerpinger. Sogndal-kjempen Svein Bakke er leid inn som konsulent for å finkjemme om det kan spares penger på selve organisasjonen i Wimbledon.
  • Samtidig har styreformann Sam Hammam gjennom et personlig møte med Røkke fått beskjed om at spillersalg er et av tiltakene som vurderes for å redusere underskuddet i klubben.

Informert Drillo

Wyndmore-leder Jan Petter Storetvedt mener tiltakene er nødvendige.

- Spillersalg og spillerkjøp er omtrent den eneste måten vi kan tjene penger på. I tillegg har vi ansatt Svein Bakke for å sjekke statusen i klubben med norske øyne, sier Storetvedt til Dagbladet.

- Drillo er godt informert om det arbeidet vi holder på med, og det ligger overhodet ikke noe dramatisk i at vi gjør dette.

Antikapitalisten Drillo har motvillig havnet midt i en pengekrangel mellom Kjell Inge Røkke og tidligere enehersker Sam Hammam. Drillo sier det på denne måten:

- Jeg er klar at jeg har ramla oppi dette med begge beina, og er det noe jeg ikke liker, så er det finansielle spørsmål. Men jeg er nødt til å engasjere meg. Det er en del av jobben. Jeg må snakke med Kjell Inge Røkke til uka og mitt råd er klart: Ikke selg mine beste spillere.

- Endelig er vi kommet oss opp rundt midten av tabellen, og det er der vi har som mål å være, sier Drillo til Dagbladet.

Wyndmore har allerede planlagt et møte til uka, der Svein Bakke skal legge fram en analyse av situasjonen til både Hammam og Røkke.

- Men hvis Røkke ikke hører på ditt eller Hammams råd?

- Vel, han kan gjøre som han vil. Han eier klubben. Men nå skal jeg prøve meg som økonom. Jeg tror det er veldig dumt å selge de beste spillerne på dette tidspunktet. Og jeg støtter Sam på det sterkeste, sier Drillo.

Ettertraktet Cort

Drillo har rett i at Røkke kan gjøre det han vil. Man trenger neppe være kapitalist for å skjønne at et spillersalg kan berge mye av de økonomiske stumpene. Wimbledon har nemlig indrefilét å by på.

  • Spissen Carl Cort er verdsatt til 90 millioner kroner, og engelsk presse har spekulert i at Tottenham er en aktuell kjøper.
  • Keeper Neil Sullivan er verdsatt til 50- 55 millioner, i samme prisbås som Jason Euell og John Hartson.

Sam Hammam brukte rundt 40 minutter etter kampen i går på en nesten bibelsk forklaring om fotball, kjærlighet, mor, barn, penger og Kjell Inge Røkke. Det hele ble ganske pinlig til slutt.

- Kjell Inge Røkke er en vidunderlig mann, men jeg må og skal få ham til å elske Wimbledon. Foreløpig har jeg ikke lyktes. Denne klubben må ikke sammenliknes med et forsikringsselskap, sier Hammam til Dagbladet.

Den libanesisk-fødte styreformannen tror mye er løst i løpet av uka.

- Mr. Svein Bakke skal være her i to uker for å observere organisasjonen. Etter at alt er i orden, vil vi komme styrket ut.

- Men hvis Røkke ikke blir forelsket i klubben, men vil selge f.eks. John Hartson eller Carl Cort?

- I Premier League er ikke de to, tre millionene pund i budsjettoverskridelse det her er snakk om store penger. Men Røkke må bli følelsesmessig involvert i klubben, da vil han forstå. Det er min hovedoppgave å få ham til å bli det. Men hvis det ikke går, er det ingen som får meg ut av Wimbledon.

- Ingen skal lære meg etter 22 år hvordan en klubb av denne typen skal drives, sier en tydelige beveget Sam Hammam.

På talefot

Røkke sjøl ønsker ikke å kommentere saken. Informasjonssjef Per Eikrem i Aker RGI sier til Dagbladet at Storetvedt snakker for Røkke i denne saken. Storetvedt hevder at Hammams posisjon i Wimbledon ikke er truet.

- Røkke og Sam møttes for en uke siden. Siden da har Kjell Inge oppholdt seg i utlandet. Det er overhodet ingen uoverensstemmelse mellom dem, sier Storetvedt.

Spekulasjonene om at Røkke vil erstatte Hammam med Svein Bakke, avviser han som tøv.

- Røkke ante ikke hvem Svein Bakke var før jeg introduserte dem for hverandre forrige fredag. Det er jeg som har engasjert ham som konsulent.

Storetvedt tar seg heller ikke nær av Hammams antydninger om Røkkes følelsesløse holdning til Wimbledon.

- Sånn er Sam. Han er en fargerik person. Så lenge han styrer klubben, så gjør han det på den måten han vil.

- Men hvis han virkelig mener at fotball bare er følelser og ikke butikk, så lurer jeg på hvorfor han solgte alle aksjene sine til Røkke i første omgang, sier en småironisk Storetvedt.

Internkampen om Wimbledon

  • Wimbledon har to store eiere. Røkke-selskapet Wyndmore eier 80-85 prosent, resten eies av styreformann Sam Hammam. Aker RGI (Røkke) eier 88, 5 prosent av A-aksjene i Wyndmore, og 77 prosent av B-aksjene. Røkke ønsker nå å kjøpe alle aksjene i Wyndmore, og flere små-aksjonærer har sagt seg villig til å selge seg ut av det som hittil har vært et tapsprosjekt.
  • Røkke varslet forige uke at han ønsket å selge spillere for å forbedre økonomien i Wimbledon og Wyndmore, og ansatte Svein Bakke som økonomikonsulent for å finne ut hvordan organisasjonen i Wimbledon kunne bli mer lønnsom.
  • Sam Hammam har de siste dagene gjentatte ganger kritisert Røkkes rydde-utspill i media. Han mener Røkke er for opptatt av penger.

<B>JUBEL OGSÅ: </B>Mens maktkampen pågår blir det også spilt fotball. Målscorerne Macus Gayle og Jason Euell var fornøyde.
KAMP I KULISSENE: </B> Trener Egil Drillo Olsen, "Mr Wimbledon", Sam Hamman og Klubbeier Kjell Inge Røkke slåss om Wimbledons fremtid.