BARE TULL: Å se Lance Armstrong bli stående igjen hjelpesløs etter velt i feltet, ville vært utenkelig da amerikaneren dominerte Tour de France i årene 1999 til 2005. I går var imidlertid Radioshack-kapteinen forfulgt av uhell, og drømmen om en åttende sammenlagtseier ble fullstendig knust.Foto: SCANPIX
BARE TULL: Å se Lance Armstrong bli stående igjen hjelpesløs etter velt i feltet, ville vært utenkelig da amerikaneren dominerte Tour de France i årene 1999 til 2005. I går var imidlertid Radioshack-kapteinen forfulgt av uhell, og drømmen om en åttende sammenlagtseier ble fullstendig knust.Foto: SCANPIXVis mer

- Ikke slutten på myten om Lance

Bruyneel og Armstrong feller ingen tårer etter Tour-kollapsen.

||| (Dagbladet): I løpet av sin rekordlange regjeringsperiode som eneveldig konge i Tour de France, var Lance Armstrong stort sett bare vitne til at konkurrentene var involvert i uhell.

I løpet av den første uka av årets Tour de France har han vært flere ganger i asfalten enn det han var tilsammen i løpet av de sju årene han vant Touren sammenlagt fra 1999 til 2005.

Gårsdagen fortonet seg som et mareritt for den aldrende sykkelstorheten, som måtte i bakken to ganger og hindret én gang på gårsdagens etappe til Morzine-Avoriaz.  Armstrong stivnet fullstendig, og sammen med hjelperytter Chris Horner slet han seg gjennom resten av etappen.

11 minutter og 45 sekunder etter at Andy Schleck hadde spurtslått Samuel Sanchez på toppen av førstekategoristigningen ved målgang, trillet en forslått og resignert Armstrong over streken, vel vitende om at han ikke kommer til å vinne Tour de France for åttende gang.

- Touren er over for min del, konstaterte Radioshack-kapteinen etterpå.

- Jeg har kutt overalt, men det største problem er den venstre hofta, noe som ikke er spesielt bra når man er ute og sykler, sier han lettere oppgitt. Samtidig var han allerede plaget av et sittesår i baken.

- Bare slutt på vinnersjansene
Sportsdirektør Johan Bruyneel har stått ved Armstrongs side helt gjennom den sammenhengende oppturen i US Postal og Discovery, i Astana-comebacket  i fjor og i år som sjef for satsingen til Radioshack.

Selv om belgieren var nedslått etter alle amerikanerens problemer, vil han ikke gå med på at Armstrong har ødelagt sitt ettermæle med det overraskende comebacket høsten 2008.

- Det er tungt, men slik er løpet, og slik er sporten. Alt har sin tid, men dette var ikke slutten på en myte. Det var bare slutten på Lance sine vinnersjanser i Tour de France, konstaterer Bruyneel, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Feller ingen tårer
Heller ikke Armstrong tar nedturen så altfor tungt.

FORSLÅTT: Den opprevne sykkeltrøya til Lance Armstrong vitner om en røff tur til Morzine-Avoriaz. Foto: SCANPIX
FORSLÅTT: Den opprevne sykkeltrøya til Lance Armstrong vitner om en røff tur til Morzine-Avoriaz. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg feller ingen tårer. Jeg har hatt mange år i Touren som har fortonet seg veldig annerledes. Derfor kommer jeg ikke til å dvele ved dagen i går, sier han.

- Nå skal jeg forsøke å verdsette den tida som er igjen, i og med at jeg aldri kommer tilbake hit igjen som sykkelrytter. I visshet om at dette ikke blir mitt år, er detbare å se seg rundt, sette pris på all fansen langs veien, sier Armstrong.

Uventet
Rittdirektør Christian Prudhomme er overrasket over all uflaksen til Armstrong så lang i Touren.

- Jeg hadde ikke forventet en slik krise. Jeg har forstått at han har et sittesår som kan forklare noe av det. Vi visste at da Armstrong dominerte Touren, hadde han ikke et eneste uhell. Jeg husker fortsatt på etappen til Gap i 2003 da han krysset et jorde uten å velte. Så to og et halvt velt på én etappe er i overkant, sier Prudhomme til cyclingnews.com.

- Etter at han kom tilbake har han veltet oftere. Vi vet også at han har det tungt i varmen. Den vanskeligste Tour-seieren hans kom under hetebølgen i 2003 . Likevel kunne jeg ikke forestille meg at han skulle tape 11.45 på den første fjelletappen, og jeg er helt sikker på at han ikke kunne forestille seg det selv, fortsetter han.

DEN GANG DA: Det mest illustrerende bildet på Lance Armstrongs unike evne til å unngå uhell gjennom storhetstiden i Tour de France, var da han unngikk Joseba Beloki og tok snarveien over et jorde på etappen til Gap i 2003. Mens Beloki fikk sykkelkarrieren ødelagt av det oljeglatte underlaget i Pyreneene, styrte Armstrong inn til nok en sammenlagtseier i Paris. Foto: SCANPIX
DEN GANG DA: Det mest illustrerende bildet på Lance Armstrongs unike evne til å unngå uhell gjennom storhetstiden i Tour de France, var da han unngikk Joseba Beloki og tok snarveien over et jorde på etappen til Gap i 2003. Mens Beloki fikk sykkelkarrieren ødelagt av det oljeglatte underlaget i Pyreneene, styrte Armstrong inn til nok en sammenlagtseier i Paris. Foto: SCANPIX Vis mer

Mandag er det hviledag i Touren, men tirsdag fortsetter etapperittet med den tøffeste testen i Alpene hvor feltet blant annet skal klatre opp det klassiske Tour-fjellet Col de Madeleine. Etappen fra Morzine-Avoriaz til Saint-Jean-De-Maurienne kan du følge direkte i Dagbladets Tour-studio fra klokka 11.30.