- Ikke sikker på at hun vet hvor god hun er

Store forventninger til skøytekometen Ida (19).

HAR BYKSET INN I VERDENSTOPPEN: Ida Njåtun gikk inn til en sensasjonell 2. plass på 1500-meteren i Berlin forrige helg. Landslagstrener Jarle Pedersen tror hun kan ta enda et steg opp på pallen i Vikingskapet til helga.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HAR BYKSET INN I VERDENSTOPPEN: Ida Njåtun gikk inn til en sensasjonell 2. plass på 1500-meteren i Berlin forrige helg. Landslagstrener Jarle Pedersen tror hun kan ta enda et steg opp på pallen i Vikingskapet til helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Håvard Bøkko er enda et hakk friskere og mener han er bortimot 100 prosent. Derfor satser han på å kopiere Berlin-seieren på 1500 meteren i Vikingskipet lørdag.

- Jeg går 1500 og 10.000 meter på Hamar, men i og med at 1500 meteren går lørdag, er det den som gjelder i første omgang. Det er helt klart at målet mitt er å prøve og forsvare seieren fra Berlin, sier Håvard Bøkko til NTB.

Han gikk inn til 1.45,27 i Berlin forrige lørdag, og det holdt til seier foran amerikaneren Trevor Marsicano og nederlandske Stefan Groothuis.

- Hun kan overraske
Landslagssjef Jarle Pedersen mener det er grunn til å være optimistisk på Bøkkos vegne, for han sier at de største norske seierssjansene, slik han ser, ligger i lagtempo for menn på lørdag, 1500 meteren for menn samme dag, samt 5000 meteren for kvinner ved stjerneskuddet Ida Njåtun.

- Ida har ikke gått så mange 5000 metere på dette nivået, så jeg er ikke sikker på om hun vet hvor god hun er, men dersom hun klarer å gå et fornuftig løp, er jeg overbevist om at hun kan overraske og gå veldig fort, sier Pedersen til NTB.

Det er 1500 meter menn, 5000 meter for kvinner og lagtempo for menn som står på programmet i Vikingskipet lørdag. søndag skal kvinnene gå 1500 meter, mens mennene går sesongens første 10.000 meter.

Årets første
- Jeg merker fortsatt at det sitter litt igjen i lungene etter sykdommen min, men jeg blir bedre og bedre for hver dag som går, sier Bøkko. Derfor mener han at han kommer til å være temmelig nær 100 prosent til helgen.

- Det gjelder å gå så jevnt og fort som mulig i søndagens 10.000 meter, og jeg mener nok at jeg kan ha muligheten til å gå helt til topps, men det blir et jevnt løp. Konkurransen blir hard, og jeg tror kanskje Bob de Jong (Nederland) blir den hardeste konkurrenten, for koreanske Lee Seung-hoon går ikke, forteller Bøkko.

De norske løperne har stort sett ligget på Hamar og forberedt seg til helgens verdenscup på hjemmebane siden de kom hjem fra Berlin sist søndag.

- Vi har samlet overskudd og trent relativt lett. Det er viktig akkurat nå, når det er løp hver eneste helg.

- Men etter at vi er ferdig i Vikingskipene går vi inn i en intens treningsperiode for å være forberedt på det som skal i januar, sier landslagssjef Pedersen.

Ser bra ut
- Det ser bra ut for meg. jeg har trent fornuftig den siste uken, så nå håper jeg bare at det kommer en del folk og ser på. Det er viktig med litt trykk på tribunene, sier Bøkko.

- Det er klart det betyr litt ekstra for oss å vise oss fram på hjemmebane. Vikingskipet er jo vår arena, og vi ønsker å gjøre det like bra her, som nederlenderne gjør det når det er løp på Thialf i Heerenveen, sier landslagssjefen.

Han forteller om godt humør og løssluppen stemning i den norske troppen, noe som kommer av de gode resultatene i Berlin sist helg.

- Vi er på gang, og det som er ekstra morsomt er at flere gjør det bra samtidig. Det smitter over på dem som ligger hakket bak de aller beste også. Derfor er det grunn til å være optimistiske. Det gjelder ikke bare før helgens verdenscup, men også hvis vi ser lenger fram i tid, sier Pedersen.

Det eneste lille usikkerhetsmomentet i den norske troppen er Maren Haugli. Hun måtte reise hjem fra Berlin på grunn av sykdom, og det er fortsatt ikke helt sikkert at hun går på Hamar til helgen.

(NTB)

GÅR FOR BERLIN-REPRISE: Håvard Bøkko tok karrierens femte verdenscupseier i Berlin. Den bedrifter ønsker han å gjenta i Vikingskipet.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GÅR FOR BERLIN-REPRISE: Håvard Bøkko tok karrierens femte verdenscupseier i Berlin. Den bedrifter ønsker han å gjenta i Vikingskipet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer