- Ikke sikkert at vi får vite dødsårsaken

Obduksjonen av Dale Oen er inne i sin andre fase.

LETER ETTER SVAR: En patolog med hjertet som spesialfelt er hentet inn for å avdekke årsaken til at Alexander Dale Oen døde uten forvarsel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LETER ETTER SVAR: En patolog med hjertet som spesialfelt er hentet inn for å avdekke årsaken til at Alexander Dale Oen døde uten forvarsel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den første obduksjonen av Alexander Dale Oen avdekket ingen ytre eller indre skader.

Helsesjef Barbara Worgess i Coconino County opplyser til Bergens Tidende at undersøkelsene som nå gjennomføres er «runde to» i prosessen med å finne dødsårsaken.

Til sammen tre etterforskere jobber under sjefspatolog Lawrence Czarnecki, og arbeidet innebærer blant annet innhenting av sykehusjournalister, toksilogiprøver av blodet, vevsprøver og intervjuer med familie og landslagslede.

Men hun kan ikke love at de finner ut hva som gjorde at hjertet til 26-åringen plutselig sluttet å slå da han sto i dusjen - selv om hun skjønner at behovet for å vite er stort.

- Det er ikke sikkert vi vil få vite dødsårsaken. Men vi er ganske gode til å komme til bunns i ting. Patologen har sertifikat både på etterforskning og patologi. Det er som CSI.  Bare at vi ikke er like fancy som dem. Og vi avslutter ikke undersøkelsene i løpet av en time! Det tar litt lenger tid enn det i det virkelige livet, sier Worgess til Bergens Tidende.

- Tror ikke det hadde med høyden å gjøre
Patolog Czarnecki skal ha hjertet som sitt spesialfelt. Byen Flagstaff, der de norske svømmerne hadde vært på treningsleir over et par uker, ligger på over 2000 meters høyde. Det kan være en påkjenning på hjertet, men helsesjef Worgess tviler på at høyden hadde noe med dødsfallet å gjøre.

- Flytter du hit kan det ta inntil 18 måneder før kroppen har tilpasset seg og produsert nok røde blodceller. Men Alexander har vært her før og svømmelandslaget vet hva de gjør. Jeg tror ikke høyden er grunnen, men en vet aldri, sier hun.

Worgess forsikrer alle nordmenn om at hver stein skal snus i jakten på svar.

HER BODDE SVØMMERNE: Ved Embassy Suites hotel Flagstaff døde Alexander Dale Oen på rom 227. Foto: Johannes Worsøe Berg
HER BODDE SVØMMERNE: Ved Embassy Suites hotel Flagstaff døde Alexander Dale Oen på rom 227. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

- Vi har hatt tilfeller der vi ikke har klart det. Men jeg forsikrer om at våre folk vil fortsette til de er helt sikre på at det ikke er noe annet som kan hjelpe dem videre i arbeidet. Det kan bety ektra labratoriearbeid, konsultasjoner, flere samtaler med familien. Vi sjekker alle muligheter, sier hun til Bergens Tidende.

- Han var i sitt vanlige humør
Hvordan Dale Oen kunne falle død om uten forvarsel framstår som en gåte. Svømmernes fysioterapeut Christer Kjølholdt fortalte på Gardermoen i går at alt virket normalt bare minutter før 26-åringen gikk i dusjen.

- Jeg så Alex fem minutter før han gikk i dusjen. Han var helt normal da jeg hadde ham på benken. Han oppførte seg som normalt da han fikk behandling, og han var ikke uvel. Jeg behandlet ham sju til halv åtte. Han var i sitt vanlige humør. Vi fleipet som vanlig. Han var som han alltid pleide å være. Det var ikke noe som tydet på at han skulle være død en liten stund etterpå, sa han.

I politiavhør skal imidlertid Dale Oens romkamerater ha forklart at han virket «sløv» og «apatisk» da han kom på rommet.