Ikke skyld på enkeltspillere

MONTPELLIER (Dagbladet): Det er enkelt å kreve utskiftninger på Drillos etter halvfiaskoen mot Marokko. Det bør ikke være like enkelt å glemme hva Drillos har stått for i snart åtte år. Det er stilen - ikke spillerne - som har gitt Drillos suksess.

Problemene mot Marokko handlet ikke om at enkeltspillere sviktet. Det handlet om at laget sviktet, og til dels om at landslagssjefen selv sviktet.

  • Drillos gjennomførte VM-åpningen med bare bruddstykker av filosofien som sendte dem dit. De kraftige stilbruddene skal samtlige involverte spillere ha skylda for.
  • Og Drillo selv bommet i forhåndsanalysene av Marokko, og dermed også i laguttaket. Til dels også i innbyttene, der farta til en Mini eller Heggem antakelig hadde betydd mer enn dragningene til Solbakken.

Den feilslåtte forhåndsanalysen kan ikke Drillo lastes for: Marokko overrasket alle med sin gjennombruddshissighet, og sjokkerte med å gjøre det såpass gjennomført.

Dermed er det også vanskelig å laste Drillo for at han tok ut et lag som selvsagt tok hensyn til en forventet utgave av Marokko.

Favoritt

Dagbladet var hundre prosent enig i Drillos vurderinger i forkant. At de mest omdiskuterte valgene - Ole Gunnar Solskjær og Øyvind Leonhardsen - ikke ble noen suksess, var umulig å forutsi.

Litt fordi de kom med på feil grunnlag. Men mest fordi heller ingen av de øvrige på Drillos framsto som en suksess.

Leo er definitivt avhengig av at det er fart og rytme rundt ham, og Solskjær er avhengig av det solide Drillos-trykket som alle forventet mot Marokko, men som bare var der i åpningsminuttene - og lenge etter at Solskjær hadde forlatt banen.

Større fart

Når Dagbladet ønsker seg tre utskiftninger foran Skottland-kampen, så handler det om tre mer generelle forhold:

  • Større fart: Vidar Riseth inn på den ene flanken - Ole Gunnar Solskjær ut.
  • Større trygghet i den bakre fireren: Gunnar Halle inn som høyreback, Henning Berg inn som stopper - Dan Eggen ut.
  • Og muligheten til å bruke formspillere: Roar Strand inn som indreløper - Øyvind Leonhardsen ut.

Fart er for øvrig en fellesnevner for alle de ønskede skiftene. Byttet av Dan Eggen er det mest kontroversielle. Han fikk ufortjent mye skyld for to baklengsmål, der det ble gjort grove feil i forkant. Likevel festet det seg et inntrykk av at Eggen ikke fungerte optimalt i forhold til resten av forsvarsfireren.

Samspilt firer

Henning Berg og Ronny Johnsen kjenner hverandre i detalj. Og med Bjørnebye og Halle på hver sin sideback, er forsvarsfireren tilbake på sitt mest samspilte.

Det bør den være. Drillo fant ingen grunn til å snakke om forsvarsproblemer i VM-oppkjøringa. Jeg håper inderlig han heller ikke får noen grunner etter at VM har startet.

Forhåpentligvis handler dette bare om en start verdig en VM-favoritt: poeng i en svak åpningskamp. I så fall er det bare å glede seg til fortsettelsen.