Ikke selg til RBK!

Norsk fotball blir bedre om Morten Gamst Pedersen ikke selges til RBK.

(Dagbladet.no): RBK-ledelsen vil kjøpe Tromsøs stjerneskudd Morten Gamst Pedersen til sommeren. Og det trønderne vil i norsk fotball, får de gjerne til.

Om ikke noen er smarte nok til å stoppe dem denne gangen.

I MANGE år har det vært ok å selge sine beste spillere til Norges desidert beste lag. Årets RBK-utgave inneholder profilene til konkurrenter som Brann og Odd, og stopper på den måten effektivt motstanderne også utenfor banen. Nå kan de stoppe serieleder Tromsø.

RBK som mellomstasjon har fungert som et logisk valg for å høyne kvaliteten i norsk fotball. Trondheim har vært den eneste byen med sportslig nivå til å utvikle norske klubbspillere på samlebånd.

Riktignok har en klubb som Stabæk kjøpt og solgt nordiske talenter med suksess, mens flere andre har eksportert en og annen norsk proff til ulike europeiske ligaer. Men bare fra RBK er det solgt jevnt med norske toppspillere.

SAMTIDIG har RBK klart å stabilisere seg i den øvre delen av det europeiske mellomskiktet, og via en rekke store øyeblikk i Champions League blitt hele Norges lag.

Slik har Trondheim levert mye hygge til oss alle, men det er grenser selv for takknemlighet.

Nå er tida kommet til å utvikle flere sterke norske klubber.

FOR Å VÆRE enda mer presis:

 • Nå er timingen perfekt.

  Pengene som har vært ødslet vekk gjennom for høye spillerlønninger de siste årene, er sanert på ulikt vis. Klubber som Brann, Lyn, Viking og Vålerengen har skaffet seg grunnlag til å utfordre RBK i norsktoppen, og kvalitet til å bli med et stykke ut i Europa.

  Denne posisjonen kommer til å bli forsterket gjennom Royal League-starten i høst. Kommer de ressurssterke klubbene med blant de fire beste i Tippeligaen, vil de stikke ytterligere fra på grunn av inntektene i denne nordiske vinterserien.

  I TILLEGG er norsk toppfotball i starten på en sterk publikumsvekst. De fleste banene er rustet opp for å fylle den rollen fotball spiller i moderne underholdningsindustri og kan tilby en familievennlig ramme til søndagkvelden.

  Dette gir den nødvendige publikumsøkningen til å presse markedsinntektene dramatisk oppover. Se bare hvordan Viking henter inn ekstra markedsmillioner i Stavanger på grunn av sin nye, flotte stadion. Fotballkampen er blitt rammen der folk liker å bli sett.

  DET ØKONOMISKE forspranget har gjort at RBK lenge har dominert også denne underholdningsdelen av fotballen. Men dominansen koster. Selv det beste showet trenger nye stjerner, og slik må interessen for vårens gullgutt tolkes. Venstrebeinet og boyband-looken til Morten Gamst Pedersen skal oppveie en snikende publiksmatthet på Lerkendal.

  Det er et aktverdig formål, men trønderne vil gjøre det godt også om Gamst Pedersen glipper. De har profiler som holder både til moro og gull denne sesongen.

  MULIGHETENE FOR Tromsø er adskillig mer begrenset. Byens mer beskjedne plass i storfotballens næringskjede betinger et innbringende salg. Spørsmålet er mer når og til hvem.

  Sannsynligvis forsvinner Gamst Pedersen ut i Europa.

  Det er bra for norsk fotball.

  Tida synes over for RBK som mellomstasjon for gode norske salgsobjekter. I hvert fall hvis noen skal utfordre trøndernes suverene posisjon.

  Nå er det er riktig for mer enn spenningen i Tippeligaen.

HOLD RBK UNNA: Morten Gamst Pedersen bør ikke brukes til å segmentere RBKs suverene posisjon i norsk fotball, skriver Dagbladet.nos fotballkommentator.