- Ikke siden storhetstida til Aage Samuelsen vil så mange folk være samlet i Telemark

Cupfeber i Skien.

VEKKELSE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er kjent for store fakter og store ord. Ikke så ulik predikant Aage Samuelsen, som holdt en rekke vekkelsesmøter før han døde i 1987. Foto: NTB Scanpix
VEKKELSE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo er kjent for store fakter og store ord. Ikke så ulik predikant Aage Samuelsen, som holdt en rekke vekkelsesmøter før han døde i 1987. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Ikke siden storhetstida til Aage Samuelsen vil så mange folk være samlet i Telemark!

Ordene tilhører Odd-direktør Einar Håndlykken, som er henrykt før cupsemifinalen mot Sarpsborg torsdag kveld.

Norsk fotball har vasset i dårlige nyheter det siste året. Landslaget har vunnet én av 12 kamper under Per-Mathias Høgmo. Ingen klubber klarte å kvalifisere seg til Champions League eller Europa League. Og publikum rømmer tribunen.

Men i Skien er det annerledes. Der skrives det en solskinnshistorie, som når en foreløpig topp i cupen torsdag kveld.

- Tallet er 12.293! Så mange tilskuere kommer det på Skagerak Arena mot Sarpsborg. Vi ble utsolgt i forrige uke, forteller Håndlykken.

- Den tidligere rekorden er fra august 2009. Da trakk vi 11.278 tilskuere mot Rosenborg.

Predikant Aage Samuelsen, ofte kalt «Broder Aage», var en kjent predikant fra Skien som holdt vekkelsesmøter. Han døde i 1987, 72 år gammel.

- Nå snakker vi ikke lenger om Aage Samuelsen, men om Jone Samuelsen, humrer Håndlykken, og viser til midtbanespilleren som har hatt en eventyrlig sesong.

Men Odds største frelser er trener Dag-Eilev Fagermo (47). For første gang i Tippeligaens historie kan klubben ta medalje, foreløpig ligger det an til sølv. Og i morgen handler det om retten til cupfinalen.

- Det har vært helt vilt. Vi er blitt nedringt av folk som ikke har fått billetter, forteller Håndlykken.

- Folk prøver seg på ulike triks. Noen sier at de har bestilt billetter, men ikke fått dem. Men det skinner igjennom at de aldri har bestilt.

Hva er mekanismene bak det som skjer i Skien? Odd har ligget med brukket rygg, men befinner seg nå i en situasjon som alle klubber drømmer om.

Satser lokalt I fjor kom det for eksempel bare 8700 tilskuere til semifinalen mellom Rosenborg og Haugesund. Lillestrøm og Molde trakk knapt 6500 personer. Året før var snittet på semifinalene enda lavere. Nå settes det opp ekstrabusser fra Kragerø, Drangedal og Åmot.

Håndlykken peker på tre hovedårsaker til feberen:

- Odd er tidenes cuplag i Norge. Bare på 2000-tallet har vi vært i cupfinalen to ganger, og spilt semifinale fem ganger. Cupen står ekstremt sterkt.

Han fortsetter:

- Vi har også hatt gode sportslige resultater i det siste. I tillegg har vi en profil som betyr noe for folk lokalt. I startelleveren har vi fem, seks eller sju telemarkinger.

Blakk Nettopp det siste punktet får mange til å trekke paralleller til Rosenborg. Under storhetstida til Nils Arne Eggen besto laget stort sett av trøndere.

- Det startet med at vi var blakke før alle andre klubber. Vi ble tvunget til å satse lokalt. I dag jobber vi tett med fotballkretsen og breddeklubbene, påpeker Håndlykken.

Han bruker venstrebacken Thomas Grøgaard (20) fra Kragerø som et eksempel.

- Vi vil at de største talentene skal være i moderklubbene sine. Når de kommer opp i alderen hvor de skal begynne på videregående skole, er vi klare til å hente dem. Vi har et toppidrettsgymnas knyttet til Skagerak Arena. Grøgaard kom dit da han var 15-16 år, og spilte på Odds juniorlag. Deretter ble han tatt opp i A-stallen.

Så mye har Kragerø-gutten imponert at han fikk Statoils Talentpris for juni. Han debuterte på A-landslaget da Emiratene gjestet Viking Stadion i august.

- Flatterende Nils Arne Eggen blir varm i snakketøyet når Dagbladet ringer og vil prate om Odd.

- Det er flatterende for meg, sier han om sammenlikningen med Rosenborg, altså Rosenborg slik det var.

SJEF:  Dag-Eilev Fagermo og hans spillere har sørget for mye jubel i Skien denne sesongen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
SJEF: Dag-Eilev Fagermo og hans spillere har sørget for mye jubel i Skien denne sesongen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Fagermo har tatt opp mange av elementene vi hadde i spillet. Du kjenner igjen et mønster. Fotball handler om å utvikle spillere, der har Fagermo vært flink. Han representerer selv kontinuitet.

- Bør han være aktuell som ny Rosenborg-trener?

- Dette blir veldig dumt å bringe inn i debatten nå. Han er trener i Odd, og de skal spille semifinale denne uka, så det vil jeg ikke legge meg borti.

Talentarbeidet har imidlertid ikke bare gått smertefritt.

- Det er irriterende når klubber fra andre deler av landet forsøker å stjele talenter herfra. Vi bør ikke fiske i hverandres dam, mener Håndlykken.

- Det er håpløst når en 13-åring fra Porsgrunn blir tilbudt å reise til Oslo-området. Guttunger bør ikke rives opp fra sitt eget miljø.

Tapte Odd tapte helgas seriekamp mot Lillestrøm 2-0. Nederlaget var det første på 15 kamper, hvilket fikk en stolt Fagermo til å utbryte:

- Det er klubbrekord og helt fantastisk. Vi kunne egentlig tatt en fest for å feire det, men vi har en cupkamp å tenke på.

Talsperson for supporterklubben Oddrane, Emil Sølyst, gleder seg.

- Dette blir en av de største begivenhetene i Telemark i nyere tid. Å trekke paralleller til Aage Samuelsen blir kanskje litt søkt. Men semifinalen på hjemmebane er i alle fall det største siden opprykket i 1998, sier Sølyst.

- Fagermo har en meget høy stjerne hos den indre kjernen. Vi ser hva han får til med begrensede midler.

Odd har et budsjett på 58 millioner kroner.

- Vi ligger an til noen millioner i overskudd. Men det er viktig å understreke at vi ikke har vunnet noe ennå, sier direktør Einar Håndlykken.

Men én ting har klubben allerede vunnet:

Hjertet til telemarkingene.

JUBEL PÅ SKAGERAK ARENA:  Odd ligger på sølvplass i serien, og har muligheten til å spille seg til cupfinalen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
JUBEL PÅ SKAGERAK ARENA: Odd ligger på sølvplass i serien, og har muligheten til å spille seg til cupfinalen. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer