Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge til semifinale i Håndball-VM 2019

Ikke snakk om juks: Bare takk Danmark!

Sorry, Sverige: De to beste lagene gikk videre.

REN IDRETTSGLEDE: Danmark har akkurat slått Sverige ut av håndball-VM på helt ærlig vis. Det er til å bli glad av. FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
REN IDRETTSGLEDE: Danmark har akkurat slått Sverige ut av håndball-VM på helt ærlig vis. Det er til å bli glad av. FOTO: Henning Bagger/Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OM du ennå ikke har skjønt den ekstreme forskjellen på følelsene mellom rett og galt i idrett, så skal du unne deg å se Danmark slå Sverige i reprise. Mer idrettsglede enn dette danske fra Boxen i Herning er det knapt mulig å se, og det midt i en sport som tidvis har satt jukset i system.

I kveld var alt som det skulle være. Danskene kunne ha spilt på resultat fordi de hadde bra kontroll over sin egen semifinale, men var aldri fristet til lure seg selv.

I stedet vant de fordi hele laget ville vinne, fordi de har storscoreren Mikkel Hansen og målvakten Niklas Landin, og fordi trener Nikolaj Jacobsen var smart i mottrekket da svenskene til slutt prøvde å angripe med 7 mot 6 utespillere.

Det ble en drøm av en kamp som sendte Danmark og Norge; de to beste lagene i denne gruppen i mellomspillet, til semifinalen i VM.

Pluss en glede på banen som forteller alt om hvor herlig det føles å vinne på ærlig vis.

HÅNDBALLEN trenger dessverre å bli minnet på det. For om du heller vil se jukset i denne sporten behøver du ikke se hele kamper. Det holder med noen avslutningsminutter youtube med Iran mot Kuwait fra Asia-mesterskapet i 2008. Iranerne måtte vinne for å gå videre, mens motstanderen trengte å tape med akkurat ett mål for å unngå å møte sterke Sør-Korea i turneringens semifinale.

Det som fulgte var en filmatisering av den allmektige håndballpresidenten Hassan Moustafa sin replikk da han omtrent samtidig ble tatt for å stukket unna noen millioner i egen lomme fra sportens TV-rettigheter:

- Det er livets realiteter i mitt hjemland, sa egypteren Moustafa som ikke brukte lang tid i presidentstolen for å gjøre hele denne sporten hjemmekjær.

Med andre ord; den internasjonale håndballen er alt for godt kjent med triksing.

DEN største skandalen stod Moustafa selv for da han før VM i 2013 fikk styret i det internasjonale håndballforbundet (IHF) til å stryke Australia som VM-deltaker. Da hadde australierne nylig vunnet kvalifiseringen i Osceania, men de passet ikke inn i den ambisiøse IHF-presidentens planer for å gjøre sporten sin rik. Derfor ga han heller Tyskland VM-plassen for å sikre sponsor -og TV-inntekter.

Slike grep er bare nødvendig når andre triks har slått feil. Før OL i Beijing var Kuwait igjen i hovedrollen i kvalifiseringen hjemme mot Sør-Korea i 2 006. Rett før den avgjørende kampen om OL-plassen byttet arrangørene ut det rutinerte tyske dommerparet med noen utvalgte ferske jordanere. Resten av jobben ble gjort via sekretariatet. En sammenhengende juksekamp ble så pinlig for sporten at selv ikke Hassan Moustafa klarte å lose svindelen igjennom. Det ble omkamp og Sør-Korea kom til OL.

er Norge i semifinale i VM for andre gang på rad. Det blir vrient mot Tyskland i Hamburg på fredag, men kampen i seg selv viser hvor langt den inspirerende treneren Christian Berge har tatt dette mannskapet:

  • Håndballgutta spiller den semifinalen fordi de naturlig passer i gruppen med sportens fire beste lag.

For i sin siste kamp i mellomspillet viste håndballgutta igjen at de hadde grunn til å komme til VM med store ambisjoner. Den standarden har vært gjennomgående i denne turneringen. Bare en eneste gang har laget sviktet. Det var mot Danmark og det var kvelden da Sander Sagosen mislyktes.

Norge er ikke på et medaljenivå i VM uten at den sentrale spillfordeleren og den mest komplette spilleren, leverer på sitt vante nivå. For mange lag hadde det vært et stort minus, men Sanders jevnhet utligner det meste av den risikoen.

Mot Ungarn i kveld i Norges fenomenale 9-måls-seier var han helt normalt strålende.

AKKURAT det vises på kampstatistikken. På sentrale punkter som strek og begge kantene, fungerte laget optimalt offensivt. På venstrekanten scoret Magnus Jøndal på 7 av 7 forsøk, på høyrekanten fulgte Kristian Bjørnsen opp med 4 på 4, og fra strek hadde Bjarte Myrhol 5 av 5.

At de utnytter mulighetene sine maksimalt, er mest deres egen fortjeneste. Men de samme mulighetene speiler den angrepsflyten som Sander sørger for når han er på banen.

Den som gjør Norge til et så drivende, morsomt håndballag.

DET er den gleden sporten skal passe på. For det er lett å gå seg vill. Seinest da Norge forrige gang møtte Tyskland i en semifinale i et internasjonalt mesterskap under EM 2016, gjorde vi det samme.

Slett ikke ved å jukse, men ved å pukke på en regel og legge inn protest etter at tyskerne i ren glede over seieren hadde endt med en spiller for mye ute på banen rett før dommeren hadde blåst av.

Håndball er ikke sporten der du skal vinne for enhver pris. Ingen sport er det.

Det er derfor det er så herlig å ha et håndballag som er i semifinale fordi de har fortjent det.

Og en konkurrent som Danmark som ikke gidder å spille på resultat, rett og slett fordi det er så mye morsommere å spille så godt man kan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!