Ikke skremt

STADE DE FRANCE (Dagbladet): Brasil- Skottland 2- 1. Det stemte med fasiten til slutt. Men det var ingen soleklar verdensmester som haltet seg gjennom åpningskampen. - Denne utgaven av Brasil er dårligere enn laget som vant VM i 1994, mener Nils Johan Semb.

Drillo-arvtakeren så åpningskampen som ekspertkommentator for NRK. Og han ble ikke skremt av det VM-favoritten presterte.

- Brasil var det klart beste laget, men de imponerte ikke veldig mye. De var bedre for fire år siden, sier Semb til Dagbladet.

- Hva er hovedforskjellen?
- For det første er spiss-paret svekket. I dag var Bebeto mye dårligere enn det Romario viste i USA-VM. I tillegg er den defensive organiseringen svakere.

Få sjanser

Sembs analyse får full støtte av Norges Fotballforbunds offisielle observatør på kampen mellom Brasil og Skottland, Andreas Morisbak.

- Nei, Brasil var ikke voldsomt imponerende. De holdt ballen mye i laget, men skapte ikke særlig mange sjanser. Jeg er enig med Nils Johan i at 94-utgaven virket sterkere. Det er særlig organiseringen som ikke holder samme standard, mener Morisbak.
Han deler også Sembs karakteristikk av halve Brasils spiss-duo.

- Bebeto var ikke farlig på topp i det hele tatt.

Men Morisbakk har likevel en klar advarsel til Drillo og Fotball-Norge:

Ronaldo-magi

- Ronaldo er i form. Det viste han denne kampen. Han vender, flikker, rykker, skyter og er alltid farlig når han får ballen. Men ærlige og hardt-kjempende skotter sørget for at det gikk lang tid mellom Ronaldo-showene. Med kompromissløse Colin Hendry som klar forsvarsminister viste Skottland en rørende dugnadsånd mot storfavoritten.

Men iblant fikk Ronaldo de lukene han trengte og visste fram c-momentene i det trener Mario Zagallo liker å kalle kunst-fotball.
Som etter snaut 20 minutter, da gutten med sølvskoene kjørte trippel-karusell med Hendry så skotte-kapteinen var minst like svimmel som Paul Gascoigne etter en tung bar-runde. Men glimt av Ronaldo-magi til tross: Skottlands John Collins mener Drillos kan ta imot Brasil med friskt mot på sankthansaften.

- Norge er godt organisert og har en god trener, og er helt klart i stand til å slå Brasil. Men da må dere angripe. Det misliker Brasil. De trives best med motstandere som legger seg bakpå, sier Collins.

Som var optimist etter nesten-poenget mot Brasil.

- Skottland er kapable til å slå Norge neste uke. Det er vi også nødt til for å henge med videre.

Skottland med tæl

Og det er den kampen, Norge- Skottland i Bordeaux neste uke, Andreas Morisbak hadde mest i tankene på Stade de France i går.

- Hva kan du melde tilbake til Drillo om vår neste motstander?
- I dag spilte de et 3-5-2-system. Forsvars-treeren ga store rom på sidene som Brasil klarte å utnytte. I midten spiller de en blanding av soneforsvar og mann-mot-mann-markering. Midtbanen deres er på det jevne, mens de to spissene jobbet mye uten å skape voldsomt mange sjanser.

- Ble du skremt av Skottland?
- Nei. Norge bør være minst jevnbyrdige med Skottland. Det holdt dem lenge inne i kampen i dag, og den innsatsen tar de helt sikkert med seg mot Norge. Den kampen blir vinn-eller-forsvinn for Skottland, og da gir skotter alt, spår Morisbak.