Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Ikke siden Patrick Vieira har en spiller stått fram slik på Arsenals midtbane»

Mohamed Elneny (23) har vært en åpenbaring siden overgangen fra Basel.

STORE KVALITETER: Egyptiske Mohamed Elneny har vist seg å være et godt Arsenal-kjøp. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
STORE KVALITETER: Egyptiske Mohamed Elneny har vist seg å være et godt Arsenal-kjøp. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det er ikke mye som går veien for The Gunners om dagen, men Arsène Wengers januarsignering fra Basel er et sjeldent lysglimt, skriver Robert O'Connor.

En eller annen gang i løpet av sine 66 år dedikert til fotballen, bestemte Arsène Wenger seg for at det bare finnes en måte å vinne fotballkamper på. Den planen er den samme etter nesten to tiår i Nord-London, selv om spillet i seg selv har vært gjennom store forandringer i løpet av den samme tiden. Wenger har alltid vært sta.

Men oasen av trofeer som Arsenal hadde gleden av i starten av det nye millenniet, har blitt til en tørr ødemark av unnskyldninger og motbeskyldninger. Det som en gang ble sett på som kompromissløst, virker nå trassig - som et patologisk behov for å gå mot strømmen i et forgjeves håp om en høyere «fotballsannhet».

Tiden er i ferd med å renne ut for Wenger i jakten på å krone seg med ett nytt Premier League-trofé, men signeringen av Mohamed Elneny har vært en vesentlig forbedring med tanke på neste sesong. Og det kan også skje på Wengers egne premisser.

Komfort teller Ikke siden Patrick Vieira i 1996 har en spiller stått fram på Arsenals midtbane og brakt en slik umiddelbar trygghet med ballen i beina.

Egypteren satte ny rekord for 2015/16-sesongen da han traff på 122 pasninger mot Watford tidligere denne måneden, og Elneny er så sikker med ballen at det kan argumenteres for at han en dag vil etterlate seg en stor arv.

Mot Crystal Palace på Emirates i helga slo han 53 suksessfulle pasninger før pause; en kontrast til de 32 pasningene Mathieu Flamini sende til riktig adresse i løpet av 85 minutter i samme rolle i 0-0-kampen mot Southampton i februar (riktignok i en kamp der Arsenal hadde ballen mindre).

Mot Palace ble det en ny uavgjort, men denne gangen var det en tilstedeværelse på midtbanen som ga trygghet bak, en trussel høyere i banen og en genuin følelse av balanse i et typisk skjevt lag.

Problemet når Flamini har spilt denne sesongen er, til tross for hans taklingsstyrke, at han forstyrrer lagets rytme ved å ikke vende opp med ballen.

Wenger ønsker at ryggraden i laget skal bygge opp angrep bakfra, men det fungerer bare dersom den defensive midtbanespillere er villig til å falle dypt for å motta ballen, for så å spille den framover i banen. Mens Flaminis instinkt er å spille ballen i retningen han holder blikket, snur Elneny seg og ser framover i banen.

Allsidige ambisjoner Helt fra starten mot Crystal Palace, viste egypteren en kombinasjon av styrke og uro som er nødvendig for å holde Arsenal i bevegelse.

Etter seks minutter stjal han ballen fra Yannick Bolasie med en myndighet som The Gunners ville sett på som en selvfølge i glansdagene, men som i disse dager bare skjer glimtvis. Elneny fulgte Bolasies løp og fullførte oppgaven sin, før han enkelt vendte spillet.

Det som utmerker seg ved 60-millioners signeringen fra Basel er at Arsenal for første gang på lenge ser ut til å ha en spiller som har alt. Han besitter ballkontrollen til Santi Cazorla, og motet til Francis Coquelin - minus hensynsløsheten som har sviktet laget mer enn én gang denne sesongen.

Elneny er samtidig robust og rolig, ballbehandlingen hans er en strålende kontrast til kraften han bruker for å vinne den tilbake.

Da Arsenals mål kom like før hvilen, viste han kvaliteter uten ball ved å samarbeide med Danny Welbeck for å ta ballen fra Joe Ledley. Det var et resultat av viljen hans til å drive framover og patruljere området mellom Palaces midtbane og forsvar, i håp om å plukke opp en løs ball, slik at Gunners kunne angripe i overtall i farlig område mot et panisk forsvar som fikk problemer med å omorganisere etterpå.

I dette tilfellet var Arsenal heldige, og ballen falt ned i føttene til Welbeck som kunne servere Alexis Sánchez, men det var den type flaks som bare belønner den som er modig og hardtarbeidende.

Paret opp Dersom Elnenys mest iøynefallende arbeid mot Crystal Palace var hans presise pasninger og opprivende spill, er det hans trygge partnerskap med Coquelin som ser ut til å ha den største innvirkningen på dette laget på sikt.

Begge flyttet seg rytmisk uten ball, så hele tiden ut til å vite partnerens posisjon, og beveget seg med samme kalibrerte disiplin som Arsenals forsvarsfirer gjorde på 90-tallet.

Coquelin er den som er mest takler mest, med tre rene og vellykkede taklinger mot Palace. Men jobben hans ble lettere i nærheten av partneren sin, som gjentatte ganger sørget for at Arsenals to ankere jaget ballen som et par, slik at den bakre fireren fikk beskyttelse.

Da Coquelin brøt ut av formasjon og angrep, noe som skjedde mer enn én gang søndag, holdt Elneny tilbake. I kamper hvor Aaron Ramsey har fylt den andre dype midtbanerollen, har det vært konstant bekymring for at det har blitt etterlatt store rom bakover når Coquelin går framover.

Det er ikke tilfelle med Elneny på midtbanen, ford egypteren har ikke noe imot å fylle rom som etterlates av angrepsvillige lagkamerater.

Nyervervelsen, som ble byttet med Theo Walcott etter 85 minutter, avsluttet kampen med 107 vellykkede pasninger på en dag da Arsenal dominerte ballbesittelsen med 72 prosent. Av disse pasningene ble 49 fordelt mellom ham og Mesut Özil, et tydelig tegn på at så fort disse to har begynt å føle seg komfortable med hverandre, vil belønningen komme.

Den neste utfordringen for Elneny vil være hvordan han integreres så fort Cazorla er tilbake fra skadeavbrekket. Vil han være i stand til å frambringe det Wenger lengter etter i jakten på feilfri fotball, sammen med en annen ballspiller i laget?

Alternativet er at de to vil bevege seg i det samme området på banen, slik at det ikke blir noen flyt i spillet.

Men det er vanskelig å ikke være optimistisk. Det er en framtidig evolusjon i Wengers siste kapitler som sjef i Arsenal.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart